Σιγκαπούρη: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 10:05

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε η παραγωγή των βιομηχανιών της Σιγκαπούρης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ηλεκτρονικών αγαθών και των φαρμακευτικών εταιρειών, τον Φεβρουάριο, για δεύτερο μήνα, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη του κράτους της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

Απροσδόκητη μείωση, για δεύτερο μήνα τον Φεβουράριο, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Σιγκαπούρη.

Η βιομηχανική παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, μειώθηκε στο 9,8% έναντι του Ιανουαρίου, όταν είχε υποχωρήσει στο 6,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της χώρας. Κατά μέσον όρο, οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Σιγκαπούρης, θα σημείωνε αύξηση σε ποσοστό 0,7%.

Η μείωση αυτή σημαίνει, ότι η Σιγκαπούρη, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα να επιτύχει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 5% φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζουν τη ζήτηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Song Seng Wun,

Η παραγωγή των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. και της Merck & Co., αποτελεί το 1/4 της οικονομίας των 104 δισ. δολ. ΗΠΑ.

«Η μείωση της παραγωγής για δεύτερο μήνα, καταδεικνύει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο θα είναι αδύναμοι», ανέφερε ο Song, που εργάζεται στην G.K. Goh Holdings Ltd., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία θα αναπτυχθεί μάλλον με ρυθμό 5% τους υπόλοιπους μήνες του έτους».

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το 2005, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα χαμηλότερη του ρυθμού 14% πέρυσι, καθώς η αύξηση του πετρελαίου σε ποσοστό της τάξης του 26% φέτος, θα περιορίσει τη ζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Chua Hak Bin.

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώνεται», ανέφερε ο Chua, που εργάζεται στη DBS Group Holdings Ltd., συμπληρώνοντας: «Η κυβέρνηση προβλέπει, ότι η το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή».

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση για την εκτίμηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2005, όχι πριν από τις 12 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα