Σοφόν... το ασαφές: Η κοινωνική συμπεριφορά των επαγγελματιών

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Το ότι θα ήταν καθοδικό το ξεκίνημα των συναλλαγών δεν ήταν έκπληξη. Αλλά το να γράφει ο Γ.Δ. πτώση πάνω από 1,5% στο πρώτο ημίωρο, με τη συμπλήρωση 3 εκατ. ευρώ στις 10:56, δεν ήταν κάτι που περνά απαρατήρητο. Γι’ αυτό ίσως η πτώση είχε πολλούς «συνοδοιπόρους» και λίγους κλαδικούς δείκτες με μικρά κέρδη. Στο τιμόνι της πτώσης οι τράπεζες, που πέρασαν πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων, γιατί από το φθινόπωρο ήταν το αντικείμενο του κεντρικού ενδιαφέροντος. Οι τραπεζικές μετοχές είναι σημαντικό κομμάτι των ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων και σε τέτοιες φάσεις οι «επιθέσεις» από διαχειριστές μικρότερης ισχύος, αλλά μεγαλύτερης προσαρμοστικότητας, πληθαίνουν. Είναι μέσα στα πλαίσια της «κοινωνικής συμπεριφοράς» στην ομάδα των επαγγελματιών.

* Το βαρύ κλίμα φτιάχτηκε με το καλημέρα και η αγορά θα λειτουργούσε κάτω από την επίδρασή του. Οι εγχώριοι παράγοντες είχαν την περιέργεια να διαπιστώσουν αν η καθοδική ορμή θα ανάγκαζε τον Γ.Δ., από την κορυφή των 670 μονάδων που χτύπησε την Πέμπτη να περάσει κάτω από τις 640 μονάδες. Άλλωστε αυτό το επίπεδο προέκυπτε ως το κάτω όριο μιας ζώνης, εντός της οποίας συσσώρευε ο μέσος όρος το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2015. Η στατιστική προϊστορία «απαιτούσε», αν δεν επικρατούσε πανικός στην επενδυτική κοινότητα, να γίνει σεβαστή η στήριξη στις 640 μονάδες κι οι συναλλασσόμενοι «συμφώνησαν» πάνω σε αυτό. Η εκτίμησή μας είναι πως αν δεν κρατηθεί η αγορά πάνω από τις 640, θα δοκιμάσει τον πυθμένα στις 622, που αποτελεί τη στήριξη από τις συναλλαγές του περσινού Δεκεμβρίου.

* Ο χαμηλός τζίρος και ο σεβασμός σε στηρίξεις που όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν, υπογράμμισε την απουσία κινήτρων για αγορές, αλλά και την έλλειψη πανικού από την πλευρά των ξένων θεσμικών. Καθώς πιέζουν τόσο όσο χρειάζεται για να αποκτήσουν ρευστότητα, χωρίς να καταστρέψουν την εικόνα και τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο. Το ερώτημα της ημέρας, μετά την αποκατάσταση μιας ισορροπίας που αντιστοιχούσε σε πτώση του Γ.Δ. κατά 1% από τις 12:10 έως τις 15:10, ήταν αν οι θεσμικοί του δολαρίου θα άλλαζαν την εικόνα. Αλλά η αργία για τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μάλλον υποβάθμισε την πίεση από τη διάθεση για ξεφόρτωμα την τελευταία ώρα. Έτσι οι αγοραστές ξεθάρρεψαν, δίνοντας κέρδη στα blue chips, που από την αρχή δεν αντιμετώπισαν πιέσεις. Τα κέρδη πάνω από 1% για ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και ΔΕΗ μαζί με τη μείωση των απωλειών στα τραπεζικά blue chips, προσέφεραν κάποια εξασφάλιση για μη επιδείνωση στο φινάλε.

* Οι εγχώριοι αναλυτές υποστήριζαν χθες ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της 26ης Ιανουαρίου είναι πλέον περιορισμένες. Νέα ορόσημα είναι η 20ή Φεβρουαρίου και η 20ή Μαρτίου. Η διαφαινόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα περιπλέκει τα πράγματα. Στην εβδομάδα που ξεκίνησε ο πήχης των προσδοκιών χαμήλωσε. Μετά την επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας αρκετοί ποντάρουν σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που θα φέρει τον Γ.Δ. στις στηρίξεις της ζώνης πέριξ των 635 μονάδων. Η στήλη βλέπει ακόμα χαμηλότερα, γιατί το κενό ειδήσεων αυτή τη φορά δεν θα το «ομορφαίνει» το διεθνές κλίμα. 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα κλείσει τον Φεβρουάριο. Σκέφτονται οι περισσότεροι και συνεχίζουν τον αγώνα της ισορροπίας μεταξύ των μειωμένων εσόδων και των διογκωμένων φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων. Πονάνε για τα άνεργα ή ξενιτεμένα παιδία τους, για τη ρύθμιση των χρεών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και αγωνιούν για το… «χειροπιαστό». Αυτό συνήθως είναι μια σύνταξη των ηλικιωμένων της οικογένειας, για τους οποίους εύχονται μακροημέρευση, ελπίζοντας στη μεγαλοψυχία τους. Επτά χρόνια σε αυτούς τους ρυθμούς και τα πλαίσια. Εντούτοις δεν καταφέραμε ακόμα να έχουμε ένα ΔΙΚΟ ΜΑΣ πρόγραμμα εξόδου από τη χρεοκοπία. Βολευτήκανε οι πολιτικοί με τη διαχείριση της κρίσης, βολεύτηκε και η κοινωνία, αδιαφορώντας για τις εξελίξεις στο περιβάλλον. Ακόμα και τα μνημόνια τα θεωρούμε δεδομένα και δεν υπολογίζουμε τις αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Οι εκλογές στην Ολλανδία θα κάνουν την αρχή τον Μάρτιο και άρα ο Φεβρουάριος είναι όριο σημαντικό, που η κοινωνία δεν το βλέπει.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β'
Κατά Κόσμον ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα