Εντός του 2017 η λειτουργία του e-περιουσιολογίου

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 12:03
UPD:12:06

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντάσσεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, εξέλιξη η οποία επιτρέπει τη λειτουργία του εντός του 2017.

Το κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί στα 482.668 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το e-περιουσιολόγιο θα αποτελεί μία πλατφόρμα ηλεκτρονικής καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, την οποία θα διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

«Με το έργο αυτό, θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της» αναφέρεται στην απόφαση του έργου.

Μεταξύ άλλων, στο e-περιουσιολόγιο:

  • Τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εισάγουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
  • Θα προβλέπεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
  • Θα ενσωματώνονται τροποποιήσεις λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
  • Θα καταχωρούνται περιουσιακά στοιχεία τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
  • Θα προσφέρεται η δυνατότητα αναλυτικής ή και συγκεντρωτικής επεξεργασίας των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
  • Θα προβλέπεται η δυνατότητα επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
  • Θα προβλέπεται η δυνατότητα διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα