Στα υψηλότερα επίπεδα ο χαλκός στο Λονδίνο

Μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο στην Ιαπωνία
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 10:11

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης καταναλώτριας του μετάλλου στον κόσμο, ότι η βιομηχανική της παραγωγή, σημείωσε αύξηση, γεγονός το οποίο ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά τη ζήτηση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, αυξήθηκε σε ποσοστό 2,1% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου – εποχιακώς προσαρμοσμένα στοιχεία – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Σύμφωνα με 26 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε αύξηση 1,5%. Επίσης, το ράλι του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, έκανε τον χαλκό φθηνότερο για τους Ιάπωνες αγοραστές.

«Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, είναι ενθαρρυντική και ωθεί ακόμη υψηλότερα τον χαλκό», ανέφερε ο Liu Songtao, που διαχειρίζεται συμβόλαια του μετάλλου, με την Dalu Futures Co., στο Πεκίνο, συμπληρώνοντας: «Εάν το δολάριο συνεχίσει να υποχωρεί, είναι πολύ πιθανό να δούμε τον χαλκό να διαπραγματεύεται στα 3.500 δολάρια.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια τριμήνου, αυξήθηκε στο London Metal Exchange 65 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 3.262 δολ. ο μετρικός τόνος, στις 7:32' π.μ., τοπική ώρα και στα υψηλότερα επίπεδα, από τη στιγμή που άρχισε να διαπραγματεύεται με τα σημερινά πρότυπα, τον Ιούνιο του 1986.

Εναντι του δολαρίου, το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 104,54 από 105,23, που ήταν στις 25 Φεβρουαρίου στη Ν. Υόρκη.

Η χρήση του χαλκού, αυξήθηκε πέρυσι κατά 7%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 16,4 εκατ. τόνων, εξ αιτίας της υψηλότερης κατανάλωσης της Κίνας και της Ρωσίας, σύμφωνα με έκθεση του World Bureau of Metal Statistics και η κατανάλωση, υπερέβη την παραγωγή κατά 579.000 τόνους, ποσοστό 3,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα