Ε.Ε. - Σχέδιο κανονισμού για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στατιστικών

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 15:35

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο κανονισμού με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των εθνικών δημοσιονομικών στατιστικών, κάτι που, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, είναι απαραίτητο προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντα δημοσιονομικής παρακολούθησης που της αναθέτει η Συνθήκη για την Ε.Ε.

Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει σε γενικές γραμμές ότι η Eurostat θα μπορεί να πραγματοποιεί επισκέψεις στα κράτη μέλη, πέρα από τις τακτικές της αποστολές, για να παρακολουθεί τις διαδικασίες και τους λογαριασμούς στους οποίους στηρίζονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία και να εξάγει λεπτομερή συμπεράσματα ως προς τη συμμόρφωση με τους λογιστικούς κανόνες και τη συνολική ποιότητα των υποβαλλομένων στοιχείων.

Οι υπάλληλοι της Eurostat μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή εθνικών εμπειρογνωμόνων, περιλαμβανομένων και από άλλα κράτη μέλη, καθώς και υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής. Τα κράτη μέλη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες τους που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην κατάρτιση εθνικών λογαριασμών παρέχουν στους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις αποστολές την απαραίτητη συνδρομή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα