Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και του 'Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες το μεσημέρι της Παρασκευής στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ έδωσε στους δημοσιογράφους το στίγμα της συνάντησης. Όπως επεσήμανε «δεν είχαμε πάντα εύκολες συνομιλίες, όμως είναι πάντα ειλικρινείς και χαρακτηρίζονται από τη θέληση να πετύχουμε αποτελέσματα». Αντιδρώντας μάλλον έκπληκτος, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε μαζί της λέγοντας ότι οι σχέσεις τους «διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».
Το «μη εύκολο» αφορούσε σαφώς το κεντρικό θέμα της συζήτησης που ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και προπαντός η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για αυτό το λόγο συμμετείχαν άλλωστε στην ελληνική αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει εξ αρχής τις ελληνικές προσδοκίες η κ. Μέρκελ φρόντισε στις δηλώσεις της πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας να διευκρινίσει ότι το Βερολίνο «δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις» για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θισμούς και το Eurogroup όπου «βρίσκονται σε καλά χέρια», Ωστόσο, έδειξε πρόθυμη να ενημερωθεί σχετικά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Έτοιμη για συμβιβασμούς η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι νέα μέτρα
Σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο για τη «θετική πορεία» της ελληνικής οικονομίας, την «υπεραπόδοση» των εσόδων και τις θετικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των μέτρων της κυβέρνησης για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά. Όπως είχε τονίσει στη δημόσια δήλωση στην καγκελαρία, είναι σημαντικό η ανάπτυξη που σημειώνει η ελληνική οικονομία «να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους εκείνους που αυτά τα δύσκολα χρόνια υφίστανται τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της οικονομικής σταθερότητας».
Ερωτηθείσα η ίδια κυβερνητική πηγή για την ένσταση που διατύπωσε η Γερμανία στο Eurogroup, ότι θα έπρεπε προηγουμένως η Αθήνα να είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις παροχές, υποστήριξε ότι «οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί για την ελληνική πρόθεση σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων». Συγχρόνως όμως παραδέχθηκε, ότι «θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί αναλυτικότερα».
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στην κ. Μέρκελ την αντίφαση που επικρατεί μεταξύ της Ε.Ε. και ΕΚΤ, από τη μία πλευρά να θέλει ένα πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 3,5% και του ΔΝΤ που εκφράζεται υπέρ ενός πλεονάσματος της τάξης του 1,5%, όπως και νέων μέτρων. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε με «κατηγορηματικό τροπο» ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα. Σε περίπτωση που η θέση αυτή γίνει αποδεκτή, τότε είναι «έτοιμη για συμβιβασμούς και να συζητήσει οποιοδήποτε σημείο ισορροπίας χρειάζεται». Η αντίφαση που επικρατεί θα πρέπει να λυθεί πολιτικά και όχι σε τεχνικό επίπεδο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πάντως «ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση ή να την καθυστερεί» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Κυπριακό και προσφυγικό
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν για τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιανουάριο στη Γενεύη. Σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι ο ρόλος της Ε.Ε. σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι «κεντρικός και κομβικός» και ότι ο ρόλος της στη Γενεύη θα πρέπει να είναι «ενεργός».
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξέφρασε την προθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει άμεσα «όσο το δυνατόν περισσότερο». Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέλυσε την προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Και οι δύο εξέφρασαν την άποψη ότι και άλλα κράτη της Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα και με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή άλλα και άλλα άτομα που συμμετείχαν, το κλίμα της συνάντησης ήταν «εγκάρδιο». Η αντίδραση του κ. Γκάμπριελ ήταν θετική σε όλα τα ζητήματα που του εξέθεσε ο κ. Τσίπρας και υποσχέθηκε στήριξη.