Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση, κόμματα, Ε.E.

Κομισιόν: Οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. για την οικονομία και την ανεργία σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 07:51
UPD:07:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. για την οικονομία, την ανεργία, αλλά και την κατάσταση και τις προοπτικές του νοικοκυριού τους, ενώ δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Πάντως, παραμένουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία προσηλωμένοι στο ευρώ.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας του ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιοποίησε χθες τα αποτελέσματα.

Σε άλλη ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 8% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, το 64% χειρότερη και το 30% προβλέπει στασιμότητα. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 22% προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, 26% της επιδείνωσης και 47% στασιμότητα.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 28%, ενώ το 72% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Για τους επόμενους 12 μήνες βελτίωση βλέπει μόνο το 7%, ενώ επιδείνωση προβλέπει το 48%.

Η απασχόληση

Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα, το 7% αναμένει βελτίωση, ενώ το 64% επιδείνωση. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν 23% και 26%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 1% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση της απασχόλησης καλή και το 99% κακή.

Το 72% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάσταση στο νοικοκυριό του είναι κακή έως πολύ κακή.

Στην ερώτηση προς ποια κατεύθυνση πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, το 4% απάντησε στην καλή και το 92% στην κακή, ενώ στην ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη το 29% των Ελλήνων απάντησε καλά και το 56% προς την κακή κατεύθυνση.

Τα προβλήματα

Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: το 66% κατατάσσει πρώτη την ανεργία, το 40% την οικονομία και το 26% το δημόσιο χρέος.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 68% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (58%), ενώ το 30% τάσσεται κατά (36% στην Ε.Ε.).

Οι θεσμοί

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση με αποτέλεσμα να κυμανθεί μόλις στο 9%, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους 10 πολίτες, ενώ το 90% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυξήθηκε 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και βρίσκεται στο ψηλότερο ιστορικό του σημείο.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 93% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη και μόλις 6% να απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 12% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 52%, στο Δημόσιο το 23%, στην Αστυνομία το 66% και στον Στρατό το 79%.

Το 20% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 78% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 36% και 54% αντίστοιχα.

Παγκοσμιοποίηση

Στην ερώτηση σχετικά με το αν η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη, το 64% των Ελλήνων, που ήταν και το ψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., απάντησε αρνητικά και το 30% θετικά.

Σε άλλη ερώτηση, εάν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τη χώρα αν βρισκόταν εκτός Ε.Ε., το 57% απάντησε αρνητικά και το 38% θετικά, ποσοστά που κινούνται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με δημοσκοπήσεις προηγούμενων ετών, κυρίως πριν από την οικονομική κρίση.

Τέλος, αναφορικά με τη μετανάστευση στη χώρα τους οι Έλληνες απαντούν διαφορετικά ανάλογα με το αν αυτή προέρχεται από την Ευρώπη ή τρίτες χώρες. Το 61% συμφωνεί με την παρουσία μεταναστών και εργαζομένων από άλλα κράτη-μέλη, ενώ το 70% τάσσεται κατά της παρουσίας μεταναστών από τρίτες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα