Moody's: «Credit Positive» o στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 09:18
UPD:09:34
REUTERS/YVES HERMAN

«Credit Positive» χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 20% έως το τέλος του 2019.

Παρότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ελάφρυνση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα περιορίσει αισθητά την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε υψηλού ρίσκου assets.

Στα θετικά προστίθεται και η απελευθέρωση κεφαλαίων για τη στήριξη των πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας. «Η συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης της υγείας των τραπεζικών ισολογισμών είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη» σημειώνει, στο ίδιο πλαίσιο.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι για να καταστεί εφικτός ο στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να υπάρξει σταθερός ρυθμός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια - σπεύδει να υπογραμμίσει - ακόμη και εάν το ύψος των NPLs υποχωρήσει στο 20%, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διαθέτουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε., περιορίζοντας τη δυναμική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα