BHP Billiton: Εκλεισε συμφωνία 7,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της WMC

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 09:52
UPD:09:55

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής νικελίου στον κόσμο, WMC Resources Ltd. αντί 9,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), έκλεισε η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, BHP Billiton, υπερβαίνοντας την προσφορά της ελβετικής Xstrata Plc.

H BHP, συμφώνησε να καταβάλλει 7,85 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά, ανά μετοχή της WMC, η οποία είναι ιδιοκτήτρια των μεγαλύτερων αποθεμάτων ουρανίου στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BHP, προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Και οι δύο εταιρείες, εδρεύουν στη Μελβούρνη. Η προσφορά της Xstrata, ήταν 7 δολ. Αυστραλίας, ανά μετοχή.

Με την απόκτηση της WMC, η BHP, θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου στον κόσμο και η δεύτερη παραγωγός χαλκού, καθώς η σημαντική ζήτηση από την Κίνα, ωθεί ανοδικά τις τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής. Επίσης, η εξαγορά θα δώσει στην εταιρεία το μοναδικό της ορυχείο ουρανίου.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες δραστηριότητές μας στο νικέλιο και τον χαλκό και να αποκτήσουμε ουράνιο», ανέφερε ο επικεφαλής της BHP Billiton, Chip Goodyear, 47 ετών, σε δήλωσή του.

Οι μετοχές της BHP υποχωρούσαν 44 σεντς, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 18,85 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 29 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές της WMC, των οποίων η διαπραγμάτευση ανεστάλη σήμερα, έκλεισαν χθες στα 7,46 δολ. Αυστραλίας η μία. Διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα της προσφοράς της Xstrata, καθώς εικάζετο, ότι θα γίνει προσφορά εξαγοράς της από την BHP και την Rio Tinto. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Rio Tinto.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα