Στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών ο χαλκός στη Σαγκάη

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 09:15

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα 10 ετών, αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί διεθνώς, ότι η ζήτηση για το μέταλλο, θα υπερβεί τις προμήθειες, μειώνοντας τα αποθέματα.

Οι παγκόσμιες προμήθειες είναι ίσες με τη ζήτηση τριών εβδομάδων, και χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων στις αρχές του 2003, είπε ο Jon Bergtheil, αναλυτής της J.P. Morgan Securities Ltd. στο Λονδίνο. Tα παγκόσμια αποθέματα, που ελέγχονται στο London Metal Exchange, υποχώρησαν 80% πέρυσι, εν μέρει, εξ αιτίας της σημαντικής ζήτησης από την Κίνα.

«Η ζήτηση από την Κίνα θα παραμείνει υψηλή», ανέφερε ο Liu Yang, ο οποίος διαχειρίζεται 1,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Atlantis Investment Management, στο Χονγκ Κονγκ.

Ο χαλκός, για τα συμβόλαια του Μαΐου, αυξήθηκε 400 γιουάν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 31.250 γιουάν (3.776 δολ. ΗΠΑ), ο μετρικός τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Αυτή, ήταν η υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 1995, σύμφωνα με τον Zhu Jianghong, αξιωματούχο του τμήματος πληροφοριών του Χρηματιστηρίου, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη Σαγκάη.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του χαλκού αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο του 1995, στα 32.140 γιουάν ο μετρικός τόνος, όταν ο χαλκός διαπραγματεύθηκε στο Shanghai Nonferrous Metals Exchange, επεσήμανε ο ίδιος.

Τα συμβόλαια του Μαΐου, τα πιο διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο, έφθασαν τα 31.220 γιουάν ο τόνος, 380 γιουάν υψηλότερα, ποσοστό 1,2%, κατά το τέλος της πρωϊνής συνεδρίασης στις 11:30' π.μ., τοπική ώρα.

Χθες ο χαλκός τριμήνου στο Λονδίνο, άγγιξε τα 3.300 δολ. ανά μετρικό τόνο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του μετάλλου με τη σημερινή του μορφή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα