Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας

Αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 16:12

Την ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, επικύρωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι «25» διαπίστωσαν ότι παρά τα βήματα που έχουν σημειωθεί, η πρόοδος είναι ανεπαρκής και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί μια νέα ώθηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ενέκριναν οι «25», «πέντε χρόνια μετά τη δρομολόγηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο απολογισμός είναι μάλλον μέτριος και παρά τα αναμφισβήτητα βήματα προόδου υπάρχουν καταφανή κενά και αργοπορίες». Προς το σκοπό αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επανενεργοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή η Στρατηγική της Λισαβόνας και να γίνει επανιεράρχηση των προτεραιοτήτων προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, η Ε.Ε. θα πρέπει να ανανεώσει τις βάσεις της ανταγωνιστικότητάς της, να αυξήσει το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης που διαθέτει, καθώς και την παραγωγικότητά της και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, δίνοντας κατά κύριο λόγο έμφαση στη γνώση, την καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την έρευνα, οι «25» συμφώνησαν στη διατήρηση του γενικού στόχου που έχει τεθεί για ποσοστό επενδύσεων, που να είναι ύψους 3% του ΑΕΠ, με σωστή κατανομή μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. Επεσήμαναν ωστόσο ότι θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα ενδιάμεσα ποσοστά, σε εθνικό επίπεδο, και υπογράμμισαν ότι ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί και με την παροχή φορολογικών κινήτρων στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθεί πιο ελκυστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, η ΕΕ οφείλει να ολοκληρώσει την εσωτερική της αγορά και να προβλεφθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις. Οι «25» συμφώνησαν ακόμη, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του γενικού επιπέδου των κρατικών ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αδυναμίες των αγορών. Όπως επίσης επισημαίνεται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση και ζητείται από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε μείωση των διοικητικών βαρών με την παράλληλη διευκόλυνση της πρόσβασης στις πιστώσεις και σε άλλους τρόπους χρηματοδότησης.

Οι «25» συμφώνησαν ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, τα κράτη-μέλη οφείλουν να καταρτίζουν με δική τους ευθύνη «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων», τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες και την κατάσταση κάθε κράτους μέλους. Τα προγράμματα αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τους κύκλους των εθνικών πολιτικών και θα μπορούν να αναθεωρούνται σε περίπτωση μεταβολών της κατάστασης, ενώ τα κράτη-μέλη θα ενισχύουν αυτόν τον συντονισμό με τη δυνατότητα διορισμού ενός «εθνικού συντονιστή Λισαβόνας».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα