Επιστροφή του αργού στα 55 δολάρια

Καίριο πλήγμα
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:17

ME TIΣ ΤΙΜΕΣ του πετρελαίου να απέχουν μόλις λίγα σεντ από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Οκτωβρίου, οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, αποφέροντας πλήγμα στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street.

Το πετρέλαιο και η αντιστροφή της τάσης των μετοχών εταιρειών του τομέα λιανικής οδήγησαν τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί λόγω ανησυχιών ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη και θα αναχαιτίσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω της απογείωσης των τιμών του πετρελαίου με τον δείκτη Nasdaq να χάνει ενδοσυνεδριακά σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα λόγω υποχώρησης του κλάδου ημιαγωγών.

Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 21,06 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 10.833,03 μονάδες. Με απώλειες, 9,10 μονάδων, ποσοστό 0,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.058,40 μονάδες.

Οι μετοχές του κλάδου λιανικής έχασαν τα κέρδη που αποκόμισαν τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων για αύξηση των πωλήσεων.

Ομως η μετοχή της κορυφαίας αλυσίδας καταστημάτων Wal-Mart διατήρησε τα κέρδη της και ενισχύθηκε κατά 1,7% μετά την ανακοίνωση για αύξηση 4,5% στις πωλήσεις των καταστημάτων που άνοιξαν στις ΗΠΑ τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο.

Οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές αναμένουν αύξηση 220.000 θέσεων εργασίας το Φεβρουάριο και το δείκτη ανεργίας αμετάβλητο στο 5,2%.

Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αποφέρει πλήγμα στα εταιρικά κέρδη και να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Στην Ευρώπη ευνοήθηκαν μετοχές του τομέα ενέργειας με τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώνουν πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η ευφορία στον κλάδο θα διατηρηθεί.

Το υψηλό κόστος ενέργειας ώθησε τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών σε ιστορικά υψηλά το 2004. Μετοχές αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι το υψηλότερο κόστος ενέργειας μπορεί να εξανεμίσει τα κέρδη τους.

Ο δείκτης TSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.100,15 μονάδες, μόνο 4,5% χαμηλότερα από τα ανώτερα των τελευταίων 32 μηνών, ενώ ο επιμέρους DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,1%, στις 3.079,41 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα του οκταμήνου για έκτη συνεχή συνεδρίαση με κέρδη 0,36%, στις 11.856,46 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα