«Οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί για την ελληνική πρόθεση σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων», επεσήμανε κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα εάν θα έπρεπε προηγουμένως η Αθήνα να είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις παροχές, συγχρόνως όμως παραδέχθηκε ότι «θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί αναλυτικότερα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται η Deutsche Welle, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ενημέρωσε για τη «θετική πορεία» της ελληνικής οικονομίας, την «υπεραπόδοση» των εσόδων και τις θετικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των μέτρων της κυβέρνησης για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στην κ. Μέρκελ την αντίφαση που επικρατεί μεταξύ της Ε.Ε. και ΕΚΤ, από τη μία πλευρά να θέλει ένα πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 3,5% και του ΔΝΤ που εκφράζεται υπέρ ενός πλεονάσματος της τάξης του 1,5%, όπως και νέων μέτρων.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε με «κατηγορηματικό τροπο» ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα. Σε περίπτωση που η θέση αυτή γίνει αποδεκτή, τότε είναι «έτοιμη για συμβιβασμούς και να συζητήσει οποιοδήποτε σημείο ισορροπίας χρειάζεται».
Η αντίφαση που επικρατεί θα πρέπει να λυθεί πολιτικά και όχι σε τεχνικό επίπεδο, κατά την ελληνική πλευρά, η οποία εκτιμά πάντως «ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση ή να την καθυστερεί» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.