Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 07:01

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton και της Inpex Corp., καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν, ότι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, θα τονώσουν τα κέρδη, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

«Είμαι αισιόδοξος για τις τιμές των εταιρειών του κλάδου, επειδή δεν μπορείς να αρνηθείς τα δυναμικά τους κέρδη», ανέφερε ο Shigeharu Shiraishi, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές, επικεφαλής της Societe Generale Asset Management (Japan) Co., συμπληρώνοντας: «Η άνοδος των τιμών των προϊόντων φυσικής παραγωγής, αντανακλά την άνοδο της διεθνούς ζήτησης και αυτό, θα ευνοήσει τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου».

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν απώλειες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η αύξηση του κόστους των καυσίμων, θα περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Topix έκλεισε στην πρωϊνή συνεδρίαση με άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 1.190,27 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο κλάδος των μετοχών πλουτοπαραγωγικών πηγών, συνετέλεσε τέσσερις φορές στην άνοδο του δείκτη, από τις πέντε συνολικά. Ο Nikkei 225, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 11.843,12 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει με απώλειες για πρώτη ημέρα, σε σύνολο επτά ημερών.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, κέρδιζε 0,5%. Οι μετοχές της Hyundai Heavy Industries Co., οδηγούσαν την άνοδο, μετά τις ειδήσεις στο MoneyToday χθες στο Internet, ότι τρία από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, έκλεισαν συμφωνίες, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. δολ. ΗΠΑ, από το Κατάρ.

Ολοι οι άλλοι περιφερειακοί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινήθηκαν ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία, όπου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, ο οποίος καθορίζεται σε δολάρια και τον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 103,25 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, κέρδιζε 0,5%. Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού της Αυστραλίας, σημείωναν άνοδο 1,6%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 19,24 δολ. Αυστραλίας η μία. Oι μετοχές της Inpex, της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 3,3%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου όδευσαν προς τη μεγαλύτερη άνοδο σε εβδομαδιαία βάση.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, διαπραγματεύθηκε προσφάτως στα 53,43 δολ. το βαρέλι. Χθες έφθασε στα 55,20 δολ. το βαρέλι, 47 σεντς χαμηλότερα από τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, που διαπραγματεύθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2004. Τα συμβόλαια, σε σύγκριση με πέρυσι, βρίσκονται 50% υψηλότερα. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αυξάνουν τις τιμές των πρώτων υλών και περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα