Σε επίπεδα ρεκόρ το δολ. της Ν. Ζηλανδίας έναντι του δολ. των ΗΠΑ

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 08:42

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκε το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις, από οποιοδήποτε άλλο κύριο νόμισμα σήμερα, καθώς εικάζεται, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυτήν την εβδομάδα, διευρύνοντας το πλεονέκτημα της ανόδου έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η άνοδος 6,5% στον επίσημο δείκτη προσφοράς μετρητών της Ν. Ζηλανδίας, που είναι 4% υψηλότερος από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, βοήθησε στην τροφοδότηση της ζήτησης για το νόμισμα. Οι διαπραγματευτές, στοιχηματίζουν στην πλειονότητά τους, αύξηση του κόστους δανεισμού, μετά τις εκθέσεις τον περασμένο μήνα, οι οποίες έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού.

«Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, ευνοήθηκε περισσότερο από τις εικασίες, ότι θα γίνει αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού», ανέφερε ο Trevor Pye, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων συναλλάγματος της HSBC Ltd., στο Οκλαντ, συμπληρώνοντας: «Αυτό, ενθαρρύνει τον κόσμο να αγοράσει δολάρια Ν. Ζηλανδίας, μπροστά από από μία τέτοια ανακοίνωση».

Το νόμισμα αγοράστηκε στα 73,66 σεντς του δολ. των ΗΠΑ στις 6:18' μ.μ., στο Γουέλινγκτον, μετά την αναρρίχησή του, στα επίπεδα ρεκόρ, των 73,73 σεντς, έναντι 73,43 σεντς, στα οποία διαπραγματεύθηκε αργά χθες στην Ασία. Μία αύξηση των επιτοκίων στις 10 Μαρτίου, ενδέχεται να ωθήσει το νόμισμα της χώρας ακόμη υψηλότερα, στα 73,80 σεντς έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Pye.

Την τελευταία τριετία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2004, το νόμισμα της χώρας αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 73%, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές, αναζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα