Ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Ανακούφιση για μεταποίηση
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:19

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ χαιρέτησαν με ανακούφιση τα χαλαρά στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης, ενδεικτικό ήπιου πληθωρισμού, οδηγώντας υψηλότερα τη Wall Street, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στα υψηλότερα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Τα αντιφατικά οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι περιόρισαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που είχαν πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις την περασμένη Δευτέρα αλλά οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν μέρος αρχικών κερδών τους παρά τις αναβαθμίσεις εταιρειών στον τομέα τεχνολογίας.

Τα μεγέθη για τον τομέα μεταποίησης ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών τον Φεβρουάριο και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες έδειξαν εικόνα σταθερή.

Ομως η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου τις απογευματινές ώρες των συναλλαγών περιόρισε τα κέρδη των μετοχών. Οι χθεσινές αναφορές ήρθαν μια ημέρα αφότου οι επενδυτές ανησύχησαν για το ενδεχόμενο ενδείξεων πληθωριστικών πιέσεων από την ανακοίνωση του δείκτη για τη δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα.

Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 63,77 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 10.830,00 μονάδες. Με άνοδο 19,53 μονάδων, ποσοστό 0,95%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.071,25 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 άρχισε το Μάρτιο σημειώνοντας ελάχιστες μεταβολές από την αρχή του έτους, μετά την πτώση 2,5% τον Ιανουάριο και άνοδο 1,9% τον περασμένο μήνα.

Οι μετοχές εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά όταν η Sanofi-Aventis ανακοίνωσε αύξηση κερδών υψηλότερη των προβλέψεων αναλυτών. Οι μετοχές της Sanofi και της Pfizer ενισχύθηκαν κατά 1,7% και 1,3% αντίστοιχα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων υποστηριζόμενες από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Sanofi και καπνοβιομηχανίες όπως η εταιρεία BAT. Οι θολές προοπτικές από τις εταιρείες KPN και Boots είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,8% στις 1.100,33 μονάδες διαμορφώνοντας τα κέρδη του έτους στο 5,6%. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 3.078,4 μονάδες. Νέα υψηλά του τελευταίου οκταμήνου σημείωσε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας στο χρηματιστήριο του Τόκιο στις 11.780,53 μονάδες με κέρδη 0,34% για τέταρτη συνεχή ημέρα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα