Αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 21:00
UPD:15/12/2016 09:58
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Στην πρώτη αναθεώρηση της επιτοκιακής της πολιτικής από τον Δεκέμβριο του 2015 προχώρησε η Federal Reserve, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,50% - 0,75%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, ελήφθη με πλήρη ομοφωνία. Άφησε μάλιστα, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο περαιτέρω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα διατηρηθεί «σταθερός», αναμένοντας τρεις ακόμη αυξήσεις εντός του 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία του Νοεμβρίου κατέδειξαν ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται, ενώ η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μετριοπαθή ρυθμό. Την ίδια ώρα, οι θέσεις εργασίας έδωσαν συνέχεια στις θετικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών και η ανεργία διατηρήθηκε σε πτωτική τροχιά.

Στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, η Fed διαπίστωσε περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και βελτίωση των πληθωριστικών προοπτικών. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο - σημείωσε - ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του στόχου της κεντρικής τράπεζας (2%), λόγω κυρίως των αδύναμων τιμών ενέργειας.

EURONEWS

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η κεντρική τράπεζα αναμένει σταδιακές προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής, ανάλογα με την πορεία βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Εκτιμά επίσης, ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η ανεργία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου, δηλαδή το 4,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική ανακοίνωση, δεν γίνεται καμία αναφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και στις επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία.

Στον απόηχο της απόφασης της Fed, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 2,485% ενώ του 30ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 3,103%.

Το δολάριο παράλληλα, καταγράφει άνοδο έναντι των κυριότερων νομισμάτων, καθώς σημειώνει κέρδη κατά 0,60% έναντι του ευρώ (1,0560 δολάρια), κατά 0,93% έναντι του γεν (116,24 γεν) και κατά 0,35% έναντι της στερλίνας (1,2631 δολάρια).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα