Aυστραλία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων για πρώτο μήνα

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 08:55

ΑΝΟΔΟ, για πρώτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών, σημείωσαν τον Ιανουάριο, οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί, αύξησαν τις δαπάνες των καταναλωτών στα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα πώλησης ενδυμάτων.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ, μετά αναθεωρημένη μείωση 0,5%, που σημείωσαν τον Δεκέμβριο. Δεκαεννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων θα ήταν σε ποσοστό 0,8%.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ενδέχεται να βοηθήσει την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία, της Ασίας και του Ειρηνικού, να ανακάμψει από τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε τέσσερα χρόνια, το τέταρτο τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα, μετά την ενίσχυση των προσδοκιών, ότι, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και θα περιμένει να το κάνει αργότερα μέσα στο έτος. Χθες, η Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε στην αύξησή τους κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

«Τη στιγμή που υπάρχει συρρίκνωση της ανάπτυξης βρίσκουμε ακόμη, ότι το περιβάλλον στις λιανικές πωλήσεις είναι σχετικά καλό», ανέφερε ο Howard McDonald, επικεφαλής της Just Group, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, συμπληρώνοντας: «Η ανεργία είναι χαμηλή και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υψηλή. Ο Φεβρουάριος ήταν καλός μήνας».

Η Just Group, που διαθέτει 713 καταστήματα, σχεδιάζει να ανοίξει 25 νέα μέχρι τον Ιούλιο, είπε ο McDonald. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 33%, φθάνοντας στα 28 εκατ. δολ. Αυστραλίας (21,9 εκατ. δολ. ΗΠΑ), το εξάμηνο που έληξε στις 29 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα