Sony: Οι χαμένες πωλήσεις του Idei, που αντικαταστάθηκε από τον Stringer

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 09:24

ΔΕΚΑ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Nobuyuki Idei, ως εκτελεστικός διευθυντής, της Sony Corp., τον Ιούνιο του 1999, οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι μετοχές, απώλεσαν περίπου τα 3/4 της αξίας τους. Χθες, ο διοικητικό συμβούλιο της Sony, αντικατέστησε τον Idei, 67 ετών, βάζοντας στη θέση του τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Howard Stringer. H μείωση των τιμών, ο ανταγωνισμός και η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, υπέσκαψαν τη θέση του Idei, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει μια εταιρεία, που θα χρησιμοποιήσει το Internet ως αγωγό μετάδοσης των συσκευών ταινιών και μουσικής, επιδιώκοντας υψηλότερες τιμές.

Η εταιρεία, που ανακάλυψε το Sony Walkman, κληρονομικά του ιδρυτή της, Akio Morita, έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία λιγότερη από το ήμισυ της αντίστοιχης της Samsung Electronics Co., της Ν. Κορέας, οι μετοχές της οποίας αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 72%, από τον Μάρτιο του 2000 έως τον Μάρτιο του 2005. Οι μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας του iPod, Apple Computer, έχουν σημειώσει την ίδια χρονική περίοδο άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 36%.

Ο Idei, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Waseda του Τόκυο, ήταν ο αρχιτέκτων της προσπάθειας που κατέβαλε η Sony, να χρησιμοποιήσει τις συνδέσεις του Internet για να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της, έναντι εκείνων των ανταγωνιστριών της. H στρατηγική, ήταν πίσω από την εξαγορά ύψους 2,9 δισ. δολ. ΗΠΑ, της Metro-Goldwyn-Mayer Inc., πέρυσι. Προϊόντα, όπως το PSX, που συνδυάζει παιχνίδι βίντεο με DVD μαγνητόφωνο, σχεδιάστηκαν με βάση το όραμα του Idei.

Οι επενδυτές επευφήμησαν αρχικά την στρατηγική του Idei, ωθώντας τις μετοχές της Sony σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο του 2000. Η αισιοδοξία ωστόσο, δεν διήρκεσε. Τα κέρδη της εταιρείας από την πώληση ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στην Ιαπωνία, υποχώρησαν, καθώς οι ανταγωνίστριες άρχισαν να παράγουν παρόμοια προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα και DVD players, πουλώντας τα σε χαμηλότερες τιμές.

Και η κεφαλαιοποίηση της Sony υποχώρησε. Με βάση το δολάριο, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας βρίσκεται στα επίπεδα της Apple Computer και της Matsushita Electric Industrial Co. Το 2000 η χρηματιστηριακή αξία της Sony ήταν διπλάσια της αντίστοιχης της Matsushita Electric και τέσσερις φορές υψηλότερη της Apple.

Οι μετοχές της Sony σημείωναν άνοδο 2,7%, φθάνοντας στα 4.180 γιέν η μία και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαΐου, σήμερα, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Χθες, σημείωσαν άνοδο 1,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα