Βραζιλία: Ταχύτατος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2004 σε μια δεκαετία

Στο 16% τα βασικά επιτόκια δανεισμού από 26,5%
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 08:41

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 5,2% - τον ταχύτερο σε μία δεκαετία – αναπτύχθηκε πέρυσι η οικονομία της Βραζιλίας, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού αύξησε τις δαπάνες και οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, σπόρων σόγιας και άλλων εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ΑΕΠ, στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αυξήθηκε – προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό στο 4,9% - το τέταρτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 6,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Ρίο ντι Τζανέϊρο. Το ΑΕΠ το 2003, αυξήθηκε κατά 0,55%.

Ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, πρώην συνδικαλιστικός ηγέτης, ο οποίος, στην προεκλογική του καμπάνια, το 2002, υποσχόταν εκτίναξη των κρατικών ομολόγων και του νομίσματος, ανέστρεψε την πορεία της οικονομίας και αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του πληθωρισμού. Ο δείκτης των βραζιλιάνικων ομολόγων, που λήγουν το 2040 διπλασιάστηκε από τη στιγμή που ο Lula, ανέλαβε τη θέση του τον Ιανουάριο του 2003 και ο δείκτης Bovespa, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 125%.

Εικοσιδύο οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, θα είχε κατά μέσον όρο ρυθμό 5,2% και 5,3% στο σύνολο του έτους.

Η ζήτηση των νοικοκυριών, οδήγησε σε ανοδικά το 2004 τις λιανικές πωλήσεις για πρώτη χρονιά μέσα σε μία τριετία, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, να μειώσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα το 2003 και στο 16% από 26,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα