Δημοσίευμα της Bild που κάνει λόγο για νέα αναταραχή στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ λόγω της εκκρεμούσας συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα Bild, συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Μέρκελ και Σόιμπλε η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ορισμένοι βουλευτές φέρονται μάλιστα να απειλούν ακόμη και με την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.
Επιδιώκουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν επεσήμανε καταρχήν ότι το Βερολίνο συνεχίζει να προσβλέπει στη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Ήταν ανέκαθεν σαφές και έτσι μεταφέρθηκε και στη Βουλή ότι επιδιώκουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Προϋπόθεση γι΄ αυτή τη συμμετοχή όμως, όπως διευκρίνισε, είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτή, ως γνωστόν, εκκρεμεί. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο και «υπό αυτή την έννοια δεν θα έχουμε αυτή την απόφαση (σσ. για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα) μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά μετατίθεται για την επομένη».
Τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμο;
Η φον Τιζενχάουζεν κλήθηκε να σχολιάσει και τη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για τα πρωτογενή πλεονάσματα . Και η ίδια παραδέχθηκε ότι στο Eurogroup δεν βρέθηκε κοινός παρονομαστής όσον αφορά τη διάρκεια της μεσοπρόθεσμης περιόδου. «Όπως προείπα, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συζητούμε σε τεχνικό επίπεδο τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμη περίοδος (medium term)», σχολίασε χαρακτηριστικά η φον Τιζενχάουζεν.
Η εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα ποια θέση παίρνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ όσον αφορά τον ορισμό του όρου «μεσοπρόθεσμα» και σχολίασε απλώς ότι «είναι μια συζήτηση η οποία διεξάγεται εντός του Eurogroup αλλά και της ομάδας εργασίας του Eurogroup με τους θεσμούς. Μπορώ να πω μόνον ότι δεν έχουμε ακόμη κοινή βάση».