Το «μπαράζ» οικονομικών στοιχείων περιμένει η αγορά

Το ράλι των πρωινών συναλλαγών φρέναραν οι τιμές πετρελαίου
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 00:01

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ του πτωτικού κλίματος στις αγορές πετρελαίου άσκησε πιέσεις στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά οι μεταβολές ήταν ελάχιστες στη Wall Street.

Οι μετοχές προσπάθησαν να διατηρήσουν το ράλι των πρωινών συναλλαγών αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων και το υψηλότερο του αναμενόμενου εμπορικό έλλειμμα για τον Ιανουάριο λειτούργησαν αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Η πτώση της μετοχής της εταιρείας κατασκευής βαρέως εξοπλισμού Caterpilar επηρέασε τον δείκτη Dow Jones καθώς υποχώρησε ατά 2% μετά την αξιολόγηση της στη θέση «διακράτηση» από «buy» από τον αναλυτή της Legg Mason Μπάρι Μπάνισερ.

Γενικότερα η αγορά τήρησε στάση αναμονής ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης «μπαράζ» οικονομικών στοιχείων που θα δώσουν νέα κίνητρα στους επενδυτές.

Η ανατίμηση του δολαρίου εξασθένησε τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι επενδυτές προσδοκούν ότι η έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών κερδών και οι σημαντικές ειδήσεις της τρέχουσας εβδομάδας ενδεχομένως να αποκαταστήσουν μέρος της εμπιστοσύνης προς τη χρηματιστηριακή αγορά η οποία ταλανίζεται από τις ανησυχίες για τα επιτόκια και το υψηλό κόστος ενέργειας.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 1,51%, ο Standard & Poor΄s 500 έχασε 1,80% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,40% καθώς το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα ενίσχυσε τις ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια και ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Στην Ευρώπη η δραστηριότητα στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και η υποχώρηση του πετρελαίου αντιστάθμισαν τις απώλειες του τεχνολογικού τομέα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το ιστορικό υψηλό του Nasdaq, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί τίτλοι δεν έχουν ανακάμψει ακόμα, από το σκάσιμο της φούσκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Standard & Poor's, οι τεχνολογικές μετοχές της Wall Street παραμένουν κατά 68% χαμηλότερα έναντι των υψηλών της 11ης Μαρτίου του 2000, επομένως, απαιτείται άνοδος 209% για να επανέλθουν στα επίπεδα αυτά. Όμως, η εικόνα για τις μη-τεχνολογικές μετοχές του S&P 500 είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Σκιαγραφώντας το χρονικό της φούσκας, η Standard & Poor's υπενθυμίζει πως οι τιμές των τεχνολογικών μετοχών του δείκτη S&P 500 υπερτριπλασιάσθηκαν το 1998 και το 1999, όμως, στα επόμενα 2 ½ χρόνια υποχώρησαν κατά 82%, για να αγγίξουν το χαμηλό του Οκτωβρίου 2002, από όπου ανέκαμψαν, στη συνέχεια, κατά 80%.

Σήμερα, παραμένουν κατά 68% χαμηλότερα του ιστορικού υψηλού του Μαρτίου 2000, επομένως, θα πρέπει να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 200%, για να βρεθούν και πάλι στα επίπεδα αυτά.

Πάντως, για το επόμενο έτος, ο οίκος αναμένει κέρδη 10,9% από τον S&P 500, με 396 μετοχές να σημειώνουν κέρδη και 103 να υποχωρούν.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα