Market Beat: Ζητείται, από τους εγχώριους παράγοντες, πρόοδος στην αξιολόγηση

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 09:57
UPD:09:58
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εξαφάνιση του εορταστικού κλίματος συνδυάστηκε από την εμφάνιση επιφυλάξεων στις συναλλαγές των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Αυτά χθες κινήθηκαν πτωτικά εξαιτίας των Τραπεζικών μετοχών στην ευρωζώνη, αλλά αργότερα επιβαρύνθηκαν οι μετοχές εταιριών ενέργειας, καθώς πιέστηκε εξαιρετικά η τιμή του πετρελαίου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

 «Παρ’ το αλλιώς», είπε μια φωνή στην συνείδηση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και ξαφνικά η ανοδική ορμή στα χρηματιστήρια ξεθύμανε. Όλοι οι επαγγελματίες ξέρανε, πως η γλυκιά και σταθερή άνοδος των μετοχικών αξιών είχε τη βάση της στις προσδοκίες, για το τί θα έφερνε η διακυβέρνηση Τραμπ στην οικονομία και στο παγκόσμιο εμπόριο. Τώρα που πλησίασε η ώρα της εγκατάστασης του νέου Προέδρου στο τιμόνι, κάθε επίσημη εμφάνισή του παίρνει τεράστιες διαστάσεις και αύριο θα έχουμε μια δόση από το πρόγραμμα και τις προθέσεις του «αντισυστημικού» Ντόναλντ Τραμπ.  Ως τότε οι θεσμικοί θα κρατούν την αναπνοή τους, αξιολογώντας τις κινήσεις τους στο τελευταίο τρίμηνο αλλά και τις κινήσεις των τιμών των μετοχών των χαρτοφυλακίων τους. Όποια μετοχή «εξέχει» πολύ από τη δίκαιη αποτίμηση που της αντιστοιχεί  από μια υπερβολή της πρόσφατης ζήτησης θα «κουρεύεται».

Το δεύτερο μέρος ήταν εκείνο που έφερε ελπίδες για την δυναμική στη συνέχεια. Γιατί φάνηκε πως μετά το ελάχιστο των 652 μονάδων, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα blue chip οδήγησε τον μέσο όρο ψηλότερα με βελτίωση της εικόνας των περισσότερων μετοχών του 25άρη. «Η Κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε θετικές εκπλήξεις, εκτός από την μόνιμη καθυστέρηση και κωλυσιεργία, παρόλα αυτά η Αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις». Παρατηρούσε ο Ηλίας Ζαχαράκης. Εκφράζοντας την απογοήτευση των εγχώριων παραγόντων για τη συνέχιση της αβεβαιότητας για την πραγματική οικονομία. Οι αγοραίοι κινήθηκαν υπό την επίδραση των εντυπώσεων που προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν ότι δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών.

Οι εγχώριοι επενδυτές θεωρούν πως βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις καθώς όλα τα σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, μάλιστα το τελευταίο διάστημα δεν έχει αναφερθεί καμία ουσιαστική πρόοδος, ενώ δεν υπάρχει και κάποιο νέο αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και κανένας από τις ενδιαφερόμενες Πλευρές δεν δείχνει να βιάζεται. Μια πρώτη εικόνα για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις θα σχηματισθεί στις 12 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το EwG, ενώ σαφέστερα δείγματα γραφής θα λάβει η Αγορά στο πρώτο Eurogroup του νέου έτους, που θα συνέλθει στις 26 Ιανουαρίου στη Βελγική Πρωτεύουσα. Εάν χαθεί η 9η Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΚΤ, η συζήτηση για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο QE, δεν αποκλείεται να πάει πολύ πίσω. Ακολουθούν συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στην Ευρωζώνη (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) που ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο με τις Γερμανικές εκλογές.

Συνεχίστηκαν και οι αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές, που έφθασαν στο 1/3 του συνολικού τζίρου, και δεν έλλειψε το επιλεκτικό ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους. Ξεχώρισαν για το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά και τις βοήθειες από τις δημοπρασίες οι ΛΑΜΔΑ +3,84%, ΓΡΙΒ +1,63%, ΕΕΕ +1,4%, ΣΑΡ +2,56%, ΜΟΗ +1,54% και ΒΙΟ +5,07%. Με την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης τερματίστηκε η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου (+2,53%) στο ταμπλό της Αθήνας εν όψει της εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Από σήμερα η μετοχή θα τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης έως τις 19 Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της στο Χ.Α.Κ. και στο LSE.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των ισχυρών πιέσεων στον ενεργειακό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38% στις 19.887 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,35% στις 2.268 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,19% στις 5.531 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Merrimack Pharmaceuticals εκτινάχθηκε στο +5,56% χάρη στη συμφωνία πώλησης μέρους των περιουσιακών της στοιχείων στη γαλλική Ipsen SA. Στο +15,88% έκλεισε και η μετοχή της Surgical Care Affiliates, η οποία πωλήθηκε έναντι 2,3 δισ. δολαρίων στη UnitedHealth.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σταδιακά στα οικονομικά αποτελέσματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τις Bank of America, BlackRock και JP Morgan Chase να δημοσιεύουν εντός της εβδομάδας τα οικονομικά μεγέθη του 2016. «Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, τότε οι μετοχές θα είναι αρκετά ευάλωτες» εκτίμησε ο Μπρους Βίτλις, αναλυτής της Baird.

Την ίδια ώρα, οι προοπτικές αύξησης της αμερικανικής παραγωγής αργού έχει κλιμακώσει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, ο ενεργειακός κλάδος εμφάνισε σημαντικές απώλειες, άνω του 1%.

Άλλωστε, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 3,17% στα 52,28 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 3,10% στα 55,33 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,83% στα 1.183,10 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,98% στα 1,2160 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,34% στα 1,0566 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,59% στα 116,22 γεν/δολάριο. 

Στην Ευρώπη, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,49% στις 363,67 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 7.237 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,30% στις 11.563 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη αυξήθηκε κατά 0,52% στις 3.170 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 523,72 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ σημείωσε κέρδη κατά 0,11% στις 22.526 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των πιέσεων στις τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,49% στις 363,67 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 7.237 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,30% στις 11.563 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,45% στις 4.887 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,24% στις 9.492 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,66% στις 19.360 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Volkswagen αυξήθηκε κατά 4,93% παρά την είδηση της σύλληψης ενός υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας από το FBI. Στον αντίποδα, η μετοχή της Vodafone κατέγραψε μείωση κατά 1,61% εξαιτίας της υποβάθμισης της τιμής - στόχου από τη UBS.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν άνω του 1,6% στον απόηχο της δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Η πλειοψηφία των αναλυτών «βλέπει» περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων, από τον Απρίλιο και μετέπειτα.

Στο μεταξύ, η διαβεβαίωση της Τερέζα Μέι πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ενός «σκληρού διαζυγίου» μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός το οποίο οδηγεί τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανίαενώ σημαντική ώθηση έλαβαν και οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα, η παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 0,4% έναντι του Οκτωβρίου, παρότι οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 0,6%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, ο προσαρμοσμένος δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 3,9% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2012. Οι εισαγωγές παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 3,5% καταγράφοντας το καλύτερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014.

Στην Ευρωζώνη, στο 9,8% διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ο δείκτης ανεργίας, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η ανεργία είχε επίσης διαμορφωθεί στο 9,8% ενώ τον Νοέμβριο του 2015 είχε ανέλθει στο 10,5%.

Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 αυξήθηκε τον Ιανουάριο το επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού κέντρου ερευνών Sentix. O σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 18,2 μονάδες έναντι 10 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2016. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 12,5 μονάδες.

Τέλος, ισχυρά οικονομικά μεγέθη εμφάνισε το 2016 η Ελβετική Εθνική Τράπεζα  (SNB), καθώς τα ετήσια κέρδη ανήλθαν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα έναντι ζημιών 23,3 δισ. το 2015. Η επιστροφή στην κερδοφορία αποδίδεται τόσο στις επενδύσεις, αξίας 19 δισ. φράγκων, στην αγορά συναλλάγματος, όσο και στην αύξηση της αξίας του χρυσού κατά 3,9 δισ. φράγκα.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του 2017 οι θεσμικοί αποφάσισαν σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά πάνω από τα 41,000 εκατ. ευρώ, (20% χαμηλότερο της Πέμπτης) να μην επιτρέψουν την επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους.. Στη συνεδρίαση αυτή κινήθηκαν διαφορετικά από την προηγούμενη πτωτική σύνοδο που είχαμε κλείσιμο με ξαφνικό ανοδικό φινάλε στις δημοπρασίες. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν εμφάνιση υπεροχής της προσφοράς έναντι της ζήτησης για τα Τραπεζικά blue chip  μετά από τα τέσσερα πρώτα λεπτά της έναρξης και εμφάνιση ελάχιστου μέρας στις 11:37 τότε που οι απώλειες του δείκτη ξεπέρασαν οριακά το -2%. Αρχικά η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε το μέγιστο για τον  Τραπεζικό Δείκτη και τους βασικούς δείκτες στις 10:34 αλλά γρήγορα για τις Τράπεζες επικράτησε καθοδική δυναμική  από εντολές που αφορούσαν αποκλειστικά σε θεσμικούς. Αυτό  τις πέρασε σε κίνηση σε αρνητικό πεδίο μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Το άνοιγμα για τον Τραπεζικό Δείκτη αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -0,09%. Το ελάχιστο για τον ΓΔ εμφανίστηκε στις 11:37 και έγινε ταυτόχρονα με το ελάχιστο για τις Τράπεζες οριακά κάτω από τις 854 μονάδες. Η κίνηση όλων των δεικτών ήταν πλάγια καθοδική ως τις 11:37. Μετά τις 11:40 υπό την καθοδήγηση των Τραπεζικών blue chip που δεν κατάφεραν ωστόσο να κλείσουν με κέρδη, ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά για να προσεγγίσει αποφασιστικά τα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης μέρας. Αλλά δεν το πέτυχε παραμένοντας μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το μέγιστο μέρας στις 660,04  μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,04% και κατόπιν πιέστηκε για να γράψει χαμηλό στις 652,08 με απώλειες -1,16%. Αλλά με γλυκιά σταθερής κλίσης άνοδο μετά τις 11:38, κατέληξε στις 17:00  στις 659,8 μονάδες και με τις δημοπρασίες υποχώρησε ελαφρά.  Οι  δημοπρασίες ώθησαν 4,50 μονάδες χαμηλότερα τον Τραπεζικό δείκτη (-1,15%) που  είχε κλείσιμο κάτω από μέσο της διακύμανσης του.

Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -1,51% από +0,51% την Πέμπτη, την ΕΤΕ στο -0,78% από -2,67%,  η ΠΕΙΡ -0,93% από -1,37% στις 5/1, και ΕΥΡΩΒ -0,90% από +0,60% με υψηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 660 μονάδων. Επίσης διατηρήθηκε αρκετά πάνω από τις 635 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε και μάλιστα επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 9) με τρία την ΜΥΤΙΛ, τον ΟΛΠ και  την ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 23 από 28 την προηγούμενη σύνοδο, και  4 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 10 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 41,095 από 50,413 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,76 από 24,17 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 34,33% από 45,58% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με μικρή πτώση αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγιο-καθοδική  δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση απωλειών πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την δυναμική των αγορών ομολόγων. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,52%, ο CAC είχε μεταβολή -0,77%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,13%. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με πτώση και ο Dow Jones Ind. Av. είχε μεταβολή -0,25% και ο S&P500 απώλειες -0,23%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,15% και έφθασε στις 659,33 από 660,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1769,74 από 1773,94 με μεταβολή -0,24%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,5 μονάδες χαμηλότερα και κατά 0,5 τον 25άρη, κλείνοντας τους κοντά στο μέγιστο του εύρους διακύμανσης της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +2,44% από -0,24%, ο FTSEM +1,99% από +0,36%, Τροφίμων Ποτών +1,39% από -0,03%, Πετρελαίου Αερίου +1,37% από +1,62%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,64% από +1,51%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,46% από +1,12%, Τηλεπικοινωνιών +0,22% από -0,22%, Τεχνολογίας +0,21% από +0,04% και Εμπορίου +0,10% από -2,33%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,74% από +0,36%, Τραπεζών -1,15% από -0,49%, Κατασκευές Υλικά -1,02% από +0,37%, Κοινής Ωφέλειας -0,55% από +0,88%, Ταξίδια Αναψυχή -0,41% από +0,86%, ο 25άρης -0,24% από +0,01%, ο ΓΔ -0,15% από +0,42%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από -0,32%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,095 από 50,413 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,200 από 13,200 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 21,532 από 31,609 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,384 από 0,921 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,189 από 46,145 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 56,471 από 104,402 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 65 των καθοδικών σε 44 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 14.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Είναι θέμα οπτικής το πώς αντιλήφθηκαν οι traders ή ορθότερα η πλειονότητα των traders η δυναμική του 25άρη χθες. Αν είδαν το ποτήρι μισοάδειο θα απογοητεύτηκαν αλλά αν το είδαν μισογεμάτο θα έμειναν στο φαινόμενο της αντίδρασης από το ελάχιστο, που εμφανίστηκε μετά από 68 λεπτά συναλλαγών, αφήνοντας τις υπόλοιπες ώρες για ανοδική κίνηση σταθερής κλίσης σχεδόν ως το πέρας των συναλλαγών.

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε οριακό πτωτικό χάσμα -0,02%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε το μέγιστο μέρας τρία λεπτά μετά το άνοιγμα στις 1773,81 μονάδες. Οι πιέσεις που επικράτησαν αμέσως μετά, έφεραν στις 11:37, το ελάχιστο μέρας στις 1751,83 (-1,25%) μονάδες. Το ελαφρώς ανώτερο της προσφοράς αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε τον δείκτη στις 1770,3 μονάδες στις 17:00. Το κλείσιμο με μεταβολή -0,24% ορίστηκε στις 1769,74. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 5,312 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 744 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1780,00 μονάδες και κατώτερο στις 1754,00. Διακινήθηκαν επίσης 95 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1769,74 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1769,50 και της επόμενης σειράς στις 1768,75, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου 7717 ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου 268. Η υστέρηση 7,75 μονάδων των ΣΜΕ στις 5/1, χθες έγινε 0,25 μονάδες τονίζοντας την ανατροπή των δυσοίωνων προσδοκιών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η χρηματιστηριακή χρονιά ξεκίνησε αισιόδοξα. Όχι μόνο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα νέα εκείνα που δίνουν αισιοδοξία, αλλά όλα δείχνουν ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι μακρύτερος. Η Κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε θετικές εκπλήξεις, εκτός από την μόνιμη καθυστέρηση και κωλυσιεργία, παρόλα αυτά η Αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις.

Η αβεβαιότητα και δικαίως, συνεχίζει να είναι διάχυτη στην πραγματική Οικονομία, κάτι που κάνει και την μεγαλύτερη ζημιά, μιας και η ψυχολογία και η σταθερότητα είναι τα κρίσιμα συστατικά σε αυτή.

Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, απομακρύνονται οι στόχοι για το 2017, με το "QE" να καθυστερεί και το τελευταίο είναι αυτό που δεν θα μας βοηθήσει σε απόλυτα νούμερα, αλλά είναι ικανό να μας επιστρέψει στην κανονικότητα και να μας εντάξει στην "ασπίδα" της ΕΚΤ δίνοντας σήμα σε Οίκους και Ξένους Επενδυτές.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά την καθυστέρηση, με σκοπό την εξεύρεση μίας πολιτική λύσης υπέρ της, μιας και ξέρει ότι οι σημαντικές δανειακές της υποχρεώσεις είναι τον Απρίλιο με 1,2 δισ. και το μεγάλο πακέτο τον Ιούλιο με 6,5 δισ., με το τελευταίο να είναι και αδύνατον να καλυφτεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζημιά λόγω της καθυστέρησης είναι πολύ μεγαλύτερη σε κάθε περίπτωση.

Μπροστά μας έχουμε 2 ημερομηνίες ορόσημο, αυτή της 12ης Ιανουαρίου και το Euroworking Group που μπορεί να βγάλει κάποια νέα, ή συμπεράσματα για την συνέχεια και το Eurοgroup της 26ης Ιανουαρίου που θα θέλαμε να βγάλει αποτέλεσμα για την πολυπόθητη αξιολόγηση.

Η αλήθεια είναι ότι περνάει ο χρόνος, με την πραγματική Οικονομία να βαλτώνει και να μεγαλώνει την αβεβαιότητα και την Αγορά να περιμένει τις εξελίξεις που δεν έρχονται, με εξαίρεση και μόνο τα μέτρα που απλά προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου που αργά και σταθερά μεγαλώνουν σε βάρος του Ιδιωτικού τομέα, που συρρικνώνεται χωρίς να είναι ικανός να σηκώσει πλέον το βάρος που του αναλογεί.

Το 2017 ίσως είναι και η τελευταία χρονιά που μπορεί να αλλάξει την ρότα στην Οικονομία και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες και βιώματα αρκετών δεκαετιών. Ας ελπίσουμε πως η Αγορά βλέπει μπροστά...

Σήμερα

Τα Ασιατικά χρηματιστήρια σταθεροποιήθηκαν σήμερα Τρίτη 10/1 και οι τιμές του αργού παρουσίασαν οριακή αύξηση από το χαμηλό τριών εβδομάδων της Δευτέρας, με τους επενδυτές να θεωρούν αβέβαιο αν περικοπές της παραγωγής από μεγάλους εξαγωγείς, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα είναι αρκετές για να στηρίξουν την αγορά πετρελαίου καθώς άλλοι παραγωγοί αύξησαν την προσφορά.

Το Βρετανικό νόμισμα, ωστόσο, έχει ατονήσει κοντά στο χαμηλότερο κλείσιμο του σε τρεις μήνες από τις ανανεωμένες ανησυχίες σχετικά με μια πιθανά "σκληρή" εκδοχή του Brexit.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε +0,3% μετά από μια διστακτική έναρξη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας  διευρύνοντας τις απώλειες που εμφάνισε νωρίτερα κατέληξε στο δεύτερο μέρος με μεταβολή -0,79%.

Ο CSI 300 της Κίνας είχε ελαφρά επιβάρυνση στο δεύτερο μέρος και έπεσε -0,24%, αφού οι τιμές παραγωγού στην Κίνα ξεπέρασαν τις προσδοκίες και φάνηκε να αυξάνονται το Δεκέμβριο σε υψηλό για περισσότερα από πέντε χρόνια καθώς οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν από τη δυναμική του πιο αδύναμου γουάν. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν επίσης, αλλά χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης .SSEC γλίστρησε -0,3%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,61%.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν οριακά σταθερότερες την Τρίτη μετά από μια σχεδόν -4% τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερή τους απώλεια μιας ημέρας σε έξι εβδομάδες, εν μέσω φόβων από την εμφάνιση αύξησης στις εξαγωγές ιρακινού αργού, το Δεκέμβριο και την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ.  «Είναι ασυνήθιστο να έχουμε για πολύ καιρό αυτές τις συμφωνίες που έγιναν τελευταία, διότι αναπόφευκτα κάποιος εξαπατά», δήλωσε ο Daniel Morris, της BNP Paribas Investment Partners.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

H επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες δεν είναι ενθαρρυντικές, εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ την ίδια μέρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί στην έδρα της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν έχουμε κάποια νέα εξέλιξη, ισχύουν αυτά που είχαμε πει την προηγούμενη βδομάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ». Όπως εξήγησε, στόχος της συνάντησης, η οποία θα λάβει χώρα στο Παρίσι στις 17.00 (τοπική ώρα), είναι η συμβολή της Γαλλίας στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Βελτίωση εμφάνισε τον Νοέμβριο του 2016 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς παρουσίασε άνοδο κατά 2,3% έναντι αύξησης 2,6% τον Νοέμβριο του 2015.

Η αύξηση προκύπτει από την άνοδο των δεικτών: Κατά 1,7% στην παραγωγή μεταποιητικών βιομηχανιών Κατά 8% στην παραγωγή ηλεκτρισμού  Κατά 0,8% στην παροχή νερού Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραγωγής ορυχείων - λατομείων συρρικνώθηκε κατά 7,9%.

Αύξηση της τάξης του 1,2% εμφάνισε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,554 δισ. ευρώ έναντι 1,536 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα παρουσίασε πτώση κατά 134,1 εκατ. ευρώ (10,8%). Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,771 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση ανήλθε σε 32,0 εκατ. ευρώ (1,2%).

Σημαντική ρευστότητα στερεί από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η καθυστέρηση που καταγράφεται στην επιστροφή του ΦΠΑ, επιτείνοντας και τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ρευστότητα η οποία μάλιστα είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθούν οι υπόχρεοι εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε να αποφύγουν την ανάρτηση του ονόματός τους στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 46 από τις 111 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από πέντε χρόνια.

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, θα δημοσιευθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, για το οικονομικό έτος 2016.

Το πράσινο φως για την έναρξη της κατασκευής και της λειτουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας, στο Τακοράντι της Γκάνα, έλαβε η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-0,76% - General Electric. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 28 μήνες και η σύμβαση περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή του νέου σταθμού.  Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο έργο της ΜΕΤΚΑ στο αφρικανικό κράτος, γεγονός το οποίο «υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έως το 2018, αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. «Η κεντρική τράπεζα θα αποτιμήσει ως “προσωρινή” την αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της διευκολυντικής πολιτικής» αναφέρει μεταξύ άλλων, η έκθεση του αμερικανικού οίκου. Ως αποτέλεσμα - εκτιμά - δεν αναμένεται καμία αλλαγή έως ότου ο πληθωρισμός εισέλθει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι προσαρμογής, δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, έως το 2018.

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,265 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε τη 6η Ιανουαρίου, έναντι 1,254 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (30/12/2016).

Περαιτέρω μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένει από τον Απρίλιο η πλειοψηφία των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά και την παράλληλη μείωση των μηνιαίων αγορών στα 60 δισ. ευρώ - από 80 δισ. προηγουμένως - αρχής γενομένης από τον προσεχή Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα, 11 στους 17 αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, ενώ αντίθετα, τέσσερις αναμένουν εκ νέου επιτάχυνση. Παράλληλα, δύο αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών υποχωρεί η στερλίνα, μετά τη διαβεβαίωση της Τερέζα Μέι πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την ώρα (13.17), το βρετανικό νόμισμα διολισθαίνει κατά 1% στα 1,2161 δολάρια, ενώ νωρίτερα υποχώρησε ακόμη και στο επίπεδο των 1,2125 δολαρίων.  Την ίδια ώρα, το ευρώ σημειώνει πτώση κατά 0,12% στα 1,0520 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0511 δολάρια και υψηλό ημέρας τα 1,0557 δολάρια.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές, ως προς τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, επεσήμανε η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (BdB), στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Βερολίνο. «Προσωπικά δεν αναμένω η Σύνοδος των G20  να αλλάξει ολοκληρωτικά τους χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς εξαιτίας του Τραμπ» εκτίμησε ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Ένωσης, Μίκαελ Κέμερ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες προσαρμογές στο τραπεζικό πεδίο».

«Γενικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο» από τη μετανάστευση «βλέπει» στις χώρες υποδοχής ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον. Κατά τον ίδιο, έχει διαπιστωθεί ότι η μετανάστευση αυξάνει σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες, καθώς (α) τα επίπεδα δεξιοτήτων ενισχύουν την παραγωγικότητα (β) η εισροή μεταναστών σε ηλικία εργασίας, βοηθάει στην αντιστάθμιση τυχόν ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης κατά 50% ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προκειμένου να προστατεύσει το εισόδημα των νοικοκυριών από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.  Οι αυξήσεις ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της χώρας, Νίκολα Μαδούρο, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως το μέτρο «αντί να επιλύει την κατάσταση, την επιδεινώνει».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα