Αυστραλία: Πτώση ρεκόρ της εμπιστοσύνης των καταναλωτών τον Μάρτιο

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 10:58

ΤΗΝ μεγαλύτερη υποχώρηση – επίπεδα ρεκόρ - σημείωσε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Αυστραλία, τον Μάρτιο, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε, για πρώτη φορά σε 15 μήνες και την έκθεση, η οποία έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη κλονίστηκε.

Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, υποχώρησε κατά 16,6% τον Μάρτιο, από 102,4, που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Westpac Banking Corp. και την έκθεση του Ινστιτούτου της Μελβούρνης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης πάνω από τα 100, δείχνει ότι οι αισιόδοξοι, υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, John Howard, ερωτήθηκε για την ανάγκη αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να τα αυξήσει, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και στο 5,5%, κάτι, που προκαλεί σκέψεις σε πολλά στελέχη εταιρειών. Η αύξηση, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα νοικοκυριά, καθώς το 90% των δανείων κατόπιν υποθήκης, είναι σε κυμαινόμενα επιτόκια.

Ο δείκτης, καταρτίστηκε μετά από έρευνα από τις 2 έως τις 6 Μαρτίου, σε 1.200 ανθρώπους. Τα νοικοκυριά, ρωτήθηκαν για τα οικονομικά τους και την κατάσταση της οικονομίας γενικότερα. Η μείωση του δείκτη, ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από το 1974. Τον Ιανουάριο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα 11 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα