Δεν είδαν... άσπρη μέρα τα ξενοδοχεία

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 11:53
UPD:11:53
www.thessaliatv.gr

Την πλήρη απογοήτευσή του για την εικόνα των κρατήσεων στο Πήλιο εξέφρασε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Οι ακυρώσεις έφθασαν το 50% αναφέρει, ενώ δεν σημειώθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο Πήλιο και σε ολόκληρο τον νομό.

Από την έντυπη έκδοση

Των Βάσως Βεγίρη, Λάμπρου Καραγεώργου

Η «καιρική τρομοκρατία» που ενέσκηψε τις ημέρες των Θεοφανίων από ειδικούς και μη έπληξε τις κρατήσεις και τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, όπως επισημαίνουν στη «Ν» ξενοδοχειακοί παράγοντες.

Οι ξενοδόχοι βάλλουν εμμέσως πλην σαφώς κατά ορισμένων μετεωρολόγων και όσων συνέβαλαν, μηδέ εξαιρουμένων και κάποιων μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε ένα κλίμα «καιρικής υστερίας», το οποίο κράτησε μακριά από τα ξενοδοχεία χιλιάδες δυνητικούς επισκέπτες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι χιόνισε, τα ξενοδοχεία δεν είδαν άσπρη μέρα τα Θεοφάνια.

Την πλήρη απογοήτευσή του για την εικόνα των κρατήσεων στο Πήλιο εξέφρασε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Οι ακυρώσεις έφθασαν το 50% αναφέρει, ενώ δεν σημειώθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο Πήλιο και σε ολόκληρο τον νομό. Σε πολλές περιοχές τα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν με αλυσίδες αλλά αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τη χειμερινή περίοδο, όπως προσέθεσε. Επίσης το χιονοδρομικό κέντρο δούλεψε κανονικά, έγιναν μάλιστα και αγώνες και όλοι όσοι ήταν παρόντες χάρηκαν το χιόνι.

Ο κ. Ζαφείρης δεν θέλει, όπως σημειώνει, να κρίνει τη δουλειά των μετεωρολόγων ούτε να αμφισβητήσει τις προβλέψεις τους. Ωστόσο προσθέτει ότι ίσως δεν ήταν αναγκαίες οι προτροπές να μείνει ο κόσμος σπίτι του. Σημειώθηκαν υπερβολές που τις πλήρωσε ο ξενοδοχειακός κλάδος, τονίζει.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που εμφανίζουν οι κρατήσεις για τις επόμενες ημέρες, έκανε λόγο για «νεκρή περίοδο», καθώς ο Έλληνας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει χειμερινές διακοπές. Επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυξημένα έσοδα την περίοδο των γιορτών διατυπώνεται το σοβαρό ερώτημα, πώς θα αντεπεξέλθουν από εδώ και πέρα στις υποχρεώσεις τους.

Ανάλογο θέμα εντοπίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος. «Όταν δεν πηγαίνει καλά το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τα αυξημένα κόστη λειτουργίας αλλά και την υπερφορολόγηση. Κάνοντας έναν απολογισμό, συμφωνεί με τον κ. Ζαφείρη ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω από τα καιρικά φαινόμενα επηρέασε αρνητικά και τα ξενοδοχεία της Αρκαδίας. Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι ακυρώσεις-αναφέρει στη «Ν»- οι οποίες εν μέρει μόνο καλύφθηκαν από νέες κρατήσεις. Πρέπει, τονίζει, να υπάρχει μία ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίαση ενός καιρικού φαινομένου το οποίο απεδείχθη τελικά ότι δεν ήταν τόσο ακραίο.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Μαρινάκος σημειώνει ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για κρατήσεις είναι χλιαρό. Δεν είμαι αισιόδοξος προσθέτει και συμπληρώνει ότι οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι προχωρούν σε προσφορές, ενώ παρέχουν και πρόσθετες υπηρεσίες προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες.

Πτώση τα Θεοφάνια και στη Βόρειο Ελλάδα

Η Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρη Τάσιο, δούλεψε κυρίως την Πρωτοχρονιά, ενώ τα Χριστούγεννα οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 70%. Γενικά η τουριστική κίνηση των εορτών ήταν μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω του ότι οι αργίες συνέπεσαν με Σαββατοκύριακα. Η ίδια εικόνα επικράτησε, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με τις πληρότητες να κινούνται για τα Χριστούγεννα στο 80%, για την Πρωτοχρονιά στο 100% και για τα Φώτα στο 60% και τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αλλά με μικρότερη δυναμική κινήθηκε η τουριστική κίνηση των εορτών στα περίπου 40 ξενοδοχεία που λειτούργησαν στην ορεινή και την παραθαλάσσια Πιερία (Ελατοχώρι, Άγιος Δημήτριος, Λιτόχωρο, Παλιός Παντελεήμονας, Σκοτίνα, Λεπτοκαρυά, Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή), σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων του νομού. Η ροή των κρατήσεων, σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης, Ευαγγελία Ξυπτερά, δεν ήταν και τόσο εύκολη και μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρο πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση, ενώ πλήγμα μετά την Πρωτοχρονιά μέχρι και τα Θεοφάνια προκλήθηκε από τις υπερβολές πολλών μέσων ενημέρωσης για τα καιρικά φαινόμενα.

Τα Χριστούγεννα οι επισκέπτες ήταν κυρίως Έλληνες, ενώ την Πρωτοχρονιά Έλληνες, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, με τους Βούλγαρους μειωμένους σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω του ότι οι αργίες έπεσαν Σαββατοκύριακο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα παραμένουν ανοιχτά στην ορεινή και παραθαλάσσια Πιερία περί τα 22 ξενοδοχεία, που τώρα προσβλέπουν στην περίοδο της Αποκριάς, λόγω των δημοφιλών καρναβαλικών δρώμενων της περιοχής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα