Γ. Αλογοσκούφης: Στα 3,3 δισ. ευρώ οι περικοπές στο Δημόσιο

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2005 14:42

Οι περικοπές δαπανών στο δημόσιο φθάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το ύψος των δαπανών του δημοσίου και τις περικοπές δαπανών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων την υστέρηση των εσόδων του δημοσίου κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2005. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι γίνεται λαθρεμπόριο καυσίμων και μάλιστα ότι σε αυτή την παρανομία εμπλέκονται και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, χαρακτήρισε δυσάρεστη την εξέλιξη της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και πρόσθεσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι από τα σχέδια που υπάρχουν θα ανακοινωθεί.

Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας, λίγα 24ωρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου, θα συμφωνηθούν οι όποιες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι βασικές κατευθύνσεις του Συμφώνου, όπως είπε, δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα παραμείνει σε ισχύ το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα και το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος.

Συζητούνται, όμως, σε επίπεδο ECOFIN αν θα πρέπει να εξαιρεθούν απο το όριο το 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα ορισμένες έκτακτες δαπάνες, πχ κόστος Ολυμπιακών Αγώνων, , έκτακτες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κλπ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με εκπροσώπους επενδυτών, είπε ότι "το κλίμα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της είναι εξαιρετικά θετικό". Και πρόσθεσε ότι αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που τιμολογήθηκαν πολύ κοντά στα επίπεδα της τιμολόγησης της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των επενδυτών, διαπίστωσε την εμπιστοσύνη τους. Όπως είπε όμως χαρακτηριστικά δεν φτάνει το καλό κλίμα και γι' αυτό θα υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, ενώ η υποβολή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ μέχρι τις 21 Μαρτίου θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για τους επενδυτές, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του οικονομικού της προγράμματος, με στροφή στην εξωστρέφεια, όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα