Δράσεις για την ποιοτική γεωργία

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 20:12

Στα πλαίσια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών προώθησης της ποιοτικής γεωργίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Οργανισμό AGROCERT-Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π., που δραστηριοποιείται στο χώρο, έχουν προωθήσει μία σειρά μέτρων και ελέγχων που αποσκοπούν στην ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους και τη διασφάλιση του καταναλωτή, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Στον τομέα των Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (πιστοποιημένο κρέας κοτόπουλου που έχει τραφεί με πτηνοτροφές φυτικής προέλευσης και κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής), με συνολικό αριθμό πιστοποιημένων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων 98, πραγματοποιήθηκαν 784 επιτόπιοι έλεγχοι, 25 έλεγχοι σε σφαγεία και 13 έλεγχοι σε φυραματοποιεία. Επιπλέον διενεργήθηκαν 47 δειγματοληψίες πτηνοτρόφών που εστάλησαν για ανάλυση στο Εργαστήριο Ελέγχου και Κυκλοφορίας Ζωοτροφών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στα δείγματα που ανιχνεύθηκαν μη επιτρεπόμενα συστατικά επιλήφθηκαν τα αρμόδια όργανα διοικητικών κυρώσεων.

Για την περαιτέρω διασφάλιση των καταναλωτών πραγματοποιήθηκαν και έλεγχοι σε 41 σημεία λιανικής πώλησης πτηνοτροφικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά το προαιρετικό Σύστημα Επισήμανσης Βοείου Κρέατος κατά το 2ο εξάμηνο του 2004 εντάχθηκαν 10 νέες επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις αυτές και στις προϋπάρχουσες, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν 12 δειγματοληψίες σε ζωοτροφές και σε κρέας για την ανίχνευση μη επιτρεπομένων ουσιών. Για την προώθηση εφαρμογής του παραπάνω συστήματος αποφασίστηκε μείωση του κόστους πιστοποίησης έως και 40% χωρίς να μειωθεί η αξιοπιστία των ελέγχων.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, κατά το 2ο εξάμηνο του 2004 εντάχθηκαν 14 νέες ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί με 57.861 στρέμματα και συνολικά 1.803 παραγωγούς. Κατά την συγκεκριμένη περίοδο σημειώθηκε αύξηση της έκτασης κατά 93% και αύξηση των παραγωγών κατά 39%, ενώ ταυτόχρονα άλλες 5 ομάδες παραγωγών βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης, με συνολικό αριθμό περίπου 14.000 στρέμματα. Ταυτόχρονα, έγινε ανάκληση 3 πιστοποιητικών σε ισάριθμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Βιολογική Γεωργία, ο Οργανισμός πραγματοποίησε επιθεωρήσεις επίβλεψης σε όλους τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Ταυτόχρονα πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και σε μεταποιητές, ενώ επιπλέον έλεγξε 126 σημεία πώλησης σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες βιολογικών προϊόντων, που απεστάλησαν για αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια για τυχόν ανίχνευση μη επιτρεπομένων ουσιών. Από το συνολικό έλεγχο του ΟΠΕΓΕΠ σε 93 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, που έχουν παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα επιβολής διοικητικών κυρώσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα