Market beat: Η εξάντληση της ορμής για τις Τράπεζες μπορεί να απειλήσει την τάση

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 09:52
UPD:09:52
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είναι σίγουρο πως θα δώσει κέρδη στο ΓΔ, με βάση τις μεταβολές του ως και χθες. Η στήλη πάντως, για την εξέλιξη αυτή είχε προσπαθήσει να ειδοποιήσει τους ιδιώτες επενδυτές, από το τεύχος της 21ης Νοεμβρίου. Αναγνωρίζαμε την απογοήτευσή τους από την τριπλή διάψευση των αισιόδοξων προσδοκιών μετά τη βουτιά λόγω Brexit. Αλλά δεν θεωρούσαμε αυτό αιτία για να κρατηθούν εκτός συναλλαγών στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ο τραπεζικός κλάδος τότε, είχε το δείκτη του στις 770 μονάδες και αναγράψαμε τις τιμές των τραπεζικών blue chip προ του Brexit, εκτιμώντας πως θα γίνουν τιμές στόχοι για το τέλος της χρονιάς. Στη χθεσινή σύνοδο ο δείκτης τους έπιασε τιμές πάνω από τις 912 μονάδες ενώ στις 23/6 είχε κλείσει στις 1032,92.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Καταλήγαμε με μια παρατήρηση που υπενθυμίσαμε επίσης, στο ξεκίνημα του Δεκέμβρη:  «Αν οι ισχυροί παράγοντες τολμήσουν, αρκετοί ιδιώτες θα ακολουθήσουν. Άλλωστε η κορυφή του Τραπεζικού δείκτη εμφανίστηκε το Μάιο στις 1237,6 μονάδες. Θα την συναντήσει αν πειστούν εταίροι και ΕΚΤ πως τα ελληνικά χρεόγραφα αξίζουν της ευεργεσίας του QE. Μετριοπαθής αισιοδοξία ταιριάζει στην περίπτωση, απαραίτητη η διασπορά του ρίσκου και με μετοχές εκτός τραπεζών. «Παίζουνε» το τέλος της χρονιάς». Η αγορά στις τράπεζες στηρίζεται και σκαρφαλώνει πρόσφατα, με τους υπόλοιπους τίτλους, εκτός εξαιρέσεων, να κινούνται ανοδικά για να συντηρείται η σχέση της κεφαλαιοποίησης τους με των τραπεζικών μετοχών σταθερή. Η τραπεζοκεντρικότητα της αγοράς ήταν μεγάλο βαρίδι επί χρόνια και μπορεί να γίνει καύσιμο ανόδου επί μήνες. Αν και μόνο αν…

Είναι πολλά τα «αν» για την επαναφορά της αξιοπιστίας των ελληνικών αξιών. Ως τώρα, η διεθνής συγκυρία και οι επιμονή των πιστωτών έφεραν τα όποια αποτελέσματα σε μια οικονομία που οι ΥΠΟΙΚ νομοθετούν, «δακρύζοντας» για τη σκληρότητα των λαμβανόμενων μέτρων. Αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό δείξουν συνειδητή συνεισφορά των οικονομικών παραγόντων ως σύνολο στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, το πιεσμένο ελατήριο της αγοράς θα τιναχτεί. Τότε οι τρέχουσες επιδόσεις, που εντυπωσιάζουν σήμερα, για το μέγεθός τους σε σχέση με το χρόνο που χρειάστηκαν για να εμφανιστούν, θα μοιάζουν ανεπαίσθητες. Αλλοίμονο σε όσους περιμένουν μια πορεία σαν αδιάκοπη ευθεία με σταθερή ανοδική κλίση. Εδώ ακόμα πολλά κρίσιμα δεομένα είναι σε εκκρεμότητα. Κάθε αναποδιά θα φέρνει πανικό και νευρικότητα.

Όταν ο μέσος όρος εκτινάσσεται κατά ποσοστό πάνω από +5% και ο Τραπεζικός πηδάει πάνω από 12,5% με ενίσχυση του τζίρου δηλαδή των όγκων. Όταν μεγαλώνει η συναλλακτική δραστηριότητα αυξάνεται και το ποσοστό  των κινήσεων με βραχείς ορίζοντες μέρας ή μερικών το πολύ ημερών αν η τάση εμφανίζει δυνατότητα διατήρησης. Ο Γενικός Δείκτης, και ο δείκτης των Τραπεζών, χωρίς καθοδικό κλείσιμο στη βδομάδα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής σήμερα απέχουν +5,59% και  +12,79% αντίστοιχα. Και χθες οι βασικοί δείκτες υποχωρούσαν σημαντικά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες που λειτούργησαν σαν ελατήριο αποκατάστασης ενδοσυνεδριακών απωλειών.

Η κίνηση του ΓΔ στηρίχθηκε στην επίδοση των Τραπεζών που ώθησαν ανοδικά αλλά πέρασαν σε καθεστώς πιέσεων (Α) από τις 10:39 ως τις 10:49, τότε εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 640,88 μονάδες. (Β) Από τις 11:11 ως τις 13:55 που τον κίνησαν από τις 649ως τις 641 μονάδες. (Γ) Από τις 15:44 ως τις 17:00 που τον κίνησαν από το μέγιστο μέρας των 650,11 μονάδων στις 644,5. Οι δημοπρασίες επέφεραν σημαντική αλλαγή στον ΓΔ κατά και 3,7 μονάδες ψηλότερα και κατά 17,6  τον 25άρη, κλείνοντας τους πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η δυναμική κάθε τραπεζικής μετοχής είναι οι παράμετροι που θα δώσουν τάση στην αγορά. Χθες δεν εμφάνισαν όλες την ίδια πορεία. Όμως, οι συναλλαγές όλων είχαν τη μορφή μιας μάχης. Από τη μια εκείνοι που προσδοκούν και προσπαθούν να διατηρηθεί η ανοδική πορεία ως το πέρας της χρονιάς. Απέναντι όσοι θέλοντας να αυξήσουν θέσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, εκμεταλλεύονται τις επιταγές της στατιστικής ανάλυσης και τις πιέσεις από κάθε επιχείρηση ενθυλάκωσης βραχυπρόθεσμων κερδών προσθέτοντας σε πίεση. Οι «ταύροι» με διαθέσιμα κεφάλαια ως το τέλος της συνόδου κυριολεκτικά, δηλαδή στις δημοπρασίες, ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα που είχε προκαλέσει κούρεμα των κερδών των μετοχικών αξιών στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Οι  εξελίξεις στην πολιτική σκηνή μπορεί να μην είναι υπέρ ανάπτυξης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Γιατί πιθανά ορισμένοι ξένοι αναλυτές να θεωρήσουν ότι οι εκλογές ως την άνοιξη πέφτουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ

Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισανοι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 19.614 μονάδες, τερματίζοντας σε νέο ιστορικό υψηλό για 13η φορά από την ημέρα των προεδρικών εκλογών (8 Νοεμβρίου), ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,22% στις 2.246 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,44% στις 5.417 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lululemon Athletica εκτινάχθηκε στο +15,36% χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ στο 2,50% διαμορφώθηκαν και τα κέρδη της Costco Wholesale, στον απόηχο των θετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Η ΕΚΤ αποφάσισε - όπως και ευρέως αναμενόταν - να επεκτείνει έως τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με τις μηνιαίες αγορές ωστόσο, να διαμορφώνονται στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

«Ο Μάριο Ντράγκι διαλέγει τον δρόμο της Federal Reserve, μειώνοντας σταδιακά το μηνιαίο ύψος των αγορών» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial. Aπό την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κλέιν, επικεφαλής της FBN Securities, επισήμανε ότι «το σημαντικό είναι πως η νομισματική βάση της ΕΚΤ θα συνεχίσει να διευρύνεται έως τα τέλη του 2017» ενώ έκανε ειδική μνεία στην πιθανότητα νέας αύξησης των μηνιαίων αγορών στα 80 δισ. ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,11% στα 50,82 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν αύξηση κατά 1,58% στα 53,84 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε πτώση κατά 0,44% στα 1.172,30 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,32% στα 1,2579 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε ισχυρές απώλειες κατά 1,26% στα 1,0615 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,16% στα 113,93 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑκαθώς στο διάστημα 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 10.000, σε 258.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 258.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να παρατείνει έως τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 352,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,42% στις 6.931 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 1,75% στις 11.179 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,87% στις 4.735 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 2,06% στις 9.145 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,71% στις 18.440 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Monte dei Paschi di Sienna εκτινάχθηκε στο +4,11% στον απόηχο αιτήματος παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησής της. Στον αντίποδα, η μετοχή της Sports Direct κατακρημνίστηκε στο -8,29% εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου.

Η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως και αναμενόταν, να επεκτείνει έως τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με τις μηνιαίες αγορές ωστόσο, να διαμορφώνονται στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε επίσης, ότι «εάν χρειαστεί, το πρόγραμμα θα παραταθεί εκ νέου, έως ότου ο πληθωρισμός εισέλθει σε ένα μονοπάτι ευθυγράμμισης με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας».

Την ίδια ώρα, ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ζήτησε η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η ιταλική τράπεζα καλείται να βρει νέα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο της.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook της ιταλικής αξιολόγησης ο οίκος Moody’s, επικαλούμενος τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής επιβράδυνσης, κατόπιν της επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και της παραίτησης του Ματέο Ρέντσι.

Την ίδια ώρα, την πώληση του 19,5% των μετοχών της PAO Rosneft στις Glencore και Qatar Investment Authority (QIA) ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση, βάζοντας στα δημόσια ταμεία το ποσό των 10,5 δισ. ευρώ. Παρά την πώληση, το ρωσικό δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Rosneft, στο οποίο σημαντικό μερίδιο κατέχει και η βρετανική ΒP.

Στο μεταξύ, ανοδικό παραμένει το momentum στις χώρες - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς οι αναπτυξιακές προοπτικές στις προηγμένες οικονομίες παρουσιάζουν περαιτέρω βελτίωση. Στην Ευρωζώνη, ο  ΟΟΣΑ  αναμένει σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στις  ΗΠΑ,  Καναδά, Γερμανία  και Γαλλία.

Τέλος, στην πώληση του μεριδίου που κατείχε στην πολωνική τράπεζα Pekao προχώρησε η UniCredit, αποκομίζοντας όφελος 2,57 δισ. δολαρίων. Η ιταλική τράπεζα διέθεσε το 20% στην πολωνική ασφαλιστική εταιρεία PZU SA, ενώ το επενδυτικό fund PFR, το οποίο βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, απέκτησε το 12,8% των μετοχών.

ΧΑ

Στην σύνοδο της Πέμπτης η εικόνα των συναλλαγών, έμοιαζε πολύ με της προηγούμενης. Αφού και στο δεύτερο μέρος είχαμε ανοδική δυναμική την εγγραφή του μέγιστου και τελικά πάλι ανοδικό αποτέλεσμα. Στη προτελευταία  σύνοδο μιας ανοδικής εβδομάδας, οι θεσμικοί, εμφάνισαν συναλλακτικό ενδιαφέρον που έφερε το τζίρο πάνω από το μέσο όρο για την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Δεκεμβρίου (στα 73 εκατ. ευρώ τη μέρα) αλλά χαμηλότερα από της Τετάρτης. Η κίνηση του ΓΔ στηρίχθηκε στην επίδοση των Τραπεζών που ώθησαν ανοδικά αλλά πέρασαν σε καθεστώς πιέσεων (Α) από τις 10:39 ως τις 10:49, τότε εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 640,88 μονάδες. (Β) Από τις 11:11 ως τις 13:55 που τον κίνησαν από τις 649ως τις 641 μονάδες. (Γ) Από τις 15:44 ως τις 17:00 που τον κίνησαν από το μέγιστο μέρας των 650,11 μονάδων στις 645. Το αποτέλεσμα ήταν τα κέρδη με άνοδο από τις δημοπρασίες διαμορφώθηκαν στο +1,28% ήτοι στις 648,27. Το κλίμα στις ξένες αγορές υποβοήθησε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, αφού οι δείκτες στην Ευρώπη κινούνται σταθερά ανοδικά. Τα futures των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για επίπεδο ξεκίνημα.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου σταμάτησε η ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις στο Νοέμβριο καθώς οι ώρες και οι μέρες σχετίζονται με κρίσιμα γεγονότα. Με ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με το κάτω και πάνω τελικά στην εξέλιξή τους, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε και πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 1) με δυο αμετάβλητα τις ΜΟΗ και ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 28 από 31 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 6 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 93,977 από 113,387 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 50,73 από 79,97 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 63,56% από 70,52% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μέγιστων κερδών πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την επίδραση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,35%, ο CAC είχε μεταβολή +0,79%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,14%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς επίπεδο ή ελαφρά ανοδικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα εμφάνισαν πτωτική  εικόνα και ο Dow Jones υποχωρούσε -0,10% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,17%. Αργότερα κινήθηκαν ανοδικά με εμφάνιση νέων ρεκόρ υψηλών βίου.   

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,28% και έφθασε στις 648,27 από 640,07 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1758,96 από 1726,59 με μεταβολή +1,87%. Οι δημοπρασίες επέφεραν σημαντική αλλαγή στον ΓΔ κατά και 4,7 μονάδες ψηλότερα και κατά 17,6  τον 25άρη, κλείνοντας τους πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +3,81% από -1,18%, Τραπεζών +2,14% από +6,59%, Τηλεπικοινωνιών +2,05% από 0,00%, ο 25άρης +1,87% από +2,63%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,83% από +1,87%, ο ΓΔ +1,28% από +2,82%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,20% από +1,79%, Εμπορίου +0,89% από +5,72%, Κοινής Ωφέλειας +0,79% από +0,98%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,71% από +1,50%, Τεχνολογίας +0,68% από +0,04%, Πρώτων Υλών +0,65% από +2,15%, Ακίνητης Περιουσίας +0,56% από +0,80%, Ταξίδια Αναψυχή +0,53% από +2,04%, ο FTSEM +0,48% από +1,13%, και Πετρελαίου Αερίου +0,38% από +1,56%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -7,69% από -30,00%, και στις Κατασκευές Υλικά -0,09% από +2,19%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,977 από 113,387 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,047 από 18,855 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 77,894 από 90,899 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,125 από 1,545 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,441 από 44,796 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 162,736 από 186,689 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 64 από 63 των καθοδικών σε 40 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 23.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Σήμερα έχουμε την τελευταία σύνοδο προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του 2016 και ήδη έχουν ενταθεί οι συναλλαγές των ΣΜΕ επί μετοχών από τη μετακύληση θέσεων. Αρχίζει η περίοδος που ακόμα και στη δυναμική των συναλλαγών στο ΧΑ εισάγονται σκοπιμότητες για τις κινήσεις που επιβάλλονται στα παράγωγα. Η πορεία του 25άρη στο τέλος των χθεσινών συναλλαγών έδειξε σημάδια εξάντλησης του ανοδικού momentum σε τρεις από τις τέσσερις μετοχές του κλάδου στον 25άρη.

Στη προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πάλι ανοδική πορεία. Η τιμή του ανοίγματος (1739,24) αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,73%. Το  ελάχιστο μέρας ήρθε 17 λεπτά μετά και ορίστηκε στις 1733,68 μονάδες (+0,41%). Το μέγιστο εμφανίστηκε στις 15:43 και ήταν στις 1760,06 μονάδες. Το κλείσιμο ήρθε με κέρδη +1,87% και κατάληξη στις 1758,96 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 24,311 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2004 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1760,00 μονάδες και κατώτερο στις 1731,25. Για τη σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 791 ΣΜΕ. Με το δείκτη στις 1758,96 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1760,00 και της επόμενης σειράς στις 1743,50. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου ήταν 8063 και για την σειρά Ιανουαρίου στα 1519 ΣΜΕ. Οριακή η προ-πορεία των ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, υποδηλώνοντας εξασθένιση των ευοίωνων  προσδοκιών. Το διεθνές κλίμα χθες ήταν ανοδικό και ευνόησε την κίνηση του 25άρη.

Το σκαμπανέβασμα του δείκτη την τελευταία ώρα έφεραν μια πιο κοντινή προσέγγιση της δυναμικής ανά μετοχή.

  • Δύναμη και σφρίγος που δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν οι «αρκούδες» της αγοράς ούτε στιγμή εμφάνισε η πορεία της ΑΛΦΑ (+4,17%) που έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με μέγιστο στα 2,01. 
  • Αντίθετα στην ΕΤΕ (+2,83%) το μέγιστο στην εκτίναξη της πρώτης ώρας διαδέχθηκαν πιέσεις που έφεραν τη μετοχή σε αρνητικό πεδίο από τις 13:15 ως τις 14:58. Η αντίδραση από το ελάχιστο που εμφανίστηκε σε αυτό το διάστημα, όρισε το μέγιστο μέρας για την μετοχή στις 15:43 στα 0,258 ευρώ με κέρδη +4,45% και στις 16:59 με μεταβολή +0,81% βρέθηκε στα 0,249 για να την κλείσουν οι δημοπρασίες στα 0,54 με άνοδο +2,83%.
  • Πιο κοντά στη δυναμική της προηγούμενης ήταν η πορεία της ΕΥΡΩΒ (-0,41%) με την κορύφωση της τιμής στην πρώτη ώρα στα 0,745 ευρώ. Ακολούθησαν πιέσεις που τελικά πέρασαν την τιμή σε αρνητικό πεδίο από τις 13:48 ως τις 14:58 με ελάχιστο σε εκείνη την περίοδο τα 0,72 ευρώ. Η αντίδραση από αυτό έφερε το μέγιστο μέρας στα 0,749 ευρώ στις 15:43 αλλά μετά τις 16:13 ανοίξανε τις τσάντες θεσμικοί και ξεφόρτωναν σταθερά με αποτέλεσμα η τιμή να βυθιστεί στα 0,712 ευρώ που οριστήκαν στις 17:00 και οι δημοπρασίες έφεραν κλείσιμο στα 0,725.
  • Η ΠΕΙΡ (0,00%) είχε πορεία που το μέγιστο στα διάφορα ανοδικά τινάγματα διαρκώς χαμήλωνε. Ενώ άνοιξε με χάσμα +2,63% ήταν η πρώτη που πέρασε σε αρνητικό πεδίο στις 10:41 με τιμή 0,227 ευρώ και στις 11:08 έπιασε τα 0,243 και στην πτώση από τότε ως τις 14:38 κατέβη στα 0,228 ευρώ  για να τιναχθεί ως τα 0,239 στις 15:45. Από εκεί βούλιαξε στο ελάχιστο μέρας στα 0,224 ευρώ με απώλειες -1,75% που μηδενίστηκαν όπως και η ημερήσια μεταβολή.  

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα όχι μόνο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και για τις Ξένες Αγορές, με αποκορύφωμα τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν οι Αγορές στις ΗΠΑ.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που έχει διοχετευθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ο καταλύτης που βοηθά τις Αγορές να ξεπερνούν τις όποιες αναταράξεις προκαλούνται από το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και να οδεύουν σε θετικό κλείσιμο για το 2016 και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, από την μία μας έδωσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, από την άλλη όμως δεν γεφύρωσε τις διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών ενώ και στο ζήτημα των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει προς το παρόν σκληρή στάση.

Παρόλα αυτά η Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτιμώντας ότι με την επιστροφή των Θεσμών την επόμενη εβδομάδα και με το κλίμα συναίνεσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, θα υπάρξει πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές του νέου έτους, κατέγραψε σημαντικά κέρδη με πρωταγωνίστριες τις Τραπεζικές μετοχές.

Με την άνοδο αυτή ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την αντίσταση των 630 μονάδων, όπου είχαμε τον σχηματισμό δύο κορυφών και η επόμενη αντίσταση ορίζεται από την περιοχή 650 με 659 μονάδων, που είναι και το υψηλό έτους, ενώ οι 630 μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν, πια, σαν στήριξη σε μια αναμενόμενη διόρθωση.

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης που πρωταγωνιστεί στην τελευταία άνοδο, ακόμη υπολείπεται από την τιμή των 1032,92 μονάδων που είχε κλείσει πριν το "Brexit".

Η κίνηση της ΕΚΤ για επέκταση του "QE" κατά εννέα μήνες (και περισσότερο αν χρειαστεί), αλλά με μηνιαίες αγορές ομολόγων 60 δισ. μετά τον Μάρτιο, έδωσε νέα ανοδική ώθηση στις Αγορές και τον απαραίτητο χρόνο για τα Ελληνικά ομόλογα όταν ενταχθούν στο "QE" της ΕΚΤ.

Την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα των Αγορών θα είναι εστραμμένα στη συνεδρίαση της Fed 13 και 14/12, ενώ στις 15/12 έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, και ήταν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη, ενώ το ευρώ εμφανίστηκε πιο σταθερό μετά την μεταβλητότητα που εμφανίστηκε στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, ενώ επίσης το επέκτεινε περισσότερο από όσο ανέμεναν οι περισσότεροι οι αναλυτές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε -0,3% αλλά θα εμφανίσει εβδομαδιαία άνοδο 1,9%.

Οι αγορές στην Ευρώπη βάσει στοιχημάτων ετοιμάζονται με  αμετάβλητο τον FTSE της  Βρετανίας και ελαφρώς υψηλότερα ο DAX της Γερμανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας.

Ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε επάνω +1,2% στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από το Δεκέμβριο του 2015, Με +3,1% για την εβδομάδα κατά την οποία το δολάριο έχει μέχρι στιγμής κερδίσει 0,8% έναντι του γεν.

Ο Nikkei νωρίτερα ξεπέρασε το επίπεδο των 19.000, για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. "Η δύναμη της αγοράς των ΗΠΑ δίνει μια ώθηση στις ιαπωνικές μετοχές," δήλωσε ο Eiji Kinouchi, αναλυτής της Daiwa Securities.

Μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ ανέβηκαν και πάλι την Πέμπτη και σημείωσαν φρέσκα ​​επίπεδα ρεκόρ καθώς η Wall Street συνέχισε το ράλι μετά την εκλογή του Τραμπ.

Το δολάριο ήταν πάνω 0,4%, στα 114,44 γιεν, κινείται προς το υψηλό 10-μηνών της περασμένης εβδομάδας των 114,83.

Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη και μετά κινήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω για να αγοράζει 1,0615 δολάρια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ΔΝΤ θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 1,5%, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, υπογραμμίζοντας ότι «πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε».  «Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα», είπε. Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Στην περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο του ELA κατά 0,2 δισ. ευρώ, στα 50,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.  

Δημοσίευμα της Bild που κάνει λόγο για νέα αναταραχή στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ λόγω της εκκρεμούσας συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα Bild, συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Μέρκελ και Σόιμπλε η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. 

Με μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, το nomination committee της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ προετοίμασε το έδαφος για την εκλογή νέου CEO από το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 14 Δεκεμβρίου και το οποίο θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του Άνθιμου Θωμόπουλου και του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Η nomination committee εξέτασε μια λίστα που τελικώς περιλάμβανε τέσσερις υποψηφιότητες και μάλιστα νωρίτερα έγιναν από την επιτροπή οι σχετικές συνεντεύξεις των υποψηφίων Άνθιμου. Θωμόπουλου, Χρήστου Παπαδόπουλου, Στέλιου Παπαδόπουλου και Μαριλένας Πολιτοπούλου.

Μέχρι το τέλος του έτους κλείνει τα μεγάλα «μέτωπα» η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+2,83% καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, ενώ αναμένει την έγκριση από τον SSM για την αποπληρωμή των coco’s. Το κλείσιμο του έτερου, κυριολεκτικά, μετώπου με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αίρει μια εκκρεμότητα που βάρυνε το κλίμα και πλέον όλες οι κινήσεις στρατηγικής «τρέχουν» με γοργότερο ρυθμό, με τη διοίκηση να επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα, με έμφαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 300 εκατ. ευρώ έκανε αποδεκτές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο περιθώριο της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου.

Τα 94 δισ. ευρώ άγγιξαν στο τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Από το ποσό αυτό τα 82,1 δισ. ευρώ είναι χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έΣύνοδο κορυφής για τις τιμές του πετρελαίου θα συγκαλέσουν Βενεζουέλα - Ιράνως το τέλος του 2015 διαμορφώθηκαν σε 82,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 11,8 δισ. ευρώ είναι νέα χρέη που έμειναν απλήρωτα μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2016. Ειδικά τον Οκτώβριο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα άλλα 1,4 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 επεκτείνεται το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου. Όπως επισημαίνεται αναλυτικά, οι αγορές τίτλων, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 με μηνιαίο ρυθμό 80 δισ. ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι μηνιαίες αγορές θα περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ.

Σημαντική επιτάχυνση τουρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αξίωσε από τις εθνικές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο της απόφασης για την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης, θα αυξήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και εντέλει, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Τη σύγκληση συνόδου κορυφής με τους ηγέτες των χωρών εντός και εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) το πρώτο τρίμηνο του 2017 αποφάσισαν η Βενεζουέλα και το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Αντικείμενο της συνόδο θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην πετρελαιϊκή αγορά. «Είπα στον πρόεδρο (Χασάν) Ροχανί, ας συγκαλέσουμε από κοινού μια σύνοδο κορυφής του OPEC με τους προέδρους, ηγέτες και κυβερνήσεις το πρώτο τέταρτο του 2017, για να εγκαταστήσουμε έναν νέο μηχανισμό για τις αγορές και τις τιμές πετρελαίου και συμφωνήσαμε να το κάνουμε, προσκαλώντας χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC και τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε ο Μαδούρο σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη τηλεόραση.

Πτώση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς στο διάστημα 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 10.000, σε 258.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 258.000.  Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000, για 92η συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από το 1970.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 1.000, σε 252.500 αιτήσεις.

Την πώληση του 19,5% των μετοχών της PAO Rosneft στις Glencore και Qatar Investment Authority (QIA) ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση, βάζοντας στα δημόσια ταμεία το ποσό των 10,5 δισ. ευρώ. Η πώληση των μετοχών του ρωσικού πετρελαϊκού «κολοσσού» επισφραγίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, Ίγκον Σέτσιν.

Ανοδικό παραμένει το momentum στις χώρες - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς οι αναπτυξιακές προοπτικές στις προηγμένες οικονομίες παρουσιάζουν περαιτέρω βελτίωση. Στην Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναμένει σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και Γαλλία.

Όσον αφορά τη Βρετανία, παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον της χώρας στη μετα-Brexit εποχή, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Στην πώληση του μεριδίου που κατείχε στην πολωνική τράπεζα Pekao προχώρησε η UniCredit, αποκομίζοντας όφελος 2,57 δισ. δολαρίων. Η ιταλική τράπεζα διέθεσε το 20% στην πολωνική ασφαλιστική εταιρεία PZU SA, ενώ το επενδυτικό fund PFR, το οποίο βρίσκεται υπό κρατικό ελέγχο, απέκτησε το 12,8% των μετοχών. Η συναλλαγή εντάσσεται στην προσπάθεια της Πολωνίας να ανακτήσει τον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες σε ποσοστό 60% βρίσκονται στα «χέρια» ξένων επενδυτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα