Ταϊβάν: Στο 1,875% αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 12:31

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά ένα τρίτο στη σειρά, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, στο πλαίσιο ανόδου των τιμών του πετρελαίου, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊβάν.

Η Central Bank of China αύξησε το δείκτη του προεξοφλητικού τόκου για τις εμπορικές τράπεζες κατά 1/8 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,875% κατά την προγραμματισμένη σύσκεψή της στην Ταϊπέι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της. Την απόφαση αυτή, προέβλεψαν επτά από τους εννέα οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Οι άλλοι δύο, προέβλεψαν αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Οι τιμές καταναλωτή της Ταϊβάν, αυξήθηκαν 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τους δύο πρώτους μήνες του 2005 και η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,7% φέτος. Το κόστος του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη έχει αυξηθεί περίπου 50% το τελευταίο έτος και τα συμβόλαια του Μαΐου, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 58,16 δολ. το βαρέλι, στις 17 Μαρτίου.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, ανάγκασαν τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης και των ΗΠΑ, να προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων φέτος. Η Federal Reserve, αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75%, για έβδομη συνεχόμενη φορά μέσα σε επτά μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα