Ινδία: Μεγάλη απεργία αντιμετωπίζουν οι κρατικές τράπεζες

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 12:39

ΑΠΕΡΓΙΑ μιας ημέρας σήμερα, από περίπου ένα εκατ. εργαζομένους, που διαμαρτύρονται κατά των κινήσεων της κυβέρνησης, που έχει ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών και των ξένων επενδύσεων, αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της State Bank of India και της Punjab National Bank, σύμφωνα με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

«Θα παραλύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε ο C.H. Venkatachalam, γενικός γραμματέας της Ενωσης Εργαζομένων των τραπεζικών υπαλλήλων της Ινδίας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Τσενάϊ, νοτίως της Ινδίας, συμπληρώνοντας: «Εάν η κυβέρνηση αγνοήσει τα αιτήματά μας θα συνεχίσουμε δυναμικά και με άλλες κινητοποιήσεις τους ερχόμενους μήνες».

Η διαμαρτυρία, γίνεται ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν μικροί όμιλοι μεγάλων τραπεζών, ενθαρρύνοντας τις συγχωνεύσεις των 27 κρατικών τραπεζών της Ινδίας, κάτι, που όπως υποστηρίζουν τα σωματεία εργαζομένων, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση των θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει οι κρατικές τράπεζες – οι οποίες αποτελούν το 80% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών – να μεγαλώσουν και να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις διεθνείς και τις περιφερειακές τράπεζες.

Οι τράπεζες κατέχουν το 40% των συνολικών καταθέσεων της χώρας του ενός δισ. κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ακόμη και η Bank of India, η οποία κατέχει το 1/5 των τραπεζικών δανείων το 1/5 των ινδικών καταθέσεων βρίσκεται μόλις στην 25η θέση στην Ασία, σύμφωνα με την Ενωση Τραπεζών της Ινδίας. Η χρηματιστηριακή αξία των κρατικών ινδικών τραπεζών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των τραπεζών μεσαίου μεγέθους των διεθνών.

Η χρηματιστηριακή αξία της State Bank of India, της μεγαλύτερης δανείστριας της Ινδίας, είναι 8,7 δισ. δολ. ΗΠΑ έναντι 177 δισ. δολ. της HSBC Holdings Plc, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Σημειώνεται, ότι, εκτός από τις 27 κρατικές τράπεζες η Ινδία έχει 31 ιδιωτικές και 32 υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών.

Τα σωματεία των εργαζομένων ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις κινήσεις της κυβέρνησης, που επιδιώκει να μεγαλώσει την απόσταση από τις τράπεζες που ελέγχει. Οι κρατικές τράπεζες μειώνουν το μερίδιο του κράτους με την πώληση μεριδίων τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης για πιστώσεις, μετά την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας κατά 8,5% πέρυσι, τη μεγαλύτερη που σημειώθηκε μέσα σε 15 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα