Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Νέες ανησυχίες για τις οικονομίες ΗΠΑ και ευρωζώνης
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2001 13:46
UPD:14:24

Πιέσεις δέχονται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, στο «Μπεζ Βιβλίο» της, που δημοσιεύθηκε χθες, η Fed εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από τη φάση επιβράδυνσης στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους 10 μήνες και επισημαίνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην εν λόγω έκθεση, η οποία δημοσιεύεται οκτώ φορές το χρόνο, πριν από κάθε τακτική συνεδρίαση της Oμοσπονδιακής Eπιτροπής Aνοικτής Aγοράς (FOMC), η Fed διαπιστώνει μείωση της δραστηριότητας στους περισσότερους τομείς της αμερικανικής οικονομίας και περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάιο, στο προηγούμενο «Μπεζ Βιβλίο» της, η Fed αναφερόταν στις αδυναμίες που εμφάνιζε η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, ωστόσο διαπίστωνε θετικά μηνύματα από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων, κάτι που απουσιάζει από τη νέα έκθεση. Σημειώνεται, ότι χθες, πριν από τη δημοσιοποίηση της εν λόγω έκθεσης, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει, ότι οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% έναντι 0,3% που εκτιμούσαν αναλυτές.

Τα παραπάνω στοιχεία είχαν ως αποτέλεσμα οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones να κλείσουν με απώλειες 2,23% και 0,70% αντιστοίχως και να αποτελέσουν την αιτία για το πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Δυσοίωνα είναι, όμως, τα μηνύματα και για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σήμερα σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιβεβαιβώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το δελτίο του Ιουνίου, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,8% το έτος που διανύουμε, έναντι 2,6% και 3,6% που ανέμενε το Δεκέμβριο. Επίσης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 2,3% και 2,7% έναντι 1,8% και 2,8% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,9% σε σχέση με το Μάρτιο και κατά 1,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000. Σημειώνεται, ότι σε ετήσια βάση η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ευρωζώνης.

Επιπλέον, οι επενδυτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με νέες προειδοποιήσεις εταιρειών σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες προειδοποιήσεις εταιρειών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική», επισημαίνει στο "Bloomberg TV" ο Μartin Brooker, στρατηγικός αναλυτής της Credit Lyonnais.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,14% και έχει διαμορφωθεί στις 5.753,9 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 6,72%, καταγράφει η μετοχή της Sage και ακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών ARM Ηοldings και Misys με πτώση 6,29% και 6,26% αντιστοίχως. Η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Spirent έχει υποχωρήσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 19 μηνών μετά την απόφαση της Salomon Smith Barney να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Canary Wharf ενισχύεται κατά 5,85% μετά την είδηση ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να διανείμει σημαντικά μερίσματα στους μετόχους εντός της επόμενης τετραετίας. Ανοδικά κινείται, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, και η μετοχή της Hays μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τις Schroder Salomon και HSBC.

Παρίσι

Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος βρίσκεται στις 5.288,92 μονάδες μειωμένος κατά 1,21%. Αρνητικός πρωταγωνιστής έως αυτή την ώρα το τρίπτυχο ΤΜΤ (Τεχνολογία ΜΜΕ Τηλεπικοινωνίες), ο οποίος χθες συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Thomson Multimedia υποχωρεί κατά 6,56% και ακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών Tf1 και Stmicroelectronics με απώλειες 6,23% και 5,67% αντιστοίχως. Η μετοχή της Alcatel υποχωρεί κατά 4,83% μετά την απόφαση της UBS Warburg να την αποκλείσει από τη λίστα με τις 15 κορυφαίες ευρωπαϊκές μετοχές. Τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 2,23% καταγράφει η μετοχή της Credit Lyonnais.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στο γαλλικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη των blue chips, μόλις πέντε ενισχύονται, 34 υποχωρούν, ενώ η τιμή μίας μετοχής παραμένει αμετάβλητη.

Φρανκφούρτη

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX καταγράφει απώλειες 1,27% και έχει υποχωρήσει στις 6.034,58 μονάδες. Η μετοχή της SAP υποχωρεί κατά 2,65% παρά τη σημερινή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο "Reuters", ότι οι πωλήσεις της SAP το εννεάμηνο που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με τους αρχικούς στόχους.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, και άλλες κορυφαίες εταιρείες από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας όπως Epcos, Infineon Technologies και Siemens. Πιέσεις δέχονται σήμερα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το Μάιο στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 6,2%. Οι μετοχές της BMW και Daimlerchrysler υποχωρούν κατά 2,97% και 1,80% αντιστοίχως.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB 30 βρίσκεται στις 37.887 μονάδες με πτώση 1,35%, στο Aμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 570,63 μονάδες μειωμένος κατά 1,06% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείτης SMI στις 7.407,4 μονάδες με απώλειες 0,91%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα