Άκαρπο το Eurogroup, στον αέρα η αξιολόγηση

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 22:49
UPD:27/01/2017 10:50
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Φωτογραφία από τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup

Δίχως να «ξεκλειδώσει» η αξιολόγηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα αλλά και με τους εταίρους και δανειστές να επιμένουν στη νομοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018, ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Πέμπτης.

Σε κοινή τους συνάντηση το πρωί, σε τεχνικό αλλά υψηλό επίπεδο, οι θεσμοί συμφώνησαν ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ανταποκρίνεται στη θέση των εταίρων και δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε στην επιστολή για τη διάρκεια και το ύψος των πλεονασμάτων, ενώ οι θεσμοί ζητούν τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που θα συμφωνηθούν για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018.

Το αδιέξοδο δεν ήρθη κατά τις μεσημεριανές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Ντέισελμπλουμ: Να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες

Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.  Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

«Αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ»

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ ο κ. Ντέισελμπλουμ απέκλεισε ενδεχόμενο να μην υπάρχει το Ταμείο στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ». «Δεν υπάρχει ζήτημα γι' αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Σχετικά με το αίτημα νομοθέτησης προληπτικών μέτρων αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Ένα ακόμα θέμα που εκκρεμεί είναι οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας» τόνισε.

Μοσκοβισί: Μηχανισμός που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές

Στην ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, στάθηκε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος. Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016 και εξέφρασε την ελπίδα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα να λάβει χώρα γρήγορα. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά».

Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Πολύ σημαντικά για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε ότι, εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

O κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ».

Είπε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5%, ενώ συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη του ESM. 

Ευκλ. Τσακαλώτος: Τα προληπτικά μέτρα υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο νομοθέτησης νέων μέτρων από τώρα για μετά το 2018, όταν και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά το πέρας το Eurogroup, τόνισε ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα, με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα, καθώς και ότι «δεν είναι ορθό να ζητείς από μία χώρα να νομοθετήσει πρωθύστερα».

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις, συνεπώς η λήψη μέτρων δεν είναι απαραίτητη. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη «να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα», ενώ τόνισε ότι «η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν πολλοί».

Κυβέρνηση: Δεν υπήρξε κανένα μπλοκ των θεσμών εναντίον μας

Τις αναφορές περί απομόνωσης της Ελλάδας στο Eurogroup διέψευσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν υπήρξε κανένα μπλοκ των θεσμών εναντίον της Αθήνας.  Η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση νομοθέτησης νέων μέτρων από τώρα για μετά το 2018.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση έγιναν βολιδοσκοπήσεις εκατέρωθεν και τίποτε παραπάνω από αυτό. Κατά τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναγνώρισαν την εξαιρετική πορεία των εσόδων στην Ελλάδα για το 2016, ενώ το ΔΝΤ παραμένει στις ήδη διατυπωμένες θέσεις του.

Σαπέν: Δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει εκ των προτέρων μέτρα

Η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Εurogroup.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πάντες επιθυμούν το 2017 να μην είναι μία χρονιά κρίσης και να μην επαναληφθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε το 2015. «Όλοι θέλουν να τελειώσει τώρα η αξιολόγηση», δήλωσε ο κ. Σαπέν.  Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του.

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος

Την ίδια ώρα, και ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν σε εξέλιξη, είδαν το φως οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία συνέταξε το ΔΝΤ και η οποία παραδόθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το ΔΝΤ φέρεται να χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το χρέος, εκτιμώντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ανεπαρκή και ασαφή.

Το Ταμείο στέκεται στην ανάγκη για λύσεις «που οδηγούν σε πτωτική πορεία μακροπρόθεσμα», με χρονικό ορίζοντα το 2060, και όχι σε λύσεις που παρέχουν προσωρινή ανακούφιση. Επιπλέον, επαναλαμβάνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πέσει στο 1,5% από το 2018.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο επιθυμεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και τη μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5%. 

«Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα»

Η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει, επαναλαμβάνοντας ότι στο δ.σ., το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος».

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Μάρει υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει πως, με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Επέμεινε ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα, αποσυνδέοντας την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε χώρες της Ε.Ε.

Είπε επίσης ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, ενώ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα