Ιαπωνία: 3,5% η αύξηση των δαπανών το δ' τρίμηνο

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 08:10

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αυξήθηκαν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των ιαπωνικών εταιρειών, το τέταρτο τρίμηνο, σημάδι, ότι, η κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινώσει χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, από τις αρχικές της προβλέψεις.

Οι δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην πληροφορική, αυξήθηκαν 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, στο Τόκυο. Η αύξηση, ήταν η χαμηλότερη, που σημειώθηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2003 και υστέρησε των προβλέψεων των τεσσάρων οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν, ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών, θα σημειώσουν αύξηση 10,8%. Εξαιρουμένων των δαπανών στην πληροφορική, οι δαπάνες αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 3%.

«Οι αριθμοί δείχνουν, ότι η οικονομία ήταν αδύναμη στο τέλος του περασμένου έτους και σημάδι, πως οι αριθμοί του ΑΕΠ θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, στη νέα έκθεση της κυβέρνησης, στις 14 Μαρτίου, είπε ο Ryota Sakagami, οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc., της Financial and Economic Research Center.

Οι βιομηχανίες, περιόρισαν τις δαπάνες, μετά τη συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, που μείωσε τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά, όπως ημιαγωγοί και επίπεδες οθόνες. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο και η έκθεση, η οποία έδειξε, αύξηση των παραγγελιών για βιομηχανικό εξοπλισμό, καταδεικνύουν, ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας είναι ζήτημα χρόνου, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Sakagami.

Το γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 104,82 έναντι του δολαρίου στις 2:19' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 104,78 γιέν, που ήταν αργά στις 4 Μαρτίου, στη Ν. Υόρκη.

Η οικονομία της Ιαπωνίας – η δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο – εισήλθε στην τέταρτη ύφεση, σε χρονικό διάστημα 13 ετών, το 2004, καθώς περιορίστηκε η αύξηση των εξαγωγών και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, όπως έδειξε άλλη έκθεση στις 16 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα