Bakkavor: Συμφωνία για εξαγορά της Geest αντί 928 εκατ. δολ.

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 10:54

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Geest Plc, της βρετανικής εταιρείας, που παράγει σαλάτες και έτοιμα γεύματα, αντί του ποσού των 485 εκατ. λιρών Αγγλίας (928 εκατ. δολ. ΗΠΑ), με στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά ελαφρών γευμάτων, προχώρησε η Bakkavor Group hf, η εταιρεία προμήθειας τροφίμων της Ισλανδίας.

Η Bakkavor θα καταβάλλει 655 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η προσφορά είναι 1,4% υψηλότερη της χθεσινής τιμής κλεισίματος της μετοχής, στις 646 πένες η μία. Οι επενδυτές, θα εισπράξουν ειδικό μέρισμα 7 πένες ανά μετοχή.

Η Bakkavor, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέϊκιαβικ, σκοπεύει να αυξήσει την κλίμακα των δραστηριοτήτων της στην Βρετανία, καθώς ο πιο σκληρός ανταγωνισμός, μεταξύ των εταιρειών λιανικής πώλησης τροφίμων, ωθεί πτωτικά τις τιμές. Η Geest, η οποία προμηθεύει τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ειδών μπακαλικής της Βρετανίας, την Tesco Plc και τα καταστήματα Asda της Wal-Mart Stores Inc., ανακοίνωσε, ότι τα ετήσια κέρδη της μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 2,9%, καθώς οι πελάτες λιανικής, διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερες τιμές.

«Ο τομέας λιανικής πώλησης τροφίμων, έχει αλλάξει δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια και τη στιγμή που η Geest έχει καλή θέση στην αγορά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ανταγωνισμός σε επίπεδα τιμών, θα κυριαρχήσει στο καθημερινό εμπόριο των εταιρειών αυτών», ανέφερε ο επικεφαλής της Geest, Gareth Voyle, σε δήλωσή του.

Οι μετοχές της Geest, σημείωσαν άνοδο 43% πέρυσι, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 473 εκατ. λίρες Αγγλίας. Την ίδια χρονική περίοδο, οι μετοχές της Bakkavor, σημείωσαν άνοδο 33%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 45,3 δισ. ισλανδικές κορώνες (750 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Τόσο η Geest, όσο και η Bakkavor, προμηθεύουν με τρόφιμα και σαλάτες τις βρετανικές εταιρείες, Marks & Spencer Group Plc, J Sainsbury Plc και Asda. Η Bakkavor, έχει στην κυριότητά της τέσσερα εργοστάσια στη Βρετανία και απασχολεί 2.500 ανθρώπους στη χώρα.

Σε διαφορετική της ανακοίνωση, η Geest, αναφέρει, ότι τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 25,4 εκατ. λίρες ή 34,2 πένες ανά μετοχή, τις 52 εβδομάδες, που έληξαν την 1η Ιανουαρίου, από 24,5 εκατ. λίρες ή 33,2 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία, μειώνει το προσωπικό της και συγχωνεύει τα τμήματά της, καθώς οι πελάτες της Geest επιδιώκουν να διαπραγματευθούν καλύτερες τιμές αγοράς προϊόντων.

Πέρυσι, η Marks & Spencer, διαπραγματεύθηκε τις τιμές με τους προμηθευτές, προκειμένου να μειώσει το κόστος, τουλάχιστον κατά 100 εκατ. λίρες Αγγλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα