Εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου ζητεί η Ένωση Ζυθοποιίας

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 18:34
UPD:18:42
Shutterstock

Πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Ένωση, προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τη δραστική ανάπτυξη της καινοτομίας, την τόνωση της παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.

Πέντε - δημοσιονομικά ουδέτερες - προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου της ζυθοποιίας παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Ένωση, προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τη δραστική ανάπτυξη της καινοτομίας, την τόνωση της παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΖ προέκρινε τα εξής:

  • Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.
  • Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%
  • Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
  • Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Καραφυλλίδης επισήμανε ότι ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας και δεσμεύτηκε να «συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές».

«Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο κλάδος της ζυθοποιίας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα, διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες - καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα