BHP Billiton: Διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της WMC σε μετρητά

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 07:54

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων, για την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής νικελίου, WMC Resources Ltd., βρίσκεται η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, BHP Billiton, αυξάνοντας τα μερίδια της Xstrata Plc, ύψους 8,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,5 δισ. δολ. ΗΠΑ). Οι μετοχές της BHP, σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι δύο εταιρείες, που εδρεύουν στη Μελβούρνη, άρχισαν διαπραγματεύσεις για την προσφορά εξαγοράς σε μετρητά της WMC, της μεγαλύτερη εταιρείας αποθεμάτων ουρανίου στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Χθες, η BHP, απέτυχε να αποσπάσει αρκετή ζήτηση για την προσφορά μεριδίου 10,1%, προς 7,85 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Η Xstrata προσέφερε 7 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή σε μετρητά.

Η απόκτηση της WMC, θα καταστήσει την BHP, την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής νικελίου στον κόσμο, την δεύτερη παραγωγής χαλκού και κάτοχο των μεγαλύτερων αποθεμάτων ουρανίου, στον κόσμο, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα φυσικής παραγωγής, αυξάνεται. Το ενδιαφέρον της BHP, ενδέχεται να ωθήσει την Xstrata να κάνει υψηλότερη προσφορά ή να ωθήσει άλλες εταιρείες, όπως την Rio Tinto Group, να κάνουν τις δικές του προσφορές, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών, ότι τελικά η εταιρεία που θα επιτύχει να την εξαγοράσει, θα καταβάλλει πάρα πολλά.

Οι τιμές του χαλκού τον Φεβρουάριο, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και το νικέλιο σημείωσε αύξηση 8,2% φέτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, τροφοδοτεί τη ζήτηση, η οποία υπερβαίνει την προσφορά. Η WMC είναι ιδιοκτήτρια του ορυχείου Olympic Dam στη Ν. Αυστραλία το οποίο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε αποθέματα χαλκού και χρυσού.

Η UBS AG και η Citigroup Inc. είναι οι σύμβουλοι της WMC, για την προσφορά της Xstrata.

Απώλειες 46 σεντς, ποσοστό 2,4%, σημείωναν οι μετοχές της BHP, φθάνοντας στα 18,83 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία συνεδρίαση, από τις 29 Οκτωβρίου. Οι μετοχές, διαπραγματεύθηκαν στα 18,94 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 3:40' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Χθες, οι μετοχές της WMC, έκλεισαν στα 7,46 δολ. Αυστραλίας η μία. Διαπραγματεύθηκαν πάνω από την τιμή προσφοράς της Xstrata, καθώς υπήρχαν οι φήμες ότι η BHP και η Rio Tinto Group, θα έκαναν μεγαλύτερη προσφορά. Σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών ανεστάλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα