Είναι μεγάλη η νευρικότητα που αποκτούν οι αγορές όταν διαψεύδονται τα στοιχήματα που βάζουν για πολιτικά γεγονότα. Αυτά συμβαίνουν όταν πιστεύουν σε δημοσκοπήσεις οι πολιτικοί και αποφασίζουν δημοψηφίσματα. Σήμερα το ευρώ βούλιαξε στα 1,0505 δολάρια, για να ανακάμψει αργότερα λίγο στα 1,0555. Η πτώση στο χαμηλό ημέρας ήταν η πιο απότομη από τον Ιούνιο και άνοιξε το δρόμο για μια νέα δοκιμή των χαμηλών του Μάρτη του 2015 στα 1,0457. Στο σχόλιο για τις διεθνείς αγορές εξηγούνται όσα θα συμβούν στα χρηματιστήρια του ευρώ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Ωστόσο, η επιστροφή στην διαστρεβλωμένη από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών κανονικότητα γίνεται γρηγορότερα, αν στα προηγούμενα επίπεδα σχηματίστηκαν θέσεις με αυξημένους όγκους. Αυτό ισχύει για το ΧΑ τον Νοέμβριο και τώρα. Για την εποχή ΣΥΡΙΖΑ πάμε καλά, για τους εταίρους αργούμε χαρακτηριστικά.
Άργησαν και αργούν τα καυτά για το πολιτικό τους κόστος νομοθετήματα, για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις για την ελληνική πλευρά. Αν το παρατραβήξουν με τις κόκκινες γραμμές θα κοκκινίσει το ταμπλό. Γιατί οι θεσμικοί έχοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δανειστές, αφού το δικό τους πρόγραμμα στήριξης – μνημόνιο εγγυάται τις ξένες επενδύσεις σε ελληνικές αξίες. Γνωρίζουν τα όρια των πιστωτών και τη στάση τους αν, από την πλατεία Βικτωρίας, το παίξουμε άστα λα βικτόρια σιέμπρε.
Οι τιμές στο ΧΑ δεν συνέχισαν την άνοδό τους την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Αλλά παράλληλα επιβεβαιώθηκε η διάθεση των θεσμικών να τις οδηγήσουν ψηλότερα. Αν κρίνουμε από την επαναπροσέγγιση της οροφής για την αγορά το δεύτερο εξάμηνο, μια εβδομάδα μετά την πρώτη πρόσκρουση στις 634 μονάδες. Οι δε κίνδυνοι για τη διεθνή αγορά έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και το άγνωστο του μέλλοντος των Ιταλικών τραπεζών μεγάλωσε λόγω δημοψηφίσματος. Ωστόσο στην Αθήνα, το πισωγύρισμα δεν ήταν διαφορετικό από εκείνο που εμφάνισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκόσμια.
Σαν να λες και δεν μέτρησε στη διάθεση των θεσμικών η εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Μέτρησε περισσότερο η στατιστική προϊστορία; Υπολόγισαν οι θεσμικοί την διάθεση των Ευρωπαίων να κλείσουν τη διαπραγμάτευση για το χρέος «ομαλά» για εκείνους που έχουν ήδη περάσει σε κλίμα εκλογικών αναμετρήσεων; Θα δείξουν οι επόμενες σύνοδοι. Για την ώρα δεν υπάρχει επενδυτής που να μην έχει επιφυλάξεις για το πώς θα καταλήξει αυτή η χρονιά και αυτό αποτυπώθηκε με τη βουτιά των τιμών και των όγκων στην τελευταία σύνοδο. Αισιοδοξία ωστόσο γεννά το φαινόμενο οι όγκοι στις ανοδικές συνόδους να είναι μεγαλύτεροι από των πτωτικών και άρα δημιουργείται ομάδα αγοραστών σε επίπεδα άνω των 617 μονάδων πριν το πέρας του 2016.
Άλλωστε οι αγορές διεθνώς δεν έχουν πάρει με στραβό μάτι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και μάλιστα αρκετοί περιμένουν να εμφανίσει η πολιτική του νέου προέδρου πολλές ομοιότητες με αυτή του προέδρου Ρίγκαν. Ωστόσο πατήσαμε το μήνα που η Fed θα απογοητεύσει αν δεν κάνει αύξηση των επιτοκίων. Ακριβώς για αυτό η στάση της ΕΚΤ που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από πλευράς νομισματικής πολιτικής έχει μεγάλη σημασία και αυτή τη βδομάδα θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των θεσμικών παγκόσμια.
Το σημερινό Εurogroup είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, αφού εκεί θα δοθεί μια καθαρή εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα για το θέμα του χρέους. Κατά τα άλλα την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, η Πανγαία θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα ύψους 0,067 ευρώ, η Quest χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου Ελ. Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου έχουν ορίσει ως ημέρα των εγκριτικών συνελεύσεων για την συγχώνευση τους με την Cenergy. Την Παρασκευή η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον βαθμό έκθεσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στην χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αφομοιώνοντας το δόγμα Τραμπ, εστιάζουν σε Ιταλία και ΕΚΤ
Από το μέσο της εβδομάδας που πέρασε και μετά, οι επενδυτές έβαλαν φρένο στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε μετοχές. Η στροφή ήρθε μετά από πολυήμερο ανοδικό ράλι που ξεκίνησε μια σύνοδο προ των εκλογών. Μόλις ξεκαθάρισε ότι νικητής ήταν ο Ντόναλντ Τράμπ, οι αγορές κάτω από διαφορετικό πρίσμα προσδοκιών, βίωσαν ξεπούλημα στα ομόλογα και ομαδικές τοποθετήσεις σε μετοχές.
Old Normal εναντίον New Normal
Για να εξηγήσουν την εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, τις τελευταίες βδομάδες, πολλοί θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές το δόγμα Τραμπ για την οικονομία σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα «Παλαιού Τύπου» (Old Normal). Αυτό στην πολιτική ορολογία των ΗΠΑ αντιστοιχεί με την επάνοδο στην εποχή Ρίγκαν. Ο Steve Moore σύμβουλος στα οικονομικά του νέου Προέδρου, σύμφωνα με άρθρο στη The Hill, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με την αφρόκρεμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μεταξύ άλλων τους είπε: “Μην θεωρήσετε ότι το κόμμα γύρισε στα χρόνια του Ρίγκαν, γιατί ανήκετε πλέον στο κόμμα του Τραμπ, που είναι ο εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων και της εργατικής τάξης”.
Ο Moore, που βοήθησε στη δημιουργία του φορολογικού σχεδίου του Trump, προβλέπει ότι οι περικοπές στη φορολογία θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επικριτές του δόγματος Τραμπ υπογραμμίζουν ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1981, ο Reagan υπέγραψε το νόμο για μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές στη μεταπολεμική περίοδο. Είχε επιφέρει σε τρία χρόνια συνολικά πτώση κατά 23% στους συντελεστές φορολογίας ατομικού εισοδήματος. Όταν Ρέιγκαν είχε μειώσει τους φόρους, η οικονομία ήταν σε ύφεση. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 7,5% τον Ιανουάριο του 1981 έως την κορυφή ρεκόρ μεταπολεμικά του 10,8% το Δεκέμβριο του 1982. Μετά ελαττώθηκε σημαντικά. Όταν όμως ο κ Τραμπ εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο το ποσοστό ανεργίας πάσα πιθανότητα θα είναι το ίδιο ή χαμηλότερο από το 4,9%, τον Οκτώβριο, και στο μισό από την τελευταία κυκλική κορύφωσή του στο 10,0% τον Οκτώβριο του 2009. Και με τα μέτρα Ρίγκαν τότε, και με την πολιτική που έφερε την Νέα Κανονικότητα (New Normal) στην αγορά, η μείωση της ανεργίας ήταν το ίδιο εντυπωσιακή και είχε σχεδόν την ίδια ταχύτητα.
Άρα, η νυν προτεινόμενη μείωση φόρων και η εκτίναξη των δαπανών επί των υποδομών θα τονώσει μια οικονομία που ευρέως εκτιμάται ότι λειτουργεί με πλήρη απασχόληση. Αυτά θα εκτινάξουν την ανάπτυξη, κατά τους συμβούλους του νέου Προέδρου, στο +4%. Οι συντηρητικοί της αγοράς έχουν επιφύλαξη για το 4%, αλλά είναι βέβαιοι για την εκτίναξη του πληθωρισμού. Η Fed αναμένεται ευρύτατα να αυξήσει τα επιτόκια και να το κάνει μάλιστα πιο συχνά από μία φορά το χρόνο. Οι πληθωριστικές προσδοκίες σκαρφαλώνουν διαρκώς και υπάρχουν υπαινιγμοί ότι οι διεθνείς Κεντρικές Τράπεζες στο μέλλον θα αγοράζουν λιγότερο ποσοστό του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές απέσυραν 10.700.000.000 δολάρια από τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ κατά τις δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του Τραμπ. Είναι η μεγαλύτερη έξοδος από το 2013 ενώ την ίδια ώρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ είχαν το Νοέμβριο το μεγαλύτερο άλμα από το 2009.
Πιέσεις εμφανίστηκαν και στα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να στείλει μήνυμα ότι θα υπάρξει τέλος στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό καθιστά την τρέχουσα εβδομάδα την εμφάνιση Ντράγκι, στις 8 του μήνα, καθοριστικής σημασίας.
Η Ιταλική έκδοση του House of Cards
Αν ο κ Ρέντζι ηττηθεί και παραιτηθεί, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τους αντιπάλους του οι οποίοι έχουν απειλήσει να θέσουν εκτός της ζώνης του ευρώ την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ήδη ασταθή ιταλική οικονομία. Θα έχει σοβαρές συνέπειες για το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε κρίση εδώ και μια δεκαετία. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ευρωσκεπτικισμού σε άλλες χώρες στην ευρωζώνη μεγαλώνει σημαντικά.
Το πρόβλημα με τις ιταλικές Τράπεζες είναι ότι είναι εύθραυστες και είναι πραγματικά μεγάλες. Ο κ Ρέντζι δε, εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ που θα κατεδαφίσει ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα. Υποστηρίζει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνεται με το δημοψήφισμα, θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο διακυβέρνησης και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σταθερότητα σε μια χώρα που είχε 63 κυβερνήσεις 70 χρόνια. Για να επιταχυνθεί η συχνά εμποδιζόμενη νομοθετική διαδικασία, ο κ Renzi θέλει να μειώσει δραστικά το μέγεθος της ιταλικής Γερουσίας και να την καταστήσει ένα όργανο κυρίως συμβουλευτικό. Η Γερουσία θα χάσει τη δύναμη να σμπαραλιάζει τους κυβερνητικούς συνασπισμούς.
Οι FT προκάλεσαν σάλο από άρθρο με τίτλο «Μεγαλώνουν οι φόβοι για πολλαπλές χρεοκοπίες τραπεζών, αν ο Ρέντζι χάσει το δημοψήφισμα». Ότι οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν προβλήματα, δεν είναι είδηση. Είναι γνωστό ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αρκετά πάνω από 300 δις ευρώ και στοιχειώνουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όμως, η σύνδεση του δημοψηφίσματος με την άνοδο των πιθανοτήτων για πτωχεύσεις τραπεζών ήταν η νέα περιδίνηση στο ιταλικό δράμα.
Από το καλοκαίρι στον Economist, αναφορικά με τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η Monte dei Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, ήταν στη χειρότερη κατάσταση από όλες. Καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο ( ανάπτυξης -2,4%) θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Τράπεζα είχε προτείνει ένα πρόγραμμα που κατέληγε να είναι χονδρικά μια ΑΜΚ ύψους 5 δις ευρώ. Για το ένα δις ευρώ η τράπεζα ξεκίνησε μια προσφορά με τη μετατροπή χρέους προς ίδια κεφάλαια, προτείνοντας να ανταλλάξουν ορισμένα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, ακόμη και αν κάποια τώρα διαπραγματεύονται στο μισό.
Αλλά σύμφωνα με το Reuters, σε άρθρο στις 28 Νοεμβρίου γύρω από το ενημερωτικό δελτίο της ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi, προειδοποίησε ότι το deal συνολικά απειλείται. Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το ποιο θα είναι το περιβάλλον κατά την ολοκλήρωση των διαφόρων τμημάτων της συνολικής συμφωνίας. Φήμες απλώθηκαν ότι η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τη δέσμευση Επενδυτικών Εταιρειών, με δεδομένη την αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα.
Αν επαληθευτεί αυτό ή ένα παρόμοιο σενάριο, κάποιοι εικάζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρίμωγμα της αναζήτησης για νέα κεφάλαια που γίνεται από άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας. Ακόμα και για την UniCredit, τη μόνη τράπεζα της Ιταλίας με σημαντική παρουσία σε παγκόσμια κλίμακα που ωστόσο είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στα τεστ αντοχής.
Η πιθανή καταστροφή θα μπορούσε να μετριαστεί προσωρινά, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει παρέμβαση μετά την ψηφοφορία. Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ έχει κάποια ευελιξία να παρέμβει και να δυναμώσει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν ένα «Όχι» εκτινάξει το κόστος δανεισμού για την Ιταλία υψηλότερα.
Η εικόνα των αγορών για την εβδομάδα.
Ο S&P500 κλείνοντας στις 2191,95 μονάδες, είχε επίδοση -0,97% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +7,24%. Ο Dow με ώθηση +0,10%, έκλεισε στις 19.170,42 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +10,02%. Ο S&P400 έχασε -0,98% με επίδοση φέτος +16,17% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -2,45%, αποδίδει στο έτος +15,70%. Ο δε Nasdaq, με βουτιά -2,65%, μείωσε τα κέρδη του για το 2016 στο +4,96%. Ο χρυσός υποχώρησε πάλι -0,58%, κατέβασε την ετήσια απόδοσή του στο 11,19%. Παράλληλα, το πετρέλαιο κέρδισε +12,45%. Στο 2016 κερδίζει +39,41%.
Ο Nikkei με μεταβολή +0,24%, στο έτος χάνει -3,19%. Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -1,61% στη βδομάδα και κερδίζει +7,82% στο 2016. Ο DAX βούλιαξε -1,74%, με απόδοση -2,14% το 2016 και ο CAC εμφάνισε πτώση -0,47% και ετήσια μεταβολή -2,33%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,78% και στο έτος αποδίδει -9,82%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +3,46% και στο 2016 χάνει -20,22%. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -2,02%, και στο έτος ενισχύεται +39,14%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού βούτηξε -1,77%, με επίδοση στο 2016 +3,67%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,19%, και επίδοση για το 2016 +0,47%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία μειώθηκε -0,33%, στο 2016 αποδίδει πλέον +0,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -0,70% και στο 2016 έχει κέρδη +2,97%. Απώλειες -0,55% και για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -8,34%.
ΧΑ
Το τελικό αποτέλεσμα την πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν μικρή πτώση μετά από τρεις στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Το σημαντικότερο για την αγορά είναι πως και αυτή τη βδομάδα όπως και την προηγούμενη ο ΓΔ βρέθηκε πάνω από τις 632 μονάδες. Είναι τιμές που αντιστοιχούν στα κάτω όρια της ανώτερης ζώνης για τον μέσο όρο της αγοράς φέτος. Τις έγραψε σε 15 συνεδριάσεις την περίοδο από τις 20 Μαΐου ως τις 8 Ιουνίου. Σε αυτές το κάτω όριο ήταν οι 627 μονάδες και το άνω οι 658,99.
Η εβδομάδα έφερε στον FTSEM μέγιστο που έγινε μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και τριών μηνών αλλά τελικά προκάλεσε απώλεια -5,15%. Πολύ πιο μικρό αντίκτυπο είχε στην μεταβολή του ΓΔ που υποχώρησε -1,51% με τον 25άρη -1,04%. Η πτώση μετά την εβδομάδα που εμφανίστηκε η κορυφή για το δεύτερο εξάμηνο, δεν εκλαμβάνεται ως μήνυμα πανικού ή απογοήτευσης. Αν λάβουμε υπόψη ότι την Κυριακή, υπήρχε το δημοψήφισμα στην Ιταλία και ένα κρίσιμο για την Ελλάδα και την ΕΕ Eurogroup στις 5/12. Γενικότερα λοιπόν, υπήρξε πρόσφατα εκτίναξη της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, που δικαιολογεί το φρένο στην ανοδική ορμή η οποία σιγά αλλά σταθερά συνοδεύει τις τιμές των μετοχών του ΧΑ.
Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 83 εκατ. ευρώ τη μέρα από 61 την περασμένη βδομάδα. Ωστόσο δεν αρκούσε η βελτίωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για να ξεπεραστεί η οροφή των 632,5 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος από τις 23/11. Έτσι μετά την κορύφωση του ΓΔ την Τετάρτη, στο τέλος του Νοεμβρίου, οι συναλλασσόμενοι επέλεξαν να ρευστοποιήσουν μέρος της θέσης τους σε Τραπεζικά blue chip ειδικά την Πέμπτη και έτσι κατοχυρώθηκε ως σκληρή οροφή για την εποχή το επίπεδο των 632 μονάδων, με το ΓΔ να τερματίζει στις 613,95.
Τη Δευτέρα κυριάρχησαν οι πιέσεις από την προσυνεδρίαση ως τις δημοπρασίες του τέλους. Τη γενίκευση των πιέσεων υπογράμμισαν, εκτός της πτώσης που έγραψαν οι Τράπεζες (-7,57%), οι μεγάλες απώλειες μετοχών όπως οι ΕΛΠΕ -4,79%, ΒΙΟ -4,48%, ΟΤΕ -3,86%, ΔΕΗ – 3,58%, ΟΠΑΠ -2,39% και του ΟΛΠ -2,23%. Το θετικό σε σύνοδο που έστειλε το ΓΔ -3,09% χαμηλότερα, και τον 25άρη στο -3,45%, ήταν η βουτιά στο τζίρο που μόλις ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ. ο μόνος κλαδικός δείκτης με κέρδη ήταν των Μέσων Ενημέρωσης. Εκείνη τη μέρα σημειώθηκαν τα ελάχιστα εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες. Την Τρίτη επήλθε ολική ανατροπή του φρονήματος των επενδυτών που συνεχίστηκε την Τετάρτη. Το ανοδικό διήμερο έδωσε αθροιστικά μεταβολές +2,97% και +1,08% στον ΓΔ που έφθασε στις 628,75 μονάδες, ενώ ο 25άρης την Τετάρτη έκλεισε στις 1705,13 με μεταβολή +3,42% από +1,47% την Τρίτη. Οδηγός στην άνοδο ήταν οι εταιρίες Τραπεζών +7,83% από +5,11% την Τρίτη, Κοινής Ωφέλειας +2,71% από +0,16%, Τηλεπικοινωνιών +2,38% από +2,13%, Ακίνητης Περιουσίας +2,28% από +2,31%. Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 180,910 από 50,886 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 73,751 (τα 68 αφορούσαν την ΤΙΤΚ) από 3,907 εκατ. ευρώ. Βέβαια ήταν η τελευταία σύνοδος του Νοεμβρίου και υπήρξε προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας θεσμικών χαρτοφυλακίων, με τέλος χρήσης για το 2016 το τέλος του θετικού ενδέκατο μήνα του έτους. Το μέγεθος των κερδών σε δυο μέρες και η αρνητικότητα του παγκόσμιου κλίματος προκάλεσαν επανεμφάνιση των πιέσεων την Πέμπτη. Εκτός των απωλειών των τραπεζικών μετοχών, για απώλειες που επιβάρυναν τους δείκτες ξεχώρισαν οι ΒΙΟ -5,26%, ΕΕΕ -4,14%, ΕΛΠΕ -3,93%, ΟΛΠ -3,82%, ΤΙΤΚ -3,76% και ΦΦΓΚΡΠ -8,93%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,26% και έφθασε στις 614,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1664,59 με μεταβολή -2,38%. Κέρδη εμφάνισαν μόνο οι εταιρίες Τεχνολογίας +0,38% και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,28%.Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,884 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,137. Στην σύνοδο της Παρασκευής, η εικόνα των συναλλαγών, αν και έμοιαζε πολύ με της Πέμπτης, είχε πολύ πιο ήπιο πτωτικό αποτέλεσμα. Ο ΓΔ έφθασε να κερδίζει ως +0,23% στο διάστημα από 16:20 ως τις 16:49 που πέρασε για σε θετικό πεδίο. Ενδοσυνεδριακά ωστόσο έχανε ως -1,55%. Τελικά οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,11% και έφθασε στις 613,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1665,46 με μεταβολή +0,05%. Την άνοδο στήριξαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +2,36%, Τηλεπικοινωνιών +2,33%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,65%, Τροφίμων Ποτών +1,55%, και Πρώτων Υλών +1,19% ενώ πτωτικά ώθησαν οι εταιρίες Εμπορίου -4,07%, Τραπεζών -1,89%, και Ταξίδια Αναψυχή -1,24%.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν αλφαβητικά με απώλειες πάνω από -3% οι ΒΙΟ -6,72% που στο 2016 αποδίδει -21,88%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,11% και στο 2016 +43,42%, ΕΕΕ -3,32% και στο 2016 -1,36%, ΕΛΠΕ -5,71% και στο 2016 +2,23%, ΤΙΤΚ -4,25% και στο 2016 +17,66%, και ΦΦΓΚΡΠ -14,90% και στο 2016 +2,31%. Στον αντίποδα κέρδη από +1% σε πτωτική βδομάδα είχαν αλφαβητικά οι ΑΡΑΙΓ +1,13% και στο 2016 -8,35%, ΓΡΙΒ +3,33% και στο 2016 +5,29%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,68% και στο 2016 -20,69%, ΕΥΡΩΒ +5,86% και στο 2016 -33,94%, ΜΠΕΛΑ +2,26% και στο 2016 +40,21%, και ΟΤΕ +3,04% και στο 2016 -4,76%.
Απομένουν λιγότερες από 20 συνεδρίες ως το τέλος του έτους και οι επιδόσεις των μετοχών που παρακολουθούμε είναι μικτές το ίδιο ήταν και οι μεταβολές της εβδομάδας και οι κινήσεις γίνονται με ορίζοντα το τέλος του για την ώρα πτωτικού 2016.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο 25άρης με υπολογίσιμη άνοδο σε δυο συνόδους και μεγάλες απώλειες στις δυο πτωτικές, υποχώρησε -1,04%. Σε αυτό, συνέβαλαν οι ΦΦΓΚΡΠ -14,90%, ΒΙΟ -6,72%, ΕΛΠΕ -5,71%, και ΤΙΤΚ -4,25%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, μειώθηκαν κατά -16,76%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 9.942 από 9.487 μια αύξηση +4,8%.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν σε 9.942 από 9.132. Ο όγκος της ανήλθε στα 1519 από 1.936 ΣΜΕ ημερησίως, και της σειράς Ιανουαρίου σε 163 από 85. Οι προσδοκίες των traders είναι οριακά ευοίωνες. Όρισαν υστέρηση του 25άρη (1683,02), της τάξης των 2, αντί 5,5 μονάδων την προηγούμενη εβδομάδα, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου στις 1667,50 μονάδες, ενώ της επόμενης τις 1666,75.
Για την ώρα παρά τις επιφυλάξεις ξεκόλλησαν τις τιμές από μια ζώνη τετράμηνης συσσώρευσης. Ενώ στα ομόλογα αγοράζοντας, έριξαν τις αποδόσεις τους με πιο έντονο τρόπο έναντι της βελτίωσης της αξίας των μετοχικών αξιών στο ΧΑ. Τι έδειξε λοιπόν η περασμένη εβδομάδα; Ότι πάνω από τις 632 μονάδες η αγορά χωρίς κάτι φρέσκο σε είδηση ή εξέλιξη δύσκολα θα βρεθεί και θα μείνει. Ωστόσο η άνοδος στο τζίρο, παρά την ένεση από το πακέτο της ΤΙΤΚ είναι υπαρκτή. Αφού χωρίς αυτό πάλι ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανέβηκε στα 70 εκατ. ευρώ από 61 την προηγούμενη.
Στο ταμπλό της Αθήνας τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αναφορικά με τους νικητές του 2016 και τους ηττημένους. Ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας των επεμβάσεων για τον καθορισμό της τιμής των blue chip στο τέλος του έτους και των στοιχημάτων από τους τζογαδόρους για αυτές. Από το «ποδαρικό» του φάνηκε ότι για αρκετούς από τους ηττημένους του 2016 το ξεφόρτωμα θα συνεχιστεί ενώ και για ορισμένους νικητές η άνοδος συνεχίζεται.
Ο ΓΔ στη βδομάδα έπεσε -1,51% το Δεκέμβριο χάνει -2,35% και στο έτος -2,76%.
Ο 25άρης στη βδομάδα έπεσε -1,04% το Δεκέμβριο χάνει -2,33% και στο έτος -9,16%.
Ο FTSEM στη βδομάδα έπεσε -5,15% το Δεκέμβριο χάνει -3,20% και στο έτος -7,58%.
Η ΑΛΦΑ στην εβδομάδα έχασε -1,10%, στο Δεκέμβρη -5,79%, στο έτος -28,11%.
Η ΑΡΑΙΓ στην εβδομάδα κέρδισε +1,13%, στο Δεκέμβρη +0,16%, στο έτος -8,35%.
Η ΒΙΟ έχασε στη βδομάδα -6,72%, στο μήνα -6,02% και στο έτος -21,88%.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στη βδομάδα -3,11%, στο μήνα -3,96% και στο έτος +43,42%.
Η ΓΡΙΒ στη βδομάδα +3,33%, στο μήνα -1,77% και στο έτος +5,29%.
Η ΔΕΗ στη βδομάδα +0,98%, στο μήνα +0,98% και στο έτος -20,10%.
Η ΕΕΕ στη βδομάδα -3,32%, στο μήνα -2,64% και στο έτος -1,36%.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη βδομάδα +2,68%, στο μήνα 0,00% και στο έτος -20,69%.
Τα ΕΛΠΕ στη βδομάδα -5,71%, στο μήνα -4,62% και στο έτος +2,23%.
Η ΕΤΕ στη βδομάδα -0,47%, στο μήνα -3,64% και στο έτος -38,19%.
Η ΕΥΔΑΠ στη βδομάδα -0,18%, στο μήνα -1,28% και στο έτος +8,20%.
Η ΕΥΡΩΒ στη βδομάδα +5,86%, στο μήνα -2,83% και στο έτος -33,94%.
Η ΕΧΑΕ στη βδομάδα -1,85%, στο μήνα +1,49% και στο έτος -9,81%.
Η ΛΑΜΔΑ στη βδομάδα 0,00%, στο μήνα -1,69% και στο έτος +14,85%.
Η ΜΕΤΚ στη βδομάδα -2,32%, στο μήνα -0,69% και στο έτος -0,42%.
Η ΜΟΗ στη βδομάδα -0,33%, στο μήνα -2,43% και στο έτος +20,90%.
Η ΜΠΕΛΑ στη βδομάδα +2,26%, στο μήνα +1,34% και στο έτος +40,21%.
Η ΜΥΤΙΛ στη βδομάδα +0,85%, στο μήνα +0,34% και στο έτος +62,13%.
Ο ΟΛΠ στη βδομάδα -2,92%, στο μήνα -3,44% και στο έτος -8,86%.
Ο ΟΠΑΠ στη βδομάδα -2,39%, στο μήνα -2,39% και στο έτος +6,05%.
Ο ΟΤΕ στη βδομάδα +3,04%, στο μήνα +2,33% και στο έτος -4,76%.
Η ΠΕΙΡ στη βδομάδα +0,51%, στο μήνα -1,51% και στο έτος -29,50%.
Η ΤΕΝΕΡΓ στη βδομάδα -2,84%, στο μήνα -2,84% και στο έτος +11,38%.
Η ΤΙΤΚ στη βδομάδα -4,25%, στο μήνα -2,72% και στο έτος +17,66%.
Η ΦΦΓΚΡΠ στη βδομάδα -14,90%, στο μήνα -12,64% και στο έτος +2,31%.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σε πτωτικό momentum παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές με διάθεση ορισμένες να διορθώσουν προς τα πάνω την ετήσια επίδοσή τους. Μαζί με τα τραπεζικά blue chip με εικόνα καθοδικής ορμής, ήτοι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ κατατάσσεται επίσης η ΒΙΟ. Στον αντίποδα με διατηρούμενη ανοδική ορμή εντοπίζονται από τους νικητές της χρονιάς οι ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ. Η τιμή του πετρελαίου θα καθορίσει με την πορεία της την τάση στα ΕΛΠΕ και ΜΟΗ που είναι μεταξύ των νικητών το 2016 ενώ σε διόρθωση από αυτή την ομάδα βρίσκονται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και ΦΦΓΚΡΠ. Πρόκληση για στοιχήματα ως το τέλος του έτους αποτελούν περισσότερο οι ΕΥΔΑΠ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και λιγότερο οι ΔΕΗ και ΟΛΠ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Ο Γενικός Δείκτης, μετά την πρώτη επαφή με την περιοχή αντίστασης των 630 με 635 μονάδων επιχείρησε μια γρήγορη 'εξαέρωση' βραχυχρόνιων διαγραμμάτων και τεχνικών δεικτών ορμής, προς το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αποσυμπίεσης και απόκτησης νέων δυνάμεων.
Όντως ο Γενικός Δείκτης, μετά την επαφή με το επίπεδο στήριξης των 602 με 597 μονάδων έκανε μια γρήγορη ανοδική επιστροφή πλησίον του προηγούμενου υψηλού των 634 μονάδων έχοντας ως χορηγό την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI και τον Τραπεζικό κλάδο. Από εκεί και έπειτα το σημείο κλειδί, που ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερκεράσει είναι οι 635 μονάδες. Διαγραμματικό γεγονός, όπου εάν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το οπτικό πεδίο για την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 655 με 660 μονάδων. Οποιαδήποτε όμως ανοδική δυσπραγία πέριξ των 635 μονάδων θα βάλει σε νέα δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Όπως είχαμε αναφέρει από την προηγούμενη ανάλυση για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυτό που θα έδινε σημαντικούς πόντους στην ανοδική συνέχεια προς τις 1870 μονάδες είναι το "συμπαγές γέμισμα" της ζώνης που μεσολαβεί μεταξύ των 1720 με 1750 μονάδων. Στοιχείο, που μέχρι τώρα λείπει από την όλη εικόνα στο ημερήσιο chart του δείκτη. Εδώ για να "θορυβηθούν" οι "Bulls" θα πρέπει ο δείκτης να πάει να κλείσει πτωτικά το χάσμα που έχει δημιουργηθεί χαμηλότερα των 1623,5 μονάδων.
Τέλος όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη αυτός έφτασε ανοδικά έως τις 850 μονάδες, διόρθωσε μετά κατά γράμμα πάνω στο Fibonacci Retracement των 61,8% στις 720 μονάδες και επανήλθε γρήγορα ανοδικάλίγο κάτω από το επίπεδο αντίστασης των 850 με 844 μονάδων, παρουσιάζοντας όμως εκεί, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αδυναμία διαπερατότητας.
Ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις χρήζει ο τζίρος των Τραπεζών, καθώς εάν στερέψει η διοχέτευση εντολών, πέραν του τέλους του προηγούμενου μήνα λόγω των 'εσωτερικών' αλλαγών στον γνωστό δείκτη MSCI, τότε θα πράγματα θα αρχίζουν να δυσκολεύουν για τη 'δραπέτευση' του Τραπεζικού Δείκτη άνω των 850 μονάδων, με άμεσο αντίκτυπο τη καθοδική επαναξιολόγηση των 720 με 705 μονάδων.
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.
Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διήμερο για την Αγορά εργασίας σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, με το Ευρω/Δολάριο να διατηρείται κοντά στα χαμηλά 13 ετών.
Εντοπίσαμε την ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας πτωτικής γραμμής στην τάση των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων, κάτι που από άποψη τεχνικής ανάλυσης προμηνύει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη. Οι ομολογιούχοι φαίνεται να προεξοφλούν ικανοποιητικούς ρυθμούς επέκτασης της Αμερικάνικης Οικονομίας το επόμενο έτος, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σταδιακή σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας από τη Federal Reserve.
Πιο βραχυπρόθεσμα, πολλά έχουν ειπωθεί για το επικείμενο Ιταλικό δημοψήφισμα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να βρίσκεται κυρίως στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην πολιτική σταθερότητα της Γείτονος Χώρας και κατ' επέκταση στο χρονοδιάγραμμα και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών της.
Σημειώνουμε ότι το επιτόκιο που προσφέρουν για διακράτηση στη λήξη τους τα δεκαετή Ιταλικά διπλασιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο και από το χαμηλό του 1% κινείται τις τελευταίες ώρες πολύ κοντά στο 2%, γεγονός που συνδέουμε με την αύξηση του ρίσκου Χώρας της Ιταλίας.
Στα καθ' ημάς, ο Γενικός Δείκτης καλείται την επόμενη εβδομάδα να διατηρήσει ανέπαφη την ψυχολογική στήριξη των 600 μονάδων και ενώ η περιοχή των 632 - 634 μονάδων αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους αγοραστές.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Ο Δεκέμβριος φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο, ή σε κάποιο έκτακτο Eurogroup πριν το τέλος του έτους, φαίνεται να ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους.
Οι πρώτες διαρροές από την μελέτη του ESM κάνουν λόγο για ελάφρυνση που μπορεί να φθάσει το 21,8% του συνόλου του Ελληνικού χρέους, εξέλιξη άκρως θετική δεδομένων των μεγάλων ταμειακών υποχρεώσεων που το Ελληνικό Κράτος έχει να αντιμετωπίσει για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων ειδικά μετά το 2022. Εντός του Νοεμβρίου το θετικά αναθεωρημένο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου και η πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, αύξησαν το βαθμό εμπιστοσύνης με θετική αντανάκλαση στα Ελληνικά ομόλογα και δευτερευόντως στις μετοχές, με έμφαση τις Τράπεζες.
Τα νέα θα δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερο "ήχο" στην Αγορά, αν δεν υπήρχε μπροστά το Ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής, εξέλιξη η οποία εκλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο σαν στοιχείο αβεβαιότητας για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και κατ' επέκταση για το μέλλον της Ευρώπης. Χωρίς να παραγνωρίζονται οι επιπτώσεις μιας συντριπτικής ήττας του "Ναι" στην Ιταλία, η Ελλάδα φθάνοντας ως εδώ απέκτησε ένα πλεονέκτημα, ένα επενδυτικό αφήγημα το οποίο μπορεί να έχει μια καλύτερη τύχη στα αυτιά όσων από το Καλοκαίρι του 2015 και μετά παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας σκληρά νούμερα και αποτελέσματα στην υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.
Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν παλινωδίες, ή αστοχίες της ύστατης ώρας, φαινόμενο όχι σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα, που θα θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη των Αγορών που έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Σε ότι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, στις λίγες αλλά πολύ αντιπροσωπευτικές ανακοινώσεις που αφορούν το γ' τρίμηνο, η γενική εικόνα κρίνεται ικανοποιητική, καθώς οι σταδιακές βελτιώσεις στην κερδοφορία των Τραπεζών και των λειτουργικών κερδών των Εμποροβιομηχανικών εταιρειών είχαν συνέχεια.
Ο Τραπεζικός κλάδος βαδίζει, πλέον, σε κερδοφόρο εννέαμηνο, οι καλές μεσαίες Επιχειρήσεις διεύρυναν το κερδοφόρο αποτέλεσμα του εξαμήνου, ενώ στις τηλεδιασκέψεις των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δόθηκε, ως επί το πλείστον, μια θετική χροιά για το δ' τρίμηνο.
Τα καλά "μίκρο" νέα είχαν μερίδιο στην εμπέδωση της αισιοδοξίας, περιορίζοντας την φάση της χρηματιστηριακής διόρθωσης, όταν η Αγορά επαναπροσέγγισε τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε το 2016. Για τις 35 εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμό, ή ανακοίνωση, η αύξηση που παρατηρείται στα λειτουργικά κέρδη είναι της τάξεως του 5% και 25% στα καθαρά κέρδη.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκει δυσκολία να υπερβεί την ζώνη αντίστασης των 630 μονάδων, επίπεδο το οποίο έχει επιχειρηθεί να διασπαστεί δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο. Η κατοχύρωση των γρήγορων κερδών και η στάση αναμονής από ένα ράλι τιμών που έδωσε κέρδη έως και 40% σε Τραπεζικές μετοχές, ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, το κέρδος των δύο τελευταίων εβδομάδων ήταν η αύξηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, βοηθώντας στην διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.
Οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι με αποφορτισμένους πλέον τους ταλαντωτές τάσεις, μετά από μια γρήγορη είσοδο σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Η τάση θα αλλάξει σε κλείσιμο κάτω από τις 590 μονάδες, το οποίο αποτελεί και το σημείο αναφοράς της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας, η οποία αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα, από την επίδραση των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα την Κυριακή και το απόγευμα της Δευτέρας.
Εκτός από τις κάλπες σε Ιταλία (Συνταγματικό Δημοψήφισμα) και Αυστρία (Προεδρική εκλογή – επαναληπτικές),
Σήμερα
Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλό 20 μηνών σήμερα Δευτέρα 5/12 και οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις αξίες υψηλού ρίσκου μετά τη δήλωση που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ότι θα παραιτηθεί μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατάσταση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το επισφαλές τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Η αποτυχία Renzi που αφορά σε ένα χτύπημα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ήδη παραπαίει κάτω από την οργή κατά του κατεστημένου που οδήγησε στην έξοδο σοκ του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τον Ιούνιο.
Δεν είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας νέος κύκλος εκλογών στον ορίζοντα, και δεν είναι πολύ δύσκολο να δούμε το Κίνημα 5-Αστέρια (αντιπολίτευση) στην εξουσία με τους δεδηλωμένους στόχους είτε να εγκαταλείψουν την ΕΕ, να απορρίψουν το ευρώ, ή και τα δύο. Δήλωσε ο Mark Wills, της State Street Global Advisors .
Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ως το 1,4% στα 1,0505 δολάρια, για να ανακάμψει αργότερα λίγο στα 1,0555. Η πτώση στο χαμηλό ημέρας ήταν η πιο απότομη από τον Ιούνιο και άνοιξε το δρόμο για μια νέα δοκιμή των χαμηλών του Μάρτη του 2015 στα 1,0457.
Το δολάριο ενισχύθηκε από τις προσδοκίες της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ αυτό το μήνα και περισσότερες που θα έρθουν το επόμενο έτος. Ο δείκτης δολαρίου, DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι παγκόσμιων αντιπάλων του, πήδηξε 0,6% στο 101,38.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4%, ενώ τα mini futures του S & P 500 περιόρισαν τις απώλειες τους στο 0,3%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,9%. Η πολυαναμενόμενη έναρξη ενός σχεδίου για τη σύνδεση των χρηματιστηριακών αγορών στη Shenzhen και το Χονγκ Κονγκ, δεν βοήθησε αφού η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της χώρας προειδοποίησε ότι θα πάρει μέτρα ενάντια σε «βάρβαρες» εξαγορές μετοχών. Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας υποχώρησε 1,6%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ γλίστρησε 0,25%.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Απολύτως ρεαλιστική σε συνάρτηση με τις προσδοκώμενες πολιτικές εξελίξεις, όπως το κλείσιμο β' αξιολόγησης, τα μέτρα για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης την εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017 υπογραμμίζοντας ότι συμφωνεί με εκείνη των περισσότερων διεθνών οίκων, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εμμένει στη θέση του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η ελάφρυνση χρέους θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στο ευρώ, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της, όπως αναφέρει. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα Bild am Sonntag ερωτηθείς αν είναι καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Σόιμπλε απάντησε: «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα»
Στο 71% του ΑΕΠ και όχι στο 177% ανέρχεται το χρέος της Ελλάδας, κατά συνέπεια «το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα» υποστηρίζει ο Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Πολ Kαζαριάν, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel. Ο 61xρονος ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Japanica Partners, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης της Goldman Sachs, στηρίζει την άποψή του έχοντας ως κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος του στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους: Eάν υπολογίσει κανείς σωστά το ελληνικό χρέος, το ύψος του δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ.
Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παρακολούθησης και είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών από το 2017. Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζει να εγκαταστήσει και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου οι διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.
Στα 4,711 δισ. ευρώ, από 4,927 δισ. τον Σεπτέμβριο, μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 1,612 δισ. ευρώ έναντι 1,439 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Έντονες καθυστερήσεις «παίζονται» στη διαδικασία έκδοσης απόφασης επί της αίτησης υπαγωγής των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express Market και Πειραϊκόν στο άρθρο 106 β&θ του Πτωχευτικού Κώδικα, αφού έως και χθες κανένας εισηγητής δεν είχε «χρεωθεί» την υπόθεση της εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, παρά το γεγονός ότι η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στο 106 β&θ έλαβε χώρα στις 19 Οκτωβρίου και στις 27 του ίδιου μήνα έκλεισε ο φάκελος του αιτήματος.
Το πράσινο φως στην εξαγορά του «Hilton Αθηνών» από τη Home Holdings Α.Ε. Συμμετοχών άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ομόφωνη απόφασή της. Η Επιτροπή έκρινε ότι η συναλλαγή δεν εγείρει ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά της παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Η απόφαση αφορούσε την εξαγορά της Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του «Hilton», από την ελληνο-τουρκική κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τη D-Marine Investments και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.
Στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ προχώρησε η Wind Ελλάδoς, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν για ακόμη μία φορά, την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ - σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές - ενισχύει περαιτέρω τη ρευστότητα της Wind και επισφραγίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της πενταετίας 2017 - 2021.
Πτώση κατά 12% εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς περιορίστηκαν σε 13,9 εκατ. ευρώ έναντι 15,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στις συναλλαγματικές διαφορές, καθώς πέρυσι ήταν θετικές κατά 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ήταν αρνητικές κατά 1 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 78,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBIT ανήλθαν σε 48,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,7%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Φόβοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ευρωκρίσης την ερχόμενη χρονιά εκφράζονται στο Βερολίνο με δεδομένους τους πολλούς και διαφορετικούς αστάθμητους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Την ώρα που στην Ιταλία ένα ενδεχόμενο «όχι» των πολιτών στη συνταγματική αναθεώρηση απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση, η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κρέμεται από τη λεπτή κλωστή ενός μικρού οίκου αξιολόγησης, ενώ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να σημειώνεται πρόοδος, εντούτοις δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η τεράστια αβεβαιότητα για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά και η υλοποίηση του Brexit.
Αύξηση εμφάνισαν τον Οκτώβριο του 2016 οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,8% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2016, ενώ υποχώρησαν κατά 0,4% έναντι του Οκτωβρίου του 2015. Στην Ε.Ε. παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια βάση
Αίτημα πιθανής διάσωσης της Monte dei Paschi di Sienna υπέβαλε στην Κομισιόν η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera. Oι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και οι συνθήκες διάσωσης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα βοήθειας ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ και την επόμενη εβδομάδα, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών υποχώρησε τον Νοέμβριο η ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,6% έναντι 4,9% τον Οκτώβριο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, δημιουργήθηκαν 178.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των εκτιμήσεων περί δημιουργίας 200.000 θέσεων. Στον ιδιωτικό τομέα, ο αριθμός των νέων θέσεων ανήλθε σε 156.000 και στον δημόσιο τομέα, σε 22.000. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 387.000 άτομα.
Την εξαγορά της Vascular, έναντι 1 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Teleflex Inc, με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Teleflex θα καταβάλει το ποσό των 56 δολαρίων ανά μετοχή της Vascular.
Το αντίτιμο είναι αυξημένο κατά 1,6% έναντι της τιμής κλεισίματος της Πέμπτης. Kαι οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίζεται» το τουρκικό νόμισμα, μετά την «εντολή» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η λίρα, αυτή τη στιγμή (13.43), διολισθαίνει κατά 1,21% σε 3,5462 λίρες/δολάριο, ενώ προηγουμένως, οι απώλειες είχαν αγγίξει ακόμη και το 2% οδηγώντας το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα των 3,55 λιρών. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, η λίρα έχει απωλέσει το 20% της αξίας της, λόγω των πολιτικών εντάσεων, των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων και της προοπτικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί οριακά κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,967%, ενώ του 5ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,875%. Την ίδια ώρα, τα ιταλικά spead - η απόσταση δηλαδή, των αποδόσεων μεταξύ του ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου - διαμορφώνονται στις 167 μονάδες βάσης έναντι 188 μονάδων βάσεων την προηγούμενη εβδομάδα.