Ενδείξεις κόπωσης έπειτα από δύο ανοδικές συνεδριάσεις

Περιορισμένα κέρδη
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2005 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο κινήθηκαν τα αμερικανικά blue chips στον απόηχο της ανακοίνωσης ισχυρών οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα λόγω πετρελαίου και μερικών ενδείξεων κόπωσης έπειτα από δύο συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδωσαν νέα πνοή στην ψυχολογία των επενδυτών ώστε να αναζητήσουν ευκαιρίες στη Wall Street που δημιουργήθηκαν από τις ρευστοποιήσεις της περασμένης Τρίτης.

Στην ανοδική αιχμή βρέθηκαν μετοχές εταιρειών του ενεργειακού κλάδου οι οποίες ηγήθηκαν του μεγαλύτερου ράλι της τελευταίας διετίας καθώς οι τιμές του πετρελαίου προσέγγισαν το επίπεδο των 52 δολαρίων το βαρέλι και η Prudential Group αναβάθμισε τις μετοχές της Exxon Mobil Corp.

Οι επενδυτές επανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά και έχουν συνηθίσει πλέον το πετρέλαιο στο επίπεδο των 50 και 55 δολαρίων το βαρέλι θεωρώντας ότι το μόνο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη, είναι ο πληθωρισμός.

Αναλυτές εκτιμούν, ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανοδική τάση ενδεχομένως να είναι μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια ή συνταξιοδοτικά σχέδια που προβλέπουν πωλήσεις ομολόγων και αγορές μετοχών ή εταιρείες που αυξάνουν τα προγράμματα επαναγορών και όχι οι ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών της τρέχουσας εβδομάδας.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιους ρυθμούς 3,8% το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου καθώς το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει σημάδια συρρίκνωσης και οι δαπάνες δραστηριοτήτων σε εξοπλισμό και λογισμικό ακολουθούν αυξητική τροχιά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν την εβδομάδα με λαμπερό τόνο υποστηριζόμενα από τα κέρδη του πετρελαϊκού κλάδου και των μετοχών ορυχείων ενώ η αναθεώρηση προς τα πάνω της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης ανακούφισε τους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 1,1% στις 1.095,4 μονάδες. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 1,3% στις 3.062,7 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,1% λόγω των προσδοκιών των επενδυτών για υψηλότερα μερίσματα από εταιρείες του τομέα ημιαγωγών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα