Βερολίνο: Καμία αντίφαση στις δηλώσεις Σόιμπλε

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 16:38
UPD:16:38
EPA/KAY NIETFELD

Καμία αντίφαση δεν βλέπει ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Ντένις Κόλμπεργκ στις δηλώσεις του Βόφγκανγκ Σόιμπλε πριν από μία εβδομάδα και στις χθεσινές του σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σόιμπλε είχε μεν επιμείνει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα,  σε περίπτωση όμως που αποφασίσει να αποσυρθεί, είχε προτείνει τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η συμμετοχή του θα ήταν σημαντική, τόνισε, για να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από τη γερμανική βουλή. 

Αντιθέτως, στη χθεσινή του συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg ο κ. Σόιμπλε σχεδόν απερίφραστα προειδοποίησε την κυβέρνηση πως σε περίπτωση που φύγει το ΔΝΤ τότε η γερμανική βουλή δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν διαψεύδεται η συμμετοχή του ESM

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το κατά πόσο η νεότερη τοποθέτηση Σόιμπλε σημαίνει ότι με την απομάκρυνση του ΔΝΤ δεν θα υπάρξει άλλο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση αν εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός για τον ρόλο του ESM σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι αυτά που είπε πριν μια εβδομάδα «μιλούν από μόνα τους».

Ο Κόλμπεργκ παρέπεμψε πάντως στη σημερινή συνάντηση του Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Όπως είπε, οι συνομιλίες των δύο ήταν «εποικοδομητικές».

Εκτός αυτού, πρόσθεσε, «για μια ακόμη φορά» η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον Σόιμπλε ότι «και στο μέλλον το ΔΝΤ θα συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή και με πόρους του ΔΝΤ». 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντα θεωρούσε την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «απαραίτητη», τόνισε. Άλλωστε, το ίδιο το Ταμείο είχε δεσμευτεί σε δήλωση στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 ότι θα συμμετέχει. Και αυτή η δέσμευση «επιβεβαιώθηκε» τώρα από την κ. Λαγκάρντ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα