Ανάσα από τα οικονομικά στοιχεία

Απογείωση μετοχών
Σάββατο, 05 Μαρτίου 2005 00:01

ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ τα αμερικανικά blue chips, στον απόηχο της ανακοίνωσης υψηλότερων των προσδοκιών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, χωρίς να συνιστούν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, ενώ η Ευρώπη τερμάτισε σε νέα υψηλότερα των 32 μηνών.

Οι επενδυτές χαιρέτισαν τις ισχυρές αναφορές για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ, οδηγώντας το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υψηλότερα κατά μία εκατοστιαία μονάδα, λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται ενώ ο πληθωρισμό βρίσκεται υπό έλεγχο.

Τα μεγέθη μπορεί να μην ήταν τόσο υψηλά όσο μερικοί επενδυτές ήλπιζαν και όχι τόσο κακά όσο αρχικά είχαν φοβηθεί.

Η ανεργία αυξήθηκε στο 5,4% το Φεβρουάριο από 5,2% του Ιανουαρίου αλλά η οικονομία δημιούργησε 262.000 θέσεις εργασίας, μετά την αναθεωρημένη αύξηση για κέρδη 132.000 τον Ιανουάριο.

Επίσης, οι επενδυτές πήραν μια γεύση από άλλα οικονομικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων αναφορών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Για την εβδομάδα ο δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδισε 0,80%, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,7% και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq είναι υψηλότερα κατά 0,3%. Ο επιμέρους δείκτης μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα ενισχύθηκε πάνω από 1%, συμβάλλοντας ως επί το πλείστον στην αύξηση του S&P 500 μεταξύ των 10 βιομηχανικών ομάδων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν την εβδομάδα σε νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 32 μηνών, καθώς η σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατέγραψε μια υγιή οικονομική εικόνα, χωρίς να δημιουργεί ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια.

Οι επενδυτές ανακουφίσθηκαν από τα υψηλότερα των τελευταίου τετραμήνου στοιχεία για την αγορά εργασίας αλλά οι αναφορές για αύξηση της ανεργίας περιόρισαν τον ενθουσιασμό της αγοράς.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,7% στις 1.107,6 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουνίου του 2002 και αυξάνοντας τα κέρδη στο 6% για το 2005. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 3.106,9 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε στις 11.873,05 μονάδες στα υψηλότερα από την 1η Ιουλίου του 2004 μετά από ράλι επτά ημερών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα