Διχασμένη η αγορά

Φόβοι για πληθωρισμό, επιτόκια
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2005 00:01

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των ομολογιακών αποδόσεων, ενέτειναν την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό, οδηγώντας χαμηλότερα τις μετοχές στη Wall Street.

Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια έπληξαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια με τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, σημειώνοντας διακυμάνσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η αβεβαιότητα του κλίματος αποτυπώθηκε στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι ήταν διχασμένοι εάν θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις ή εάν θα ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους εν μέσω ανησυχιών για πληθωρισμό και επιτόκια.

Οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα βρέθηκαν στην αιχμή της ανοδικής τάσης αρχικά μετά την ανακοίνωση αισιόδοξης προοπτικής από την Intel αλλά η τάση γρήγορα αντεστράφη, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Παρότι η κατεύθυνση στις τιμές του πετρελαίου έχει αντιστραφεί το τελευταίο διήμερο, οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται σε ραγδαία ανοδική τροχιά, εκρηκτικός συνδυασμός με τις προσδοκίες ότι η Φεντεραλ Ριζέρβ θα αναγκασθεί να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερους ρυθμούς του αναμενόμενου.

Αντανακλώντας το ράλι των πετρελαϊκών τιμών τον Ιανουάριο, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 58,3 δισ. δολάρια, έναντι 56,8 δισ. δολαρίων αρχικών προβλέψεων αναλυτών και υψηλότερο από το αναθεωρημένο 55,7 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητοι προσφάτως σε οικονομικές εξελίξεις που προοιωνίζονται πληθωριστικές τάσεις ή περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει δεσμευθεί να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης του κόστους δανεισμού, εάν χρειασθεί.

Οι ενθαρρυντικές κερδοφορίες από κορυφαίες εταιρείες του ασφαλιστικού τομέα έδωσαν ώθηση στην Ευρώπη αλλά τα κέρδη του πετρελαίου και τα στοιχεία για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος επισκίασαν το κλίμα της αγοράς.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 1.087,2 μονάδες αλλά ακόμη έχει εβδομαδιαίες απώλειες 1,8%. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,205 στις 3.060,4 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 11.923,89 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα