Τράπεζες: Deadline ο Φεβρουάριος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Περαιτέρω καθυστέρηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες περιπέτειες του κλάδου
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 08:10
UPD:11:23

Η στρατηγική των τραπεζών για  το 2017 βασίστηκε στο σενάριο ολοκλήρωσης  της δεύτερης αξιολόγησης πριν από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ώστε να ακολουθήσει η συμμετοχή στο QE και η ενίσχυση  της εμπιστοσύνης  των καταθετών  και των αγορών.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Με ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου «αντέχει» ο σχεδιασμός των τραπεζών, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση δεν θέτει εν αμφιβόλω μόνο τη στρατηγική για το τρέχον έτος, αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες περιπέτειες για την οικονομία και τον κλάδο. Ο προβληματισμός των τραπεζιτών είναι έντονος καθώς ανησυχούν, μεταξύ άλλων, ότι η απώλεια χρόνου για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων δεν δυναμιτίζει μόνο την προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχει επιβάλει ο SSM, θα οδηγήσει επίσης και το σύστημα αποδυναμωμένο στα stress tests του 2018.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δίνει ώθηση σε ένα σπιράλ δυσάρεστων εξελίξεων στην οικονομία που επηρεάζουν άμεσα το τραπεζικό σύστημα, το οποίο κρούει, χωρίς αποτέλεσμα, καμπανάκια στην κυβέρνηση. Εάν με παραδοχή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Νοέμβριο του 2016 είχε καταρτιστεί ο σχεδιασμός για το 2017 και ήδη «ψαλιδίζονται» οι στόχοι για καταθέσεις και χρηματοδότηση, η υφιστάμενη αβεβαιότητα απορρυθμίζει συνολικά το σύστημα.

Η στρατηγική των τραπεζών για το 2017 βασίστηκε στο σενάριο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πριν από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ώστε να ξεκινήσει μια αλυσίδα εξελίξεων που θα οδηγούσε στη συμμετοχή στο QE, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών αλλά και των αγορών. Η καθυστέρηση, πέραν του γεγονότος ότι «ρίχνει έξω» τα χρονοδιαγράμματα, δημιουργεί νέα δυσπιστία έναντι της χώρας για τη δυνατότητα και διάθεση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Ακόμη και στο κρίσιμο θέμα των προβληματικών δανείων, παραμένουν στα χαρτιά επί πολλούς μήνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το προπτωχευτικό, τη νομική κάλυψη των στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις, ακόμη και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Χωρίς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν να «σταθούν» οι στόχοι για τα προβληματικά δάνεια, οι οποίοι είναι κρίσιμο να καλυφθούν ήδη από το 2017 ώστε το 2018, έτος των ευρωπαϊκών stress tests -και λήξης του μνημονίου- ο κλάδος να έχει να δείξει ικανοποιητικές επιδόσεις.

Αυτό που ζητείται είναι, μέσω της αξιολόγησης, να δοθεί μήνυμα στις αγορές ότι ακολουθείται σταθερή και στιβαρή πολιτική σε ένα σημείο καμπής, καθώς κρίνεται αν η χώρα θα επανέλθει στις αγορές και άρα αν θα μπορεί να διαχειριστεί τις δανειακές ανάγκες όταν λήξει το πρόγραμμα.

Η δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα βραχυχρόνιας ελάφρυνσης του χρέους και εν τέλει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα είναι καίριες εξελίξεις για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα, αρκεί οι καθυστερήσεις να μην εξουδετερώσουν τα οφέλη, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, που ανησυχούν ότι εάν δεν κλείσουν τα θέματα πολύ σύντομα θα εδραιωθεί η αβεβαιότητα και θα απομακρυνθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ήδη, οι τραπεζίτες δίνουν στους επενδυτές «ψαλιδισμένους» στόχους για το 2017 και για την επάνοδο καταθέσεων και τις χορηγήσεις νέων δανείων, όπως και για την κερδοφορία, αφού φαίνεται να χάνεται το σενάριο ανάκαμψης με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 2%.

Στο conference της Deutsche Bank που έγινε στο Λονδίνο, τα ερωτήματα περί αξιολόγησης ήταν κεντρικά στις επαφές των τραπεζικών στελεχών με εκπροσώπους μεγάλων διεθνών funds. Η συμμετοχή στο QE αποτελεί τον βασικό καταλύτη για θετικές εξελίξεις και καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, μόνο το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ενέκριναν οι τράπεζες δεν κινητοποιεί τους επενδυτές.

Πολλές ερωτήσεις έγιναν στο conference που αφορούσε αναδυόμενες αγορές, για τα κόκκινα δάνεια, με επίκεντρο τους στόχους που δεσμεύουν τις τράπεζες και την πρόοδο στη διαχείρισή τους. Ενώ το 2016 καταγράφηκε πρόοδος με την έννοια ότι φρέναραν οι νέες καθυστερήσεις, πιο κρίσιμη θα είναι η πρόοδος στο πρώτο και κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα