Ταϊλάνδη: Απροσδόκητη αύξηση 1,8% του ΑΕΠ

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 07:52

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ανάπτυξη, σε ποσοστό 1,8%, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία της Ταϊλάνδης και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα ύψη και η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες της στα αεροδρόμια και σε άλλα έργα υποδομής.

Η αύξηση του ΑΕΠ, ακολούθησε την αναθεωρημένη 1,5% αύξηση που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ. Πέντε οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1,4%. Η οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 6,1%, μετά από ανάπτυξη 6,3%, που είχε εμφανίσει το 2003.

Οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, φθάνοντας τα 98 δισ. δολ., ωθώντας τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Co. και της Thai Olefins Pcl, να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, ενδέχεται να βοηθήσει τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη χώρα μέσα σε μία τριετία από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5.400 ανθρώπων.

«Οι εξαγωγές και η αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, ισοστάθμισαν τη μείωση των εσωτερικής ζήτησης», ανέφερε ο Usara Wilaipich, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank, στην Μπανγκόκ.

Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης SET, σημείωνε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 733,08 μονάδες, στις 12:27' μ.μ., ώρα Μπανγκόκ. Το νόμισμα της χώρας, μπατ, ισχυροποιήθηκε 0,2%, φθάνοντας στα 38,41 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα