Γραφεία ασφαλείας από Morgan Stanley και Deutsche Bank στο Τόκυο

Καθώς μεγάλος είναι ο κίνδυνος σεισμού στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 08:51

ΓΡΑΦΕΙΑ έκτακτης ανάγκης στο Τόκυο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ένα σεισμό, ο οποίος θα προκαλέσει προβλήματα στη δραστηριότητά τους στην ιαπωνική πρωτεύουσα, δημιουργούν, η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο, Morgan Stanley και η Deutsche Bank AG.

«Το κόστος δεν είναι χαμηλό, αλλά αποτελεί ασφάλεια», ανέφερε ο Thomas Riley, 47 ετών, διευθυντής της Morgan Stanley στο παράρτημά της στο Τόκυο. Τα πατώματα διαπραγμάτευσης, που συνδέονται με το Χρηματιστήριο του Τόκυο, κοστίζουν 10 εκατ. δολ. για να κατασκευαστούν και 5 εκατ. δολ. ετησίως για να συντηρηθούν, ανέφερε ο Masatoshi Suzuki, ο οποίος μελετά το ρίσκο των επιχειρήσεων στο Japan Research Institute Ltd., στο Τόκυο.

Ο αριθμός των μεγάλων σεισμών στην περιοχή του Τόκυο, αυξήθηκε σε ποσοστό 37% από το 2000, σε σύγκριση με τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, οι πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα επόμενα 30 χρόνια, είναι 70%, σύμφωνα με τους ερευνητές της κυβέρνησης, τον Αύγουστο.

«Η αίσθηση του επείγοντος αυξάνεται», ανέφερε ο Keiji Doi, βοηθός καθηγητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Σεισμών του Πανεπιστημίου του Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η περιοχή της πρωτεύουσας παρουσιάζει μεγάλο ρίσκο».

Η Morgan Stanley, που διαθέτει γραφεία ασφαλείας στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, άνοιξε το πρώτο κέντρο της στο Τόκυο το 2003 και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει ακόμη ένα, συμπλήρωσε ο Riley.

H Deutsche Bank, η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ενδέχεται να ανοίξει το τέταρτο γραφείο ασφαλείας της στο Τόκυο, το νωρίτερο το 2008, σύμφωνα με τον Charles Underwood, 48 ετών, επικεφαλής του χρηματιστηριακού τμήματος της τράπεζας στο Τόκυο.

Και η Goldman Sachs Group Inc., η οποία έχει μόνο ένα γραφείο στην Ιαπωνία, έχει την εναλλακτική της λύση με ένα ακόμη στο Τόκυο και ένα δεύτερο εκτός πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Orlando Camargo, διευθυντή του τμήματος επικοινωνιών της εταιρείας, στο Τόκυο. Ο ίδιος, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Takayuki Inoue, εκπρόσωπος της Merrill Lynch & Co. στο Τόκυο, αρνήθηκε επίσης να αναφερθεί για κάποιο γραφείο ασφαλείας στα κεντρικά της, τέσσερα συνολικά στην Ιαπωνία.

Σημειώνεται, ότι, οι 20 μεγαλύτεροι ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι στην Ιαπωνία, είχαν συνολικά έσοδα 63 δισ. γιέν από αμοιβές και 55,2 δισ. γιέν κέρδη από συναλλαγές το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου. Τα ποσά αυτά, αποτελούν περίπου το 28% των εσόδων τους.

Οι ιαπωνικές φίρμες, υστερούν από τις ξένες ανταγωνίστριές τους σε θέματα ασφαλείας, ανέφερε ο Masanori Kobayashi, γενικός διευθυντής της ABS Consulting Inc., στο Τόκυο, το παράρτημα διαχείρισης ρίσκου της American Bureau of Shipping, με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ.

Οι τοπικές φίρμες υπολογίζουν πάντα ότι ένας σεισμός μπορεί να καταστρέψει αυτές και τις ανταγωνίστριές τους, ανέφερε ο ερευνητής, Suzuki. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν. Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αφύπνισε τους πάντες έναντι άλλων κινδύνων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα