Ταϊβάν: Στην πώληση μεριδίου 3,4 δισ. δολ. ΗΠΑ της Chunghwa Telecom

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2005 12:24

ΣΚΟΠΟ, να προχωρήσει στην πώληση τον Ιούνιο, μεριδίου 17% στην Chunghwa Telecom Co., στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της νήσου, προκειμένου να βοηθήσει στην πληρωμή του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που έχει φθάσει επίπεδα ρεκόρ, έχει η κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Frank Hsieh, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, είπε σήμερα, ότι ελπίζει, πως η πώληση θα γίνει στις ΗΠΑ, στα τέλη του Ιουνίου. Το μερίδιο του κράτους στην εταιρεία, είναι αξίας 3,4 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η Ταϊβάν, ετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές που κατέχει στην China Steel Corp., την Taiwan Tobacco & Liquor Corp. και σε άλλες εταιρείες, προκειμένου να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού, που προβλέπεται να αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, στα 337,3 δισ. δολ. Ταϊβάν (11 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η κυβέρνηση, πιέστηκε να σταματήσει πέρυσι, τα σχέδια πώλησης μεριδίου, μεγαλύτερου του 15% στην εταιρεία, μετά τις απειλές της ένωσης των εργαζομένων στην Chunghwa, να κηρύξει σε απεργία για την διεκδίκηση αποζημιώσεων.

«Η αντίθεση της ένωσης των εργαζομένων, ενδέχεται να μπλοκάρει την πώληση», ανέφερε ο Peter Wilmshurst, ο οποίος κατέχει μετοχές της Chunghwa Telecom, μεταξύ των 120 δισ. δολ. που διαχειρίζεται σε μετοχές, με την Franklin Resources Inc., στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι εμπόδιο».

Το υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ταϊβάν, που κατέχει το 65% της εταιρείας, σκοπεύει να μειώσει το μερίδιό του, σε λιγότερο από 50% και να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας σε ιδιώτες. Η πώληση των μετοχών βρίσκει αντίθετους τους εργαζομένους στην εταιρεία, καθώς εικάζεται ότι θα χάσουν τα εργασιακά προνόμια που έχουν, με εργοδότη το κράτος.

Οι μετοχές της Chunghwa Telecom, υποχωρούσαν 0,2%, φθάνοντας τσα 64,10 δολ. Ταϊβάν η μία, στη 1:30' μ.μ., στην Ταϊπέι, τοπική ώρα. Πέρυσι, κέρδισαν συνολικά 9,6% σε αξία, έναντι ανόδου 9,7%, που σημείωσε ο δείκτης Taiex στο Χρηματιστήριο της Ταϊβάν. Οι αμερικανικές μετοχές της, πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 25%.

Οι μετοχές της Taiwan Cellular Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της νήσου, σημείωσαν το τελευταίο δωδεκάμηνο αύξηση 0,8% και της Far EasTone Telecommunications, άνοδο 34%.

Η ένωση των εργαζομένων στην Chunghwa Telecom, ανακοίνωσε, ότι καμμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα