ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 18:02
UPD:09/12/2016 09:31
REUTERS/DADO RUVIC

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 1,5%, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, υπογραμμίζοντας ότι «πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε».  «Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα», είπε.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΔΝΤ στηρίζει τον συγκεκριμένο στόχο, ενώ επανέλαβε ότι «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το δεχθούμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%».

ΔΝΤ

Σε ό,τι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ράις είπε ότι το ΔNT τα καλωσορίζει καθώς «είναι ένα βήμα προς τα μπροστά», αλλά όπως πρόσθεσε, «πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο κ. Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο δημοσιοποίησης της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ, καθώς -όπως ανέφερε- η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων «προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα