ΕΚΤ: Υπό έλεγχο προς το παρόν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2005 11:35
UPD:11:37

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν προς το παρόν ήπιες, ωστόσο ο κίνδυνος αύξησης των τιμών τους προσεχείς μήνες παραμένει.

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας (τεύχος Μαρτίου).

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Στην έκθεσή της η ΕΚΤ επαναλαμβάνει επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Χθες, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για να αποτρέψει πληθωριστικές πιέσεις οποτεδήποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Όλοι γνωρίζουν ότι όταν επιβάλλεται να γίνουν ενέργειες, εμείς είμαστε έτοιμοι να τις αναλάβουμε» τόνισε ο κ. Τρισέ σε χθεσινή ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτη.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές, είπε, χωρίς να υπαινιχθεί οτιδήποτε που θα έδειχνε ότι η ΕΚΤ διαβλέπει απειλές για τη σταθερότητα των τιμών, σ' αυτή τη φάση.

Ωστόσο, ο Γάλλος τραπεζίτης δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές ότι η αξιοπιστία στο θέμα της σταθερότητας των τιμών είναι ζωτικής σημασίας και ότι η κεντρική τράπεζα είναι πάντα σε επιφυλακή για να προστατεύσει αυτή τη σταθερότητα, όταν χρειαστεί, σε περίπτωση που αναζωπυρωθούν πληθωριστικές προσδοκίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα