Πλήγμα για Ευρώπη

Στα κατώτερα των επτά εβδομάδων οι αγορές
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:17

ΦΑΣΗ σταθεροποίησης διανύουν οι αμερικανικές αγορές καθώς η δυσάρεστη έκπληξη για τον πληθωρισμό, αντιστάθμισε τα οφέλη από τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου ενώ η Ευρώπη υποχώρησε στα κατώτερα των επτά εβδομάδων.

Το χαμηλότερο κόστος ενέργειας συνήθως βοηθά την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά διότι αμβλύνει τις ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Αλλά οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου δέχθηκαν πλήγμα μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά δύο δολάρια, στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά ο δείκτης Nasdaq διατήρησε λίγα κέρδη υποστηριζόμενος από τα κέρδη μετοχών του κλάδου ημιαγωγών. Τα αποθαρρυντικά πληθωριστικά νέα ήρθαν μια ημέρα αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ προειδοποίησε για τα ρίσκα των τιμών μέσω της αναφοράς που συνόδευσε την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων για 0,25% και ενέτειναν τις ανησυχίες για την υιοθέτηση επιθετικότερης νομισματικής πολιτικής.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αλλαγή της ρητορικής της κεντρικής τράπεζας δηλώνοντας για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες.

Ομως τα χθεσινά στοιχεία ενδεχομένως να ενέτειναν τις ανησυχίες της Φέντεραλ Ριζέρβ για τον πληθωρισμό καθώς οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου. Μέρος της φιλοδοξίας της κεντρικής τράπεζας είναι η διατήρηση του ελέγχου των τιμών καθώς οι επενδύσεις σε πληθωριστικό περιβάλλον απαιτούν ειδικό χειρισμό.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 14,49 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 10.456,02 μονάδες. Με οριακή άνοδο 0,88 μονάδων, ποσοστό 0,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.990,22 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων με πρωταγωνιστές στην πτώση μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου ενώ πτώση μετοχών όπως της BP και της Total αντικατόπτρισαν τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Το κλίμα ήταν νευρικό μετά την ανακοίνωση υψηλότερης της αναμενόμενης αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενώ η προσοχή των επενδυτών εστίασε στις δηλώσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ λόγω των προσδοκιών για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,3% στις 1.078,35 μονάδες ενώ νωρίτερα άγγιξε τις 1.072,74 μονάδες το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στις 11.739,12 μονάδες κατά 0,87% αγγίζοντας τα κατώτερα του μήνα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα