Aπό την αρχή για CEO στην Πειραιώς

Τα σενάρια μετά την καταψήφιση της υποψηφιότητας του Χρ. Παπαδόπουλου
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 12:11
UPD:12:14
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Από την αρχή ξεκινά η διαδικασία επιλογής νέου CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η καταψήφιση χθες του Χρήστου Παπαδόπουλου αφήνει την τράπεζα χωρίς «επίσημους» υποψήφιους. Πληροφορίες φέρουν τη διαδικασία να επανεκκινείται από τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείονται πάντως κινήσεις - έκπληξη νωρίτερα. Το απώτατο χρονικό όριο των εξελίξεων είναι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα γίνει τον Απρίλιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της Πειραιώς η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαδόπουλου έλαβε οκτώ αρνητικές ψήφους έναντι πέντε θετικών, εκ των οποίων η μία από την εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τον πρότεινε. Μετά την παρέμβαση του SSM που έθετε εν αμφιβόλω την υποψηφιότητά του, η καταμέτρηση που έγινε χθες φάνηκε να αλλάζει τις τάσεις εντός του δ.σ., αφού σε προηγούμενη συνεδρίαση διαφαινόταν ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει υπέρ του επτά με οκτώ μέλη.

Πηγές της τράπεζας τονίζουν ότι ο στόχος είναι να γίνει η διαδικασία χωρίς πίεση χρόνου. Η λύση τρίτου προσώπου που να μπορεί να συγκεντρώσει την αποδοχή όλων των πλευρών έχει αναδειχθεί ως η καταλληλότερη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα όταν αποσύρθηκε ο Άνθιμος Θωμόπουλος και μεσολάβησε η παρέμβαση του SSM για τον Χρήστο Παπαδόπουλο.

Το ζητούμενο είναι αν και πώς θα αλλάξουν στην πορεία -και αφού μεσολαβήσουν όπως είναι σίγουρο νέες ζυμώσεις- οι ισορροπίες εντός του δ.σ. Ένα σενάριο, που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση, είναι να γίνει πρόταση για εκλογή CEO απευθείας στη γενική συνέλευση της τράπεζας που είναι και το ανώτερο όργανο.

Ο Γιώργος Πουλόπουλος παραμένει στη θέση του μεταβατικού CEO ως την εκλογή του οριστικού και μαζί με την ομάδα στελεχών της τράπεζας «τρέχουν» με επιτυχία τον Όμιλο, που κατέγραψε μάλιστα πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις και στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι προκλήσεις, όπως και για το σύνολο του κλάδου, είναι πολλές αφού, μεταξύ άλλων, υπάρχουν οι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων με αποτελέσματα που αξιολογούνται από τον SSM ανά τρίμηνο.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας δεν προέκρινε την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου με βάση τις υποψηφιότητες που είχαν προταθεί και εξέφρασε την ικανοποίηση και την πλήρη υποστήριξή του στο πρόσωπο του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Πουλόπουλου, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και στην εκτελεστική ομάδα της τράπεζας, η οποία διαθέτει αποδεδειγμένη μακρά εμπειρία.

Υπογραμμίζεται, άλλωστε, ότι οι επιδόσεις της τράπεζας είναι ικανοποιητικές, καθώς τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2016, όπως δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, είναι σύμφωνα προς τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα