Χ.Α.: Θετικές τάσεις με το βλέμμα σε Eurogroup και Ιταλία

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 11:04
UPD:11:05
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θετικό είναι το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους τόσο στο σημερινό Eurogroup όσο και στις πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,38% στις 622,43 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,42% στις 1.689,09 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 10,45 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 37 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,87% στις 612,64 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,83%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,08%, η Eurobank κατά 1,89% και η Alpha Bank κατά 2,23%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Τιτάνα εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,83% ενώ στο 1,70% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Folli-Follie και ΕΛΠΕ. Ο ΟΤΕ παράλληλα, ενισχύεται κατά 0,80% και η ΔΕΗ κατά 0,65%. Στον αντίποδα, η ΜΕΤΚΑ διολισθαίνει κατά 1,12% και ο Μυτιληναίος κατά 0,50%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πτωτική τροχιά, καθώς το 10ετές καταγράφει μείωση στο 6,453% παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Παράλληλα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητη στο 6,676%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται ανοδικά κατά 15 μονάδες βάσης, στο 5,581%.

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι επενδυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας σε ένα έκτακτο Eurogroup, εντός του Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα «αγκάθια» παραμένουν, καθώς Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον παρουσιάζουν επιμέρους αποκλίσεις, ιδίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά την Ιταλία, η επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα ισοδυναμεί με εκλογική ήττα του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σήμερα αναμένεται να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας. Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με το αντι-ευρωπαϊκό Κίνημα Πέντε Αστέρων να έχει δεσμευτεί, σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, αυξημένη τιμή-στόχο για τον τίτλο της Motor Oil δίνει η Επενδυτική Τράπεζα (IBG) διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «buy». Η νέα τιμή-στόχος είναι τα 15 ευρώ (από 14 ευρώ προηγουμένως). Όπως εκτιμά η ΙΒG, οι ταμειακές ροές της εισηγμένης θα ανέλθουν σε περίπου 360 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ επισημαίνει πως ο υγιής ισολογισμός και οι ταμειακές ροές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αυξήσει το ύψος του μερίσματος που διανέμει.

Από την πλευρά της, σύσταση «hold» και τιμή-στόχο τα 5 ευρώ (από 5,2 ευρώ προηγουμένως) δίνει για την ΕΧΑΕ η Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή εταιρεία επισημαίνει ότι τις προηγούμενες ημέρες ο τζίρος των συναλλαγών στο Χ.Α. έχει δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης, δεδομένο που οφείλεται κυρίως στη θετική ειδησεογραφία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Την Παρασκευή, το πράσινο φως στην εξαγορά του «Hilton Αθηνών» από τη Home Holdings Α.Ε. Συμμετοχών άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ομόφωνη απόφασή της. Η Επιτροπή έκρινε ότι η συναλλαγή δεν εγείρει ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά της παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Τέλος, την πώληση ομολογιών ομολογιακού δανείου της MIG, με συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Eurobank. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με επενδυτικά κεφάλαια της Fortress Investment Group LLC και είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την ελληνική τράπεζα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα